Millî Bayramımız 23 özü, ULUSAL EGEMENLİK demektir. Bu nedenledir ki, iki anlam taşıyan bu güzel gün 23 NİSAN, öncelikle ULUSAL EGEMENLİK BAYRAMI’dır.. Ata’mızdan armağan bu güzel 23 NİSAN, geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın büyüğü olacak olan sevgili çocuklarımızın da “ÇOCUK BAYRAMI”dır.. Kutlu olsun.
23 Nisan, hürriyet coşkusudur; 23 Nisan, demokrasiye, Cumhuriyet’e yöneliş olgusudur.. Ve iyi bilinmelidir ki, ulusal bir bayrama vesile olan bu güzel gün 23 NİSAN, Birinci Cihan Harbi (Birinci Dünya Savaşı-1914-1918) sonrası bu güzel yurdumuza musallat olan o düşman işgalinden, o saldırgan düşmanların bin bir türlü şer mezalimlerinden kurtuluş için, ecdadımızdan yadigar bu güzel yurdumuzun toprağında aziz ulusumuza yeniden hürriyet için, ulusallığımıza ve ulusal bağımsızlığımıza yeniden yöneliş için Anadolu’nun bağrına varıp Amasya Genelgesi ile gündemi belirlenen bu millî davanın tüm yurt genelini temsilen toplanan temsilcilerle ulusal kararların alınışına dair toplantısı yapılan Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi ardından bozkır Ankara’da 23 Nisan 1920’de kurulan, ulusallığımızın ve ulusal tam bağımsızlığımızın temini ve ebediliği için büyük bir görev üstlenmiş olan “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin Kuruluşu Günü”dür. Kutlu olsun.
Bu güzel gün, iki anlam içerikli bu kutlu gün 23 NİSAN, yıldönümünün kutlanımı yapılan Büyük Millet Meclis’imizin öneminin idraki ve “Ulusal Egemenlik” kavramının ehemmiyetinin pekiştirilmesini amaçlayan vede bu ulvi günün kutsiyetinin bilinmesi için ve ulusal iradenin kaynaşımının temini için çocukların şenliğini oluşturulan “Ulusal Bayram”dır.. Bunun içiæændir ki, ulusal egemenlik sorumluluğu ve çocukların şenliğini kapsayan millî bir coşkuya yönelik bu güzel bayrama 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI denilmektedir.
Bu güzel günü bizlere bayram armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyordu ki, “Yurt sevgisi ona (Vatan’a) hizmetle ölçülür.” (Gz. M.K. Atatürk) “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.” (Gz. M.K.) Çünkü “Türk Milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır.” (Gz. M.K.) Ve çünkü, “Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir.” (Gz:M.K.) anlayışında olan ve dünkü düşman işgalinden kurtuluşumuza ve de yeniden kuruluşumuza büyük öncülük eden Ulusal Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e göre “Büyük devletler kuran ecdâdımız, büyük medeniyetlere sahip olmuştur. Bunu aramak, incelemek, Türklüğe ve cihâna bidirmekk bizim için borçtur.” (Gz. M.K.) Ve bu gayret sayesinde ”Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” (Gz. M.K.)
“23 NİSAN, Türkiye millî tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.” 23 Nisan, millî coşkudur.! 23 Nisan, Ulusal Egemenliktir. 23 Nisan, ulusal onur, huzur, barış, İstiklâl ve istikbal demektir. 23 Nisan, ulusallığımıza ve ulusal tam bağımsızlığımıza, ecdadımızdan yadigar bu kutsal vatan toprağımıza ve ulusal egemenliğimize sebat ve azimle sahip çıkmak demektir.. Ve Dünya İnsanlığına, Büyük Atatürk’ün, “Yurtta Sulh (barış), Cihanda (dünyada) Sulh (barış).” (Gz.M.K.) düsturunu da anlatan, yurdumuzun çocuklarının yanı sıra dünya çocuklarına da şenlik ve kardeşlik duygularını yaşatan ve daha nice nice yüz yıllara diye coşkuyla bir temennide bulunduğumuz bu güzel bayramımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, şanlı yurdumuza, aziz ulusumuza, yarının büyükleri olacak olan yarınlarımızın teminatı sevgili çocuklarımıza ve de barışı önemseyen bütün dünya insanlığına ve bütün dünya çocuklarına Kutlu Olsun.!
