TDMMB Ağustos ayı yönetim kurulu toplantısında konuşan Başkan Yüce, 2021 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak için gerekli başvuruları yaptıklarını ifade etti.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) Ağustos Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. Programda eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı Aziz Selahattinov, SASKİ Genel Müdür Vekili ve TDMMB Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, TDMMB Yönetim Kurulu üyeleri, Özbekistan Büyükelçiliği personelleri ile büyükşehir belediyesi bürokratları yer aldı. Programda ayrıca Sakarya ve Özbekistan arasındaki ticaret, kültür ve eğitim bağlarının kuvvetlendirilmesi için görüşmeler gerçekleştirildi. Büyükelçilik Müsteşarı Selahattinov konuklara Özbek pilavı ikram ederken toplantı sonunda karşılıklı hediyeler takdim edildi.
TDMMB İL TEMSİLCİLİĞİ AÇILACAK
Sakarya’nın Türk Dünyası ile kucaklaşması ve bağlarının kuvvetlenmesi için çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Bu doğrultuda Özbekistan ile birçok sacayağı üzerine oturan bir kardeşlik ilişkisi oluşturuyoruz. Bu biraz da geç kalmış bir ilişki. Çünkü anayurdumuza esasında çok uzaktık. Hem milli hem de manevi yönden bize yakın olan bu coğrafyalarla ilişkilerimizi daha ileri seviyelere taşıyacağız. Bu anlamda Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğimiz koordinasyonu sağlayan önemli bir kurum olarak ön plana çıkıyor. İnşallah kısa süre içerisinde bu birliğimizin Sakarya temsilciliğini açmış olacağız” diye konuştu.
SAKARYA’NIN KRİTİK BİR ROLÜ OLACAK: Özbekistan’ın yatırıma çok müsait bir ülke olduğunu aktaran Başkan Yüce, “Aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Türk yatırımcılara büyük avantajlar sağlıyor. Bu anlamda şehrimizle Özbekistan arasında ticari potansiyeli arttıracak ve ekonomik ilişkileri canlandıracak adımlar atmamız gerekiyor. Üniversiteler arası işbirliği ise bir diğer önemli başlık. Üniversitelerimizin birlikte proje geliştirmesi, organizasyonlar yapması ve tecrübe paylaşımı hem etkileşimi hem de yakınlığı arttıracaktır. Sakarya’nın zenginliklerinin Özbekistan’a aktarılması, kardeşlik ilişkilerinin kurulması, Sakarya’nın lokomotif bir şehir olarak Özbekistan’a girmesi ve ilişkilerde Sakarya’nın kritik bir role sahip olması için büyük çaba sarf edeceğiz” dedi.
SAKARYA PARİS’TE TANITILACAK
Başkan Yüce, “2071 kent vizyonu çerçevesinde şehrimizin gelecekteki imar planını anlatan uluslararası bir fikir yarışması düzenlemek için hazırlıklarımız sürüyor. Bu yarışmaya Taşkent ve Semerkant Üniversitelerinden de gerekli katılım alınacak. Yine Sakarya’dan bir heyetimiz karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için Özbekistan’a ziyarette bulunacak. Bizler Sakarya’mızın 2021 yılında üç önemli etkinliğe ev sahipliği yapması için çalışıyoruz. Şehrimiz Mayıs ayında Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali ve Türk dili konuşan ülkeler resmi kuruluşlarının da yer aldığı UNESCO Genel Merkezi’ndeki toplantıda Sakarya 2021 Yılı Türk Dünyası Tarih ve Diriliş Şehri ilan edildi. İnşallah Sakarya Meydan Muharebesi’nin yüzüncü yılına tekabül eden bir vakitte gerekli etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Bunun öncesinde Paris’te bir şehrengiz gerçekleştirerek Sakarya’yı tanıtacağız.”
ORTAK KİTAP HAZIRLANIYOR
“2021 yılında Dünya Su Konseyi’ni Sakarya’da toplamak istiyoruz. Bunun öncesinde sempozyumlar ve etkinliklerle ilgili komitelerin dikkatini çekmek amacındayız. Kısa süre önce Kırgızistan’ın Oş şehri ile kardeş şehir protokolü imzalamıştık. Bu süreçte birçok faaliyette bulunduk. Oş aynı zamanda 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti. 2020 yılı için Özbekistan’ın Hiva şehri aday. 2021 yılında ise Sakarya’ya bu unvanı kazandırmak istiyoruz. 1-3 Ekim tarihleri arasında Oş’ta bir şehrengiz buluşması yapılacak. Burada sunmak üzere bir kitap hazırlıyoruz. Talebimiz üzerine kalemi son derece kuvvetli olan eski Karaman Belediyesi Başkanımız Kâmil Uğurlu Bey şehrimizin tüm ilçelerini gezerek abide şahsiyetlerle buluştu. Oş’un ovalarını, çayırlarını, köylerini gezdi. Oradaki soydaşlarımızla hemhal oldu ve makaleler dizini hazırladı. İnşallah altı kuruluşun çatısı altında güzel bir eser hazırlamış olacağız.”
HEDEFİMİZ BİR
Toplantıda söz alan Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı Aziz Selahattinov, “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda verimli görüşmeler gerçekleştirdik. 1 Eylül’de Özbekistan’ın 28.bağımsızlık yıldönümünü kutlayacağız. Ülkemizde önemli reformlar yapılıyor. Yanımızda Türkiye gibi bir kardeş ülkenin olması çok önemli. Yurdumuz sadece Özbekistan toprakları değil, hepimizin toprakları. Bizim dinimiz bir, dilimiz bir, hedefimiz de bir. İlişkilerimizi çok daha ileri seviyelere taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
EKSİKLİKLERİMİZİ KAPATMALIYIZ
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Türk dünyasını keşfetmek durumundayız. Maalesef geride bıraktığımız yıllarda bu anlamda çok mesafe alamadık. Bu tip toplantılar adımların atılmasına vesile olacaktır. Yapılacak çok şey olduğu için hızlı adımlar atmalıyız. Mevcut az olduğu için de yapılacak her şey önemli katkı sunacak. Tabloyu değiştirmek bizim gayretlerimizle olacaktır. Oş ve Özbekistan ile işbirlikleri üniversiteler arası işbirliklerini de kuvvetlendirecektir. Birbirimizin eksikliklerini hem ticarette, hem uluslararası politikada, hem de bilimde kapatmamız gerekiyor” derken Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, “Türk dünyası çocukluğumuzdan beri gönlümüzde yer tutmuş bir idealdir. İnşallah önümüzdeki dönemde geliştireceğimiz ilişkiler kardeşliğimizi pekiştirecek, ülkelerimizin daha ileri seviyelere ulaşmasına vesile olacaktır” diye konuştu.