Sakarya’da internet üzerinden yayın yapan gazetecilerden oluşan SİYAD üyeleri, yeni çıkan basın yasasına tepki göstermek üzere 1 Haziran 2023 tarihinde Adapazarı AKM önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.
Dezenformasyon yasasının getirdiği düzenlemelerin ülke genelindeki yerel internet medyasına olan etkileri ve yasanın tartışmalı maddelerine gösterilen tepkilere benzer tepkiler Sakarya yerel internet medyasında da gösterildi. Dezenformasyon yasasının getirdiği yeni düzenlemelerin olumlu-olumsuz etkilerine karşı basın örgütlerince açıklamalar yapılmış, yasanın yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulunuldu. Sakarya’da internet haber sitesi sahipleri, yöneticiler ve çalışanlardan oluşan üyeleri bulunan SİYAD, dezenformasyon yasasının, beklentileri tam anlamıyla karşıladığını, olumlu ve olumsuz yanlarını içeren bir görüş ortaya koydu.
SİYAD’dan yeni basın yasasına tepki açıklaması!
Dernek adına açıklamayı okuyan Başkan Hüseyin Pınarlı, yasanın olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz yönlerinin de olduğunu ifade ederek söz konusu yasanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yasanın, ‘parası olan yapsın’ mantığı güttüğünü, bunun da basına zarar verdiğini belirten Pınarlı, internet yayıncıları olarak çıkan internet yasasına destek verdiklerini, toplumu yanlış yönlendiren ve kime ait olduğu belli olmayan haber sitelerinin kapatılmasından yana olduklarını söyledi. Pınarlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
“Tüm dünya ülkelerinde basın desteklenirken ülkemizde yerel yönetimler tarafından yapılmakta fakat ilanların Basın ilan kurumu tarafından aracı olarak verilmesi İlan Alan Kurumların gelir paylarından yüzde 15 azalma yaşanmaktadır. Kurumların ilan alabilmesi için en az 2 iletişim fakültesi mezunu şartı var. Eğer bu üniversiteden mezun olan arkadaşlarımıza istihdam sağlanmak için yapıldıysa 2 yıllık üniversite mezunu radyo tv basın yayın mezunu olan ne olacak? Bir başka husus kendi ailemizde iletişim veya dengi okul mezunu olsa dahi kendi bünyende anılan şartlarda çalıştıramıyorsun bu yıllarca emek vermiş insanların çıkan yasayla bir köşeye itilmesi demek. Yasanın tekrar ele alınıp Yayıncı arkadaşlarımızın mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Yasalar vatandaşların haklarını korumak için çıkartılır ve düzenlenir. Bizler internet yayıncıları olarak yanımızda kendi çocuklarımıza gelecek sunamayacaksak, kazançlarımızdan vergimizi verdiğimiz halde yüzde 15 pay verip gelirlerimiz daha da azalacaksa bir anlamı yok. Bilinmelidir ki bir çok basın mensubu yaptığı işi severek, gönül vererek yapmaktadır. Yapılan iş aynı zamanda evimize ekmek, çocuklarımıza gelecek sağlamak için. 15 Temmuz gecesi basının ne kadar önemli olduğu açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. TRT işgal edilmiş darbe bildirisi yayınlanmıştır özel radyo, TV ve internet habercilerinin destekleriyle darbe önlenmiştir. Açık bir şekilde ortadadır ve bu yüzden basın her şekilde desteklenmelidir. Ülkeyi bölmeye çalışan şer odaklı her türlü yayının önlenmesine gerekli cezaların verilmesinde devletimizin yanındayız.”