“Ya İstiklâl Ya Ölüm!” (Gz.M.K.1919) parolasıyla Anadolu’ya geçip “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” (Gz.M.K.1921) anlayışıyla başlattığı millî mücadelenin kanla irfanla kazanılmasının zaferi ardından bu güzel günümüzü bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyordu ki, “Özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir.” (Gz.M.K.A.) Bu nedenle Ulusal Egemenlik, kuru bir laf değil millî inanç ister, Uygarlığa yöneliş her daim dürüstçe emek ister; Düşman işgalinden ‘Kurtuluş’umuzun ve yeniden ‘Kuruluş’umuzun Öncüsü Ulusal Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak yürekten sevgi ister.. Ve denilebilir ki, ulusal bekamızın temini için ecdat yadigarı bu güzel vatanımıza ve rengini şehidimizin kanından alan ay yıldızlı al bayrağımıza, millîliğimize ve ulusal birlikteliğimize dürüst sevgi saygı ve de millî bir şuur, ulusal bir onur gereklidir.. Bu yüce değerlerin oluşumu için Ecdadımızı, tarihimizi öğrenmek ve de öğretmek gereklidir..
Bu güzel gün 23 Nisan’ın önemini, ulviyetini iyi bilmek gerekir.. 23 Nisan, Türklüğün ve ecdadımızdan kutsal emanet kalan bu güzel Türk yurdumuzun ve aziz ulusumuzun o haçlı emperyalizmin işgalinden, o zorba düşmanların mezaliminden, esaretten, dayatılmak istenilen müstemlekelikten ‘Kurtuluş’unu ve ulusal bağımsızlığa yönelik yeniden ‘Kuruluş’unun oluşumuna yönelik millî dayanışmanın teminini sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışı günüdür.. Bu nedenledir ki, Bu güzel gün 23 Nisan günü, 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışını kutlamak, TBMM’mizin tarihsel önemini ve kutsiyetini dillendirmek, millî egemenlik (millî hâkimiyet) denilen ulusal bağımsızlık kavramının, Cumhuriyetin ve hürriyetin önemini idrak etmek ve ebedi devamlılığının çabasında bulunabilmek zaruretinin ifade edilmesi amacıyla (olsa gerek) 23 Nisan 1921’de “23 Nisan Millî Bayramı” olarak kutlanılması kabul edildi. Bu Bayram, Saltanat’ın kaldırılmasının (1 Kasım 1922) ardından 1922’de “Hakimiyet-i Millîye Bayramı” (Ulusal Egemenlik Bayramı) ve ardından (1935’ten itibaren) “Millî Hakimiyet Bayramı” olarak kutlandı .. Ve ardından (1981 yılından itibaren) “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanılmaya başlandı..
Üç ayrı bayramın birleşip kaynaşmasından meydana gelen bu güzel Millî Bayramımızın etkinliği, millî mücadeleyle yeniden hürriyete kavuşulup Cumhuriyet’in temellerinin atılmasıyla birlikte daha da arttırıldı, 23 Nisan 1927’de ise, ebedi Başkomutanımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’mizin Kuruluşunun Büyük Önderi ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle sevgili çocukların da bayrama iştirakine ortam sağlanarak bayrama katılım genişletildi, 1927 yılının ardından kutlamalar tüm yurda yayıldı.. Büyük Atatürk, Andımız’ın ilk örneğinin okunduğu 1933 yılının 23 Nisan’ından itibaren çocukları makamında ağırlayıp sohbet ortamı sağladı.. (Andımız, 1932’de Ezan’ı Türkçeleştiren dönemin Millî Eğitim Bakanı ve bir süre Türk Dil Kurumu’nun başkanlık görevini üstlenen Dr. Reşit Galip tarafından Nisan 1933’te yazılmış ve ilkin çocukları tarafından okunmuş ve 23 Nisan’da ilk kez çocuklara okutulmuştu. Ne hazindir ki, seksen yıl sonra 8 Ekim 2013’te okullarımızda okunma zorunluluğu kaldırıldı..)
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1975’te ‘TRT Çocuk Programı’nı 1 hafta boyunca yayımladı. UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) 1979 yılını “Çocuk Yılı” olarak ilan edince Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’muz ‘TRT Uluslar arası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak 1979 yılında ilk olarak 5 ülkenin (SSCB, Irak, İtalya, Romanya, Bulgaristan) katılımıyla 6 ülke çocuklarının birlikte kutladığı bu güzel bayram uluslar arası boyuta taşındı, dünyanın birçok ülkesinden (8-14 yaş arası) çocuklar Türkiye’ye gelmeye başladı ve böylelikle dünya çocuklarıyla paylaşılan bir bayram oluştu.. 1978’te Meclis törenine çocukların katılımı izni sağlanmış ve 1979’da Ankara’daki ilkokullardan temsilen gelen çocuklar Meclis etkinliğine katıldı ve 1980’de de bütün illerden temsilen gelen çocuklarla da Meclis’te “Çocuk Parlamentosu” oluşturuldu.. Ve 23 Nisan’larda (okullarca belirlenen) çocuklar tüm yurtta bir günlüğüne devlet makamlarında temsilen oturup kamusal bir görev üstlenmektedirler..
İşte bu güzel gün 23 NİSAN, çocukların katılmasıyla birlikte (1) “TBMM’nin açılışı”, (2)“Millî Hakimiyet” (Ulusal Egemenlik) ve de (3)“Çocuk Bayramı” olarak kutlandı.. 23 Nisan 1929’dan itibaren tüm okullarda Çocukların etkinlikleri arttırıldı, 23-30 Nisan günlerine denk gelen hafta ise “Çocuk Haftası” olarak kutlanılmaya başlanıldı..
[23 NİSAN, genellikle “23 Nisan Bayramı”, “Çocuk Bayramı” ve “Egemenlik ve Çocuk Bayramı” gibi değişik adlarla belirtilebildiğinden ve de çoğu kez bir isim karmaşası da yaşanıldığından bu güzel bayram, 1981’de bir Kanun’la yeniden adlandırılarak resmen “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” oldu.]
23 NİSAN, ‘Ulusal Egemenlik’tir, ‘Millî Bayram’dır, ulvi bir ‘coşku’dur.. Ulusal Egemenlik ise, millîliktir, Şehit ve Gazilerimizin kutsal emaneti olan bu güzel Vatan toprağımıza, Ay yıldızlı al bayrağımıza ve Ulusal bağımsızlığımıza, Cumhuriyetin kazanımlarına, ulusal yatırımlarımıza, vatan toprağımıza, ecdadımıza, ulusal benliğimize, millî kültürümüze onurluca sahip çıkmaktır.. 23 Nisan; saraya, saltanata, padişahlığa, cehalete, esarete, sefalete, yoksulluğa, karanlığa ve o şer Sevr paylaşımı özlemcisi o haçlı emperyalizme karşı millî duruştur.! Ulusallığımızın teminatı olan Cumhuriyet’imize daima iyi koruyalım, parlamenter sistemimizin güvencesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin ve Cumhuriyetimizin ulviyetini iyi bilelim; Türkiye Büyük Millet Meclisi’mize ve Türkiye Cumhuriyeti’mize daima onurluca sahip çıkalım! Ulusallığımızın ve ulusal tam bağımsızlığımızın, istiklâlimizin ve istikbalimizin, çağdaş aydınlık yarınlarımızın teminatı olan laik Cumhuriyet’imizin ilgası, 23 Nisan ile oluşan Cumhuriyet’imizin parlamenter sistemin feshi referandumu söylemleri bile etik değildir, benimsenemez.! Sonu, Meclis’imize ve Cumhuriyet’imize ihanete varan öyle söylemler varsa asla hoş karşılanamaz; öyle bir gaflet ve dalalet asla kabul edilemez.! Ne diyordu Ulusal Rehberimiz, Büyük Önderimiz, Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk o ünlü Gençliğe Hitabe’sinde bizlere:
“Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir..” (Gz.M.K.Atatürk) Büyük Atatürk’ün bu kutsal öğüdü de çok iyi bilinmelidir, doğru anlaşılmalıdır ve de dosdoğru sahiplenilmelidir, azimle savunulmalıdır.. Bu nedenlerledir ki, 23 Nisan’a, Ulusallığımıza ve Ulusal egemenliğimize, Cumhuriyet’imize ve Cumhuriyetimizin kazanımlarına, Millî Temel Eğitim’imize, millî ekonomimizin teminatı ulusal yatırımlarımıza ve millî tarım ve teknolojideki millî üretimimizin iyileştirilmesinin ve geliştirilmesinin kaynağı sayılan millî sanayimize ve fabrikalarımıza, vatan toprağımıza, al bayrağımıza ve ulusal tam bağımsızlığımıza dürüstçe, azimle ve onurluca sahip çıkmak, Atatürk Yolu’ndan azimle dosdoğru gitmek daima millî görevimizdir!
Ecdat diyarı bu Vatan şer işgale maruz kaldı;
Düşmanların mezalimi yüreklere acı saldı..
Mustafa Kemal Paşa’mız tez Anadolu’ya geçti;
Düşmandan kurtuluş için millî direnişi seçti..
Millî İstiklâl’e dair bir bir Kongre’ler yapıldı;
Vatan ve Hürriyet için Ankara’da toplanıldı..
Atatürk öncülük etti, bu Yüce Meclis kuruldu;
Kahramanların azmiyle düşmanlar yurttan kovuldu..
Saray’ı, padişahlığı, saltanatı, hezimeti
Tarihe gömen Meclis, ülkü bilir her hizmeti!
Yüce Meclis anısına oluşturuldu bu bayram;
Bu şen “Çocuk Bayramı”na bütün dünya kaldı hayran.!
Denize döküldüyse de düşman oyunları çoktur!
Vatan, dürüst hizmet ister; hainliklere yer yoktur.!
Cumhuriyet’imizin ilgası halka teklif edilemez!
Parlamentomuzun feshi asla benimsenemez.!
Atatürk’ün ışığıdır yurtseverlerin ilkesi,
Cumhuriyet ve uygarlık vatanseverlik ülküsü..
Bu Millî Bayram’larımız Türklüğün hep gururudur,
Ulusal Bayram’larımız Bağımsızlık onurudur..
Türklüğü sever görünen düşmana aldanmayalım.!
Millî Bayramlarımızı hep coşkuyla kutlayalım.. (K.K.)
3 Nisan, Ulusal Egemenliktir! 23 Nisan, ‘Parlamenter Sistem’ demektir.. Ve bu güzel 23 Nisan, Yüce Meclis Türkiye Büyük Millet Meclisi’imizin ebediliği demektir.. Bu güzel Millî Bayram 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız, tüm ulusça daima büyük bir coşkuyla kutlanılmalıdır.. Ve bilinmelidir ki, “Türk milletinin istikbali, bugünkü çocuklarının isabetli görüşü ve yorulmak istidadında olmayan (yeteneğini kanıtlayan) çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır.” (Gz. M.K.) diyen ulusal önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK çocukları çok önemsemektedir ve yarının büyükleri çocuklar için şöyle seslenmektedir; “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.” (Gz. M.K. 1922, Bursa) Bu güzel sözler çocuklarımıza hatırlatılmalıdır.. Yarınlarımızı içeren bu öğüt de Çocuklarımıza ilham kaynağıdır..
Vatanımıza ve milletimize, ulusallığımıza ve ulusal bağımsızlığımıza ve yarınlarımızın büyükleri çocuklarımıza dair bu ulvi günümüzün bayramı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”mız Bu Güzel Yurdumuza ve Aziz Ulusumuza, Geleceğimizin Teminatı Sevgili Çocuklarımıza ve dünya çocuklarına Kutlu Olsun!” Bu Güzel Bayram 23 NİSAN, harici ve dahili düşmanların sinsi şer entrikalarını defetsin.! Bu güzel Bayram 23 NİSAN; Yurdumuza, Ulusumuza ve Dünya İnsanlığına huzur, barış, mutluluklar ve esenlikler getirsin..
Kemal KOÇÖZ (E.Eğitimci)
ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) Karasu Şubesi Kurucu eski Başkan