Koronavirüs teyakkuzu

Paylaş:

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanın koronavirüse yakalandığı kaynağın bir Avrupa ülkesi olduğun belirtti. Tüm yurtta koronavirüse karşı önlemler üst düzeye çıkartıldı.

KORONAVİRÜS BİLİM KURULU TOPLANDI

Corona virüsü için dün toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun 4 saatlik toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, corona virüsünün kendi alanlarındaki yansımalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milyonlarca vatandaşın beklediği corona virüsü açıklamasını yapan Sağlık Bakanı Koca, corona virüsü salgınında riskin ciddi olduğunu açıkladı.

SORUN