Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Balta’nın yürütücüsü olduğu “Su Yönetim Sistemleri İçin Yapay Zekâ ve Büyük Veri Destekli Su İzleme ve Anomali Tespit Sistemi” isimli proje TÜBİTAK 1005 kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Balta, su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilebilmesi için ölçüm sistemleri, izleme ve kontrol sistemleri gibi alanlarda ileri teknoloji gerektiren yöntemlerin tanımlanması ve uygulamaya geçmesi gerektiğini vurguladı.
Projenin araştırma ekibinde SAÜ Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi (CENTER) Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Özçelik, CENTER araştırmacılarından Dr. Öğr. Üyesi Murat İskefiyeli, Dr. Öğr. Üyesi Musa Balta ve Kocaeli Üniversitesinden Doç. Dr. Süleyman Eken ve Seda Balta Kaç yer alıyor.
“Etkili Bir Algılama Yöntemi Geliştirmeli”
Dr. Öğr. Üyesi Balta Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planında Kritik Altyapıların Korunmasını stratejik amaç olarak belirlediğini söyleyerek bu eylem planına göre su yönetiminin de kritik altyapılardan biri olarak ele alındığını aktardı. Etkili bir algılama yöntemi geliştirmenin zorunlu hale geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Balta, projenin asıl amacının acil müdahale kapasitesini iyileştirmek ve su kalitesini kasıtlı veya kasıtsız kirlenmelerden kaynaklanan potansiyel tehlikelerden korumasıyla su kalitesi değişimlerini ve anomaliklerini belirlemek olduğunu ifade etti.
Su yönetiminin son 20 yıldır siber tehditlerle mücadele ettiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Balta, “Ülkeden ülkeye değişse de bu tarz suçların eğilimi noktasında bir yükseliş söz konusudur. Son yılların büyük saldırılarına bakılacak olursa fiziksel sistemin çalışmasının durdurulmasıyla doğrudan suyun kimyasallarında değişimlere sebep olarak zehirlenmelere yol açmıştır.” dedi.
“Projemiz Birçok Çalışmaya Örnek Olacak”
Projenin üniversitemizin Araştırma Üniversitesi olma yolunda katkı sağlayacağını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Balta, CENTER araştırmacıları olarak en önemli hedeflerinin bilimi sadece bilim için değil, topluma ve insanlığa fayda sağlayacak çalışmalar yapma misyonu ile hareket etmek olduğunu vurguladı.
Projenin başarıya ulaşmasıyla birlikte hem akademik hem de ticari anlamda birçok çalışmaya örnek olabileceklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Balta geliştirilecek su kalitesi izleme, tahmin ve anomali tespit sisteminde kullanılan algoritma ve yöntemler sonucunda istenilen sonuçlar alındığında proje çıktısının su yönetim sektöründe hizmet veren büyük kurumlara bu konularda yapmak istedikleri çalışmalar için bir altyapı sunacağını düşündüklerini aktardı.
Furkan ÖZCAN – Büşra ATAHAN