‘Adalet ve hakkaniyet temel ilke olmalı’

Paylaş:

2022-2023 adli yılı açılışı dolayısıyla Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi’nde (BAM) bugün bir tören düzenlendi. Törende konuşan Sakarya BAM Başkanı Nuri Koçer, adalet denilince akla ilk gelenin Hazreti Ömer’in “Adalet mülkün temelidir.” sözü olduğunu ifade etti.

Koçer, hayatlarını adalet, insan hakları ve demokrasiye adayan fedakar meslektaşlarını, hain terör saldırıları sonucu yaşamını yitiren yargı şehitlerini, vatanı korumak için olağanüstü çabayla kutsal görevlerini yerine getiren kahraman güvenlik güçlerini ve 15 Temmuz alçak darbe teşebbüsünde hayatlarını kaybeden demokrasi şehitlerini saygı ve rahmetle andı.

LC Haber Ajansı sahibi Levent Candan, Sakarya Haber Ajansı Sahibi Levent Bayri ve Şule Bayri açılış törenine katılarak yargı mensuplarının yeni adli yılını kutladı.
Sakara basın mensupları, açılış töreninde Sakarya BAM Başkanı Nuri Koçer ve Yazı İşleri Müdürü Yasemin Geniş ile birlikteler.
Adli Yıl Açılış Törenine; Av. Asena Yaşar, Gazeteciler Levent Bayri, Engin Kuvel, Şule Bayri, Levent Candan ve Baro eski başkanlarından Av. Önder Döker de katıldı.

AÇILIŞ TÖRENİNE YOĞUN KATILIM

Açılış törenine, Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Sakarya BAM Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Sakarya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Kamil Kaya, Sakarya 1. İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Ali Atkan, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Baro Başkanı İlknur Ebiz Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Aydın Kutlu, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak, hakim, savcı ve avukatlar katıldı.

BARIŞ VE ESENLİK İÇİNDE BİR YIL

Hangi ortamda ve sebeple olursa olsun adaletten ayrılmamanın esas olduğunu vurgulayan Koçer, “Adalet bağımsız olmayı da gerektirir. Kişilerin, kurumların adaletli olabilmesi için bağımsız hareket etmesi gerekmektedir. Din, dil, ırk, renk, sosyal ve ekonomik durum ayrımı yapmaksızın bağımsız olarak adalet ve hakkaniyetin yerine getirilmesine hizmet etmemiz temennisiyle öncelikle bölgemiz, daha sonra tüm ülkemize özgürlük, adalet, insan hakları, demokrasi, barış ve esenlik içinde bir adli yıl olmasını diliyorum” dedi.

BAM Başkanı Nuri Koçer, törende yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 

”2022-2023 Adli Yıl Açılış Törenimizde sizlerle bir arada olmaktan onur ve memnuniyet duyduğumu ifade ediyor, hoş geldiniz diyerek, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sakarya ilinde yargı hizmetinin ayrı kurumları olarak faaliyet gösterip, bu tören için bir araya gelme iradesini ve çabasını ortaya koyan ev sahibi paydaşlarımız Sakarya Bölge Adliye Başsavcımız Sayın Ergül Yılmaz, Sakarya Adliyesi Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Osman Köse, Adalet Komisyonu Başkanımız Sayın Kamil Kaya, Sakarya İdare Mahkemesi Başkanımız Sayın Mehmet Ali Atkan ve Sakarya Baro Başkanımız Sayın İlknur Ebiz Yıldız’a teşekkürlerimi sunuyorum.

Hayatlarını adalet, insan hakları ve demokrasiye adayan fedakâr meslektaşlarımızı, hain terör saldırıları sonucunda hayatlarını kaybeden yargı şehitlerimizi, aziz vatanımızı korumak için olağanüstü çaba ile kutsal görevlerini yerine getiren kahraman güvenlik güçlerimizi ve 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen alçak darbe teşebbüsünde hayatlarını yitiren demokrasi şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Vazifelerini hukuka ve Türk Milletine sadakatle yerine getirip, görevlerinden ayrılan çok kıymetli Hakim, Savcı, Avukat ve Yargı Çalışanlarına bundan sonraki yaşamlarında sağlık, esenlik ve mutluluklar dileyerek teşekkür ediyorum.

Saygıdeğer misafirler!

Adalet kelimesinin bir çok anlamı olmakla birlikte, özünde, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Toplumdaki düzen, hukuk kuralları sayesinde korunur. Adaletli olmak, tüm bireylerin sahip olmaları gereken insani bir erdemdir. Bu nedenle tüm bireylerin birbirlerine karşı adil davranışlar sergilemesi ve çocuklarını bu erdemle yetiştirmeleri hayati öneme sahiptir. Ülkenin tüm yöneticileri ile tüm kurumlarının da adaletten ayrılmamaları gerekmektedir.

Adalet denilince ilk akla gelen Hazreti Ömer’in ‘adalet mülkün temelidir’ sözüdür, buradaki mülkten kasıt, devlet, düzen anlamındadır ki, devlet  düzeninin, temelinin adalet olduğuna işaret edilmektedir.

Nisa Süresi 135. Ayette; ‘Ey İman edenler! Kendi aleyhinize veya ana babanız ve yakınlarınızın aleyhine bile olsa adaleti titizlikle ayakta tutan ve Allah için şahitlik yapan kimseler olun. Hakkında şahitlik yaptığınız kimseler zengin de olsa, fakir de olsa Adaletten ayrılmayın. Çünkü Allah onlara sizden daha yakındır. Sakın hislerinize uyarak Adaleti terk etmeyin. Eğer sözü eğip bükerek gerçeği çarpıtır veya şahitlikten vazgeçerseniz şüphesiz ki Allah yaptığınız herşeyi çok iyi bilmektedir.’ denilerek adalet kesin bir şekilde emredilmektedir.

Hangi ortamda ve hangi sebeple olursa olsun adaletten ayrılmamak esastır. Bu ve benzeri ayetler sadece mahkemelerde değil, bütün ferdi ve toplumsal ilişkilerdeki karar, yargı ve değerlendirmelerde adaletin ve hakkaniyetin temel ilke olması gerektiğini göstermektedir.

Adalet, bağımsız olmayı da gerektirir. Kişilerin, kurumların adaletli olabilmesi için bağımsız hareket etmesi gerekmektedir. Nitekim Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Adalet gücü bağımsız olmayan milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.’ sözü ile bu konuya dikkat çekmiştir.

Bizlerin de bu düstur üzere, din, dil, ırk, renk, sosyal ve ekonomik durum ayrımı yapmaksızın, bağımsız olarak, Adalet ve Hakkaniyetin yerine getirilmesine hizmet etmemiz temennisi ile öncelikle bölgemize daha sonra tüm ülkemize özgürlük, adalet, insan hakları, demokrasi, barış ve esenlik içinde bir adli yıl olmasını diliyorum.

Beni dinleme nezaketini göstermenizden dolayı hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”