Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal, firmaların atık gübreyle yeni enerji kaynağı üretmeleri konusunda cesur olmaları gerektiğini belirterek; “Geri dönüşü olan bir sistem oluşturulmalı ve üreticiler sisteme bağlı çalışmalı” dedi.
Sakarya Tavuk Eti Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Demiray ve Başkan Yardımcısı İlhan Sarı Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal’ı ve İl Müdür Yardımcısı Ali Demirel’i makamlarında ziyaret etti.
ATIKTAN ENERJİ
Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal, firmaların atık gübrelerle yeni bir enerji kaynağı üretmeleri konusunda daha cesur olmaları gerektiğini söyledi. Arsal, “Geri dönüşü olan bir sistem oluşturulmalı ve üreticiler de bu sisteme bağlı çalışmalıdır. Tavuk üreticileri gübre atıklarını çevreye atmamalı. Firmalar da bu atık gübreleri enerjiye dönüştürerek daha temiz bir çevre için gerekeni yapmalıdır. Standartlara uygun hareket edilirse sıkıntı ortada kalkacaktır. Biz de çözülebilecek mevzuyu zaten çözeriz. Bütün işletmelere söylediğimiz budur” diye konuştu.
ÜRETİCİLERİMİZ BİLİNÇLENMELİ
Sakarya Tavuk Eti Üreticileri Başkanı İrfan Demiray da gübrelerin belirli yerlere dökülmesini aksi takdirde başka kümeslerin de zarar gördüğünü söyledi. Demiray, “Üreticilerimiz atık gübrelerini etrafa bırakmamalı. Gübre etrafa yayılmazsa hastalık da olmayacak. Atıklar başka kümeslere de zarar verebilir. Bizim görevimiz de üreticilerimizi bilinçlendirmek’’ ifadesini kullandı. Demiray ayrıca, her zaman üreticinin yanında duran İl Müdürü Nedim Arsal’a teşekkür etti.
SEKTÖR ACİL DESTEKLENMELİ
Tavuk Eti Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Sarı ise sektörün desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bolu, Sakarya ve Balıkesir Türkiye’nin yüzde 80 tavuk ihtiyacını karşılıyor. Böyle dev bir ekonomi sistemini oluşturan sektör acil desteklenmeye ihtiyacı var” dedi.
Küçük işletmelerin zorlukla ayakta kaldığını söyleyen Sarı, konuşmasını şöyle tamamladı; “Çok büyük paralar kazanmıyoruz. Tavuğun kilosunu 0,73 kuruşa teslim ediyoruz. Sakarya’da yaklaşık 600 tane kümes kapatıldı. Çünkü yeni kümesler yapılamıyor ve üretici de para kazanmadığı için yeni yatırım yapamıyor mevcut yatırımlarını ayakta tutmakta zorlanıyor. Kısacası küçük işletmeler ayakta duramıyor, biz bunların da desteklenmesini ve bu işten karlı çıkmaları gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz.”