Bayrak dönüşümü eleştirdi: “Bir arpa boyu yol alamadık”

Paylaş:

Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak 17 Ağustos 1999 depreminin 23. Yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Bayrak 23 yıldır göz ardı edilen kentsel dönüşüme vurgu yaptı.

LAF KALABALIĞI…

Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, “23 yıl önce derin bir acı yükseldi bu şehirde. Artık hepimiz biliyoruz, ülkemiz dünyanın en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. 17 Ağustos 1999’da gece yarısı saat 03.02’de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi’nde resmi bilgilere göre 17 bin 480 vatandaşımız ölmüş ve 23 bin 781 vatandaşımız da yaralı olarak kurtulmuştur. Derin acının yaşandığı geceyi de yapılması gerekenleri de maalesef 23 yıldır göz ardı ediyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız lafının ötesine geçemediğimiz her gün yeni derin acıları yaşayacağımızı bir kez daha üzülerek hatırlatmak isterim” dedi.

DEPREMLE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ

Başkan Murat Bayrak; “Deprem gerçeği gerekli tedbirlerle özellikle yapısal tedbirlerle, can ve mal kayıpları azaltılabilir. Yurdumuzun farklı bölgelerinde yaşanılan doğal afetler kentsel dönüşümün önemini her seferinde hatırlatmasına rağmen, görmüyor, duymuyor ve uygulamıyoruz. Kentsel dönüşümde en temel hedef her şeyden önce insanımızın can ve mal güvenliğini sağlamak olmalıdır. Asrın felaketi olarak bilinen Marmara Depreminden sonra şehrimizde de kentsel dönüşüm bekleyen yapılarımız için birçok kez basın açıklamalarında bulunduk. Ama geldiğimiz noktada bir arpa boyu yol alamadık” ifadelerine yer verdi.

“DEPREM DEĞİL ÇÜRÜK BİNALAR ÖLDÜRÜR”

Sakarya’da Kentsel Dönüşüm’de bir arpa boyu yol alınamadığına vurgu yapan Başkan Bayrak, “Hala deprem yorgunu, hasarlı gibi kavramları konuşuyoruz. Oysa gerçek şu; Sakarya’da deprem öncesi yapılan bütün yapıların yenilenmesi ve deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi lazım. Deprem görmüş, yorulmuş, yıpranmış binaların olası bir depremde ayakta kalması neredeyse imkansız. Bu gerçeği göz ardı ederek, dönüşümde gerçekçi adımlar atmayarak bir yere varamayız. Bu şehirde yaşayan herkesin komşusuna karşı can ve mal güvenliği sorumluluğu bulunmaktadır. Lütfen beylik lafları geride bırakıp gerçekçi adımlar atalım” diye konuştu.

HERKES SORUMLULUK ALMALI

Başkan Murat Bayrak yetkililerin, müteahhitlerin ve vatandaşın yapması gerekenleri şöyle özetledi;

· Bakanlıklarımız ve yerel yönetimlerimiz tarafından yatırımcılarımızın kentsel dönüşüme ilgisini arttırmak için bölgenin ihtiyaçlarına göre emsal ve kat artışlarında ivedilikle kolaylık sağlanmalıdır.

· Müteahhitlerimiz iş planlarında kentsel dönüşümü öncelikli sıraya almalı, bunu bir sosyal sorumluluk olarak görmelidir.

· Vatandaşlarımız “DEPREM GERÇEĞİ” konusunda sürekli bilinçlendirilmelidir.

· 1999 öncesi yapılmış riskli yapılara sahip vatandaşlarımız kentsel dönüşüm için maddi ve manevi fedakârlıklar yaparak binalarının dönüşümüne izin vermelidir.

· Kentimizin tüm sivil toplum kuruluşları kentsel dönüşümü gündemde tutmalı, şehrimizi depreme nasıl hazır hale getiririz kaygısıyla çalışmalar yapmalıdır.

· Güçlü yerel basınımızın kıymetli temsilcileri deprem gerçeği konusunda kamuoyu oluşması, toplumuzun bilinçlenmesi ve bilgilenmesi için gerekli desteği vermeye devam etmelidir.

. Yukarıda sıraladığımız dinamikler aynı hedefe odaklanıp birlikte senkronize çalışırsak bahsettiğimiz hedefe ulaşmamız çok daha kolay olacaktır.

Başkan Bayrak, “Deprem gerçeğiyle yaşamayı öğreneceğimize olan inancımla 23 yıl önce aramızdan ayrılan deprem şehitlerimizi saygıyla anıyor, bugün bile depremin izlerini üzerinde taşıyan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum” ifadelerini kullandı.