Erenler Halk Eğitim Merkezi tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan Sakarya’nın yöresel kıyafetlerinin dikimi projesinde ilk örnek çalışmalar tamamlandı.
Halk Eğitim Merkezi bünyesinde görev yapan giyim ve nakış öğretmenlerinin katıldığı projede el emeği göz nuru nakış nakış işlenen Sakarya yöresine ait örnek kıyafet, İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’a tanıtıldı. Kumaş seçiminden her aşamasındaki dikimine kadar büyük emek verilerek hazırlanan Sakarya yöresel kıyafetini çok beğendiğini belirten İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, birçok parçadan oluşan kıyafeti giyerek projenin gönüllü tanıtımını da gerçekleştirdi.
Durmuş, yöresel kıyafet projesini salgın sürecinin zor şartlarına rağmen tamamlayan Erenler Halk Eğitim Merkezi yöneticilerine ve öğretmenlerine yaşadığımız şehrin kültürüne sundukları katkı nedeniyle teşekkür etti.
‘SAKARYALI HİSSETMEK’
Sakarya yöresi kıyafetiyle çekilen fotoğrafını sosyal medya hesaplarından yayınlayan İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un paylaşımı büyük dikkat çekti. Yüzlerce beğeni ve yorum alan paylaşımında Durmuş, “İnsan; yaşadığı yerin havasına, toprağına, suyuna benzer. İnanıyorum ki hizmet ettiğiniz yörenin doğasını, insanını ve kültürünü ne kadar özümser ve benimserseniz o derece sevilir, başarılı olursunuz. Rengârenk motifleri ile Sakarya’da, Sakaryalı hissetmek” ifadelerini kullandı.
AKSESUAR VE PARÇALARI
Sakarya yöresel bayan halk oyunları kıyafeti içerisindeki aksesuar ve parçaların başlıcaları şunlar: Paralı başlık, nakışlı dantelli yemeni yazma, gerdanlık, kutni kumaştan gömlek, lase işlemeli yelek, nakışlı etamin işi önlük, yöresel bol kesim şalvar ve tokalı ayakkabı. Sakarya yöresel erkek halk oyunları kıyafeti içerisindeki aksesuar ve parçaların başlıcaları şunlar: Yün tepelik, üzerine yörük puşisi baş dolaması, nakışlı etamin boyunluk; yöresel yelek içerisine ise şile bezi gömlek, köstek, belinde dokuma kuşak, nakışlı el işi mendil, etamin nakışlı yağlık, yöresel şalvar, yün çorap ve deri ayakkabı.