Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, küresel ısınma nedeniyle çiftlik hayvanlarının üretimini etkileyeceğini belirten bir açıklama yaptı. Yıldız,“Küresel ısınma son beş yılda kendini iyice hissettirdi. Çiftlik hayvanlarının çoğalması için kaba yem dediğimiz ot, yonca, mısır v.b. doğal ve de tarımda kullanılan endüstriyel bitkilere ihtiyaç vardır. Kurak geçen mevsimlerde doğal olarak rekolte çok düşece. Küresel ısınma böyle giderse, tedbirler alınmazsa dünyada açlık tekrar geri dönecektir” dedi.
Kasım ayına rağmen hava sıcaklıklarının 20-25 derece aralığında devam ettiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, açıklamasında konunun önemini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
“Küresel ısınma son beş yılda kendini iyice hissettirdi. Kasım ayında hala kısa kollu yaz kıyafetleri ile dolaşıyoruz. Sakarya’da Serdivan ilçesinde Maltepe Mahallesi’nde yoldan geçerken herkesin görebileceği bazı bölgelerde yoncalar hasat etme noktasına kadar büyüdü. Tarlada ekilen buğdaylar 5-10 cm boyuna erişti. Böyle giderse aralık sonuna kadar hasat mevzu bahis olabilir.
KURAKLIK REKOLTEYİ DÜŞÜRECEK
Çiftlik hayvanlarının çoğalması için kaba yem dediğimiz ot, yonca, mısır v.b. doğal ve de tarımda kullanılan endüstriyel bitkilere ihtiyaç vardır. Kurak geçen mevsimlerde doğal olarak rekolte çok düşecek. Rekoltenin düşmesi demek hayvancılığın geleceği, gıda açısından zor günler bekliyor. Yeterli hayvansal gıda temin edemezseniz hayvancılığın bırakın gelişmesini, hayvancılık maalesef yok olma noktasına kadar gelebilir.
AÇLIK TEHLİKESİ GERİ DÖNEBİLİR
Dünya ve ülke nüfusuna baktığımız zaman, nüfusun hızla artığını görüyoruz. Dolayısıyla hayvansal gıdaya olan talep doğal olarak hızla artmaya devam etmektedir. Bu talebi karşılamak için maalesef küresel ısınma böyle giderse, tedbirler alınmazsa dünyada açlık tekrar geri dönecektir. Dünyada böyle bir durum yaşanmaması için dünya liderleri bir araya gelip gerekli tedbirleri bugünden almak zorundadır. Tedbirler için yarın çok geç olabilir.”