Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) düzenlediği Sakarya’nın en büyük kültür-sanat ve bilim festivali olan SAÜFEST, ziyaretçilerine kapılarını açtı.
SAÜFEST, görkemli bir törenle Haber Spikeri Tufan Yakar’ın sunuculuğunu yaptığı tören, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve il protokol üyelerinin katılımıyla Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
“Şehir Kampüste Buluşuyor” sloganı ile yola çıkan, üniversite-toplum birlikteliğini sağlamaya yönelik olarak planlanan, 10 gün boyunca sürecek olan Kitap, Bilim, Sanat, Film ve Kariyer kategorilerinden oluşan festivaller bütününün açılışı SAÜFEST’in tanıtım filminin gösterimiyle başladı.
Törenin açılışında konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Gururla ifade etmek isterim ki kökeni itibariyle 52 yılı, üniversite oluşunun üzerinden ise 30 yılı geride bırakmış olan Sakarya Üniversitesi, kurumsallık ölçütlerinde önemli mesafeler kat etmiş; üniversitelerin tüm fonksiyonlarında sadece ülkemizin değil dünyanın da gözde yükseköğretim kurumlarından biri haline gelmiştir.” dedi.
Sakarya Üniversitesi’nin akreditasyonun tüm bileşenleri için mutfağını yetkilendirilmiş kurumlara açan ilk üniversitelerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Savaşan, “Mesleki uygulamada en deneyimli üniversitelerden biriyiz. Bu alanda Türk yükseköğretim alanına model ihraç eden bir üniversiteyiz. Eğitimde esnek ve hayatın dinamizmine ayak uyduran bir modeli benimsemiş olan üniversitemiz, öğrencileri sektörle buluşturan modelleri başarıyla yürütmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Öğrencileri direksiyona oturmaya teşvik ediyoruz”
Öğrencilerin teorik eğitimden ziyade pratik eğitime yönlendirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Savaşan, “Üniversite olarak öğrencileri tabiri caizse direksiyona oturmaya teşvik ediyoruz. Hedef koymalarına imkân tanıyan, var olan hedeflerini revize etmelerini kolaylaştıran bir eğitim felsefesiyle geleceğe yön verme yolculuklarında öğrencilerimizin yanında yer alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bireylerin vizyon sahibi olmasının önemine değinen Prof. Dr. Savaşan, “Hayatın ve istihdam piyasasının dinamizmine statik müfredatla hazırlanamayız. Hocalarımızın yenilikçi öğrenme yöntemleri uyum hızına dayanıyor; gençlerin dünyayı okuma ve trendleri öngörerek hayata hazırlanma yetilerine güveniyoruz. İstiyoruz ki hedefli öğrencilerimiz, standart eğitimin dışına çıkma imkânı bulsunlar; eğitimlerini kendilerine özel dizayn edebilsinler.” diye konuştu.
“Sosyalleşmek üniversite hayatının vazgeçilmez bir tarafı”
Törenin açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yeni dönemde bilimsel üretkenlik ve akademik performansın YÖK’ün en önemli parametrelerinden biri olacağını vurgulayarak, “Üniversitelerin, iş gücü istihdam piyasasına yetiştirdikleri öğrencilerin takibini yakından yapmalarını bekliyoruz. Yeni dönemde istihdam endeksi yapmak suretiyle üniversiteleri değerlendiriyoruz. Bu bizim için önemli. Üniversitelerin görünürlüğünü gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde üst basamaklara çıkarmak zorundayız.” şeklinde konuştu.
“Üniversitelerin toplumla bütünleşmesi çok önemli”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop üniversitelerin toplumla bütünleşmesinin çok önemli bir mesele olduğunu ve bunun somut tezahürünün de üniversitelerin şehirle bütünleşmesinden geçtiğini vurgulayarak, “Üniversitelerimizin bulundukları şehirle bütünleşmeleri, somut ve soyut üretimlerini şehre sunmaları ve halka açılmaları; halkın da üniversitelere açılmaları önemli bir mesele. Üniversitelerin toplumla bütünleşmesi çok önemli. Bu açıdan üniversitelerin şehirle bir araya gelmesine imkân sağlayacak bu tür programlar çok önemli, çok kıymetli. Üniversiteler toplum hayatının çok önemli kurumlarından birisi. Çok ciddi birikimimiz var. Bilime de, medeniyete de çok büyük katkı yapmışız. Zamanında yaptığımız için bunu tekrar yapabilecek imkâna, potansiyele sahibiz.” diye konuştu.
“Gençlere iki önemli müjde”
Sakarya’da özellikle son dönemde hayata geçirilen gençlik yatırımlarını anlatan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, şehrin daha güçlü bir sisteme sahip olabilmesi ve yarınlara umutla bakması için gençleri keşfetmenin önemine vurgu yaparak “Sakarya Üniversitesi’nin de (SAÜ) katkılarıyla hayata geçirilecek 2 yeni projenin müjdesini vermek istiyorum. Birincisi gençlerin okçuluk, binicilik ve güreş gibi ata sporlarını tanıyıp, uygulayabilecekleri bir etnopark, ikincisi ise keşif ve icatların yapılabileceği tam donanımlı bir teknoloji merkezi.” şeklinde konuştu.
“Anadolu’nun yegâne şehirlerinden biriyiz”
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya’nın projeler üreten bir şehir olduğunu söyleyerek, “Gerçekten çok güzel bir şehirde yaşıyoruz. Anadolu’nun yegâne şehirlerinden birindeyiz. Yazılımın, AR-GE’nin ve bilişimin ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. İnsan kaynağını bu alanda çok iyi yetiştirmiş ülkelerin ilerde bu alanlarda önemli rol oynayacağını biliyoruz. Sakarya’mız projeler üreten ve dersine iyi çalışan bir şehir. Gençlerimiz özellikle yeni nesil alanlarda sistematik çalışmalı. Dünyada ilk 10’da girmek anlamında gençlerimize büyük işler düşüyor. Rektörümüze ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu güzel projeleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yenilikçi ve gençleri anlayan düsturuyla her yeni projesinde kapsamlı çalışmalara imza atan Sakarya Üniversitesi bahar şenliği formatında düzenlenen bilim, kitap, sanat, film, spor ve kariyer planlamalarını içeren festival 18 Mayıs tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
#saüfest #kitapfest