SAÜ, Büyük Veri Projesi için pilot üniversite seçildi

Paylaş:

Büyük Veri Projesi’nin basın toplantısında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Sakarya Üniversitesinin de içinde bulunduğu 8 üniversitenin pilot üniversite olarak seçildiğini duyurdu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK’ün yeni vizyonu arasında yer alan Yükseköğretimde Büyük Veri Projesi’nin başlatılması nedeniyle YÖK’te düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, projenin Türkiye yükseköğretiminde yepyeni bir sayfa açacağına inandığını ifade etti.

Büyük Veri Projesi’nin YÖK Danışma Kurulu’nda değerlendirildiğini aktaran Özvar, projenin Sakarya Üniversitesi (SAÜ) dâhil 8 pilot üniversitede uygulamaya konulduğunu belirtti.

Özvar, projeye ilişkin, “Farklı kaynaklardan elde edilen büyük miktarda verinin keşfedilmesi ve yaygın kullanımı, ulusal ve uluslararası düzeyde Türk yükseköğretimine önemli ivmeler kazandıracaktır. Yükseköğretimde, eğitimde ve araştırmada büyük veri, eşsiz fırsatlar vadetmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ’nün bu projeye dâhil olması hakkında açıklamalarda bulundu. SAÜ’nün dijital dönüşüm için çok sayıda çalışmalarda bulunduğunu söyleyerek Prof. Dr. Savaşan, “YÖK Başkanımız Sayın Erol Özvar hocamızın açıkladığı vizyon projelerinden biri olan Büyük Veri Projesi için seçilen pilot üniversitelerden biri olmaktan onur duymaktayız. Sakarya Üniversitesi olarak dijital dönüşüm projesinin önemli bir uzantısı olan bu projeye katkı sunacağız.” dedi.

SAÜ’de Büyük Veri Projesi Hazırlıkları

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özmen, SAÜ’nün Büyük Veri Projesi’ne katkıda bulunacak çalışmalarının olduğunu bildirdi. Basın toplantısından önce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Savaşan ile YÖK Başkanı Özvar’a bu çalışmalar hakkında sunum yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Özmen, “Büyük Veri Projesi’ne en büyük katkımız Tübitak’a sunulan ‘Açık Veri Projesi’ olacaktır, ‘Açık Veri Projesi’ Yükseköğretim Kurulunun başlatmış olduğu ‘Büyük Veri Projesi’ ile örtüşen bir çalışmadır. Bu projeyi mart ayında TÜBİTAK’a verdik ve YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın da ilgisini çekti.” açıklamasında bulundu.

“Proje, yeni bir akademik kitlenin yetişmesine vesile olacak”

Basın açıklamasındaki konuşmasında Büyük Veriyi derinlemesine çalışan ve bilen profesyonel araştırmacıların sayısının azlığına dikkat çeken Özvar, “Büyük veriyle ilgili 2003-2022 yılları arasında Türkiye’de üniversitelerimizde 57 doktora ve 171 yüksek lisans tezi olmak üzere, 228 tez çalışması üretilmiştir. Bu proje, bu alanlarda yeni bir akademik kitlenin yetişmesine de vesile olacaktır.” dedi.

Erol Özvar, büyük veri çalışmalarında, güven ve etik kavramlarının da önemle göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Dijital sistemlerin dünyaya hâkim olduğu ve yüksek teknolojik ilerlemelerin neticesi olarak ortaya çıkan geleneksel veri tabanı yönetim sistemlerinin işlem kapasitesini aşan, akışkan, yüksek hacimli hız ve çeşitlilikteki verilerin saklanması, işlenmesi, değerlendirilmesi, analizi ve toplanan veriden gerekli ve anlamlı bilgiyi elde etme çalışmalarının “büyük veri” olarak adlandırıldığını aktaran Özvar, büyük veriyi elde etmek, depolamak ve analiz etmek için yeni teknolojiler ve teknikler üretmek için yeni yöntemlerle çalışıldığını anlattı.

“Bütün üniversitelerde hayata geçirilecek”

Büyük Veri Projesi’nin yürütüleceği 8 pilot üniversitenin İTÜ, ODTÜ, Atatürk Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi olduğunu bildiren Özvar, “Pilot uygulamadan ortaya çıkacak sonuçlar, diğer üniversiteler ile paylaşılarak aslında bütün üniversitelerimiz bu Büyük Veri Projesini hayata geçirmiş olacaktır.” ifadesini kullandı.

Üniversitelerin büyük veri konusunda ulaşmış olduğu seviyeyi, üniversitenin gelişmişlik ölçüsü, parametresi veya kriteri olarak YÖK tarafından değerlendirileceğini söyleyen Özvar, “Üniversitelerimiz, devletimiz tarafından ortaya konan dijital dönüşümün önemli bir evresi olan bu projeyi, aslında sadece üniversitelerimizle değil aynı zamanda Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan dijital dönüşüm, gerek diğer kamu kuruluşları, gerek büyük veri ile ilgili özel sektör temsilcileri ile eş güdüm halinde, onları paydaş görmek suretiyle hayata geçirdik.” bilgisini verdi.

Özvar, YÖK’ün en büyük misyonunun üniversitelerin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü, uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artıracak her türlü tedbiri almak olduğunu vurgulayarak, Büyük Veri Projesi’nin hayata geçirilmesinde kendilerine büyük imkân sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu, projenin hayata geçirilmesinde önemli roller üstlenen üniversitelere ve rektörlere teşekkür etti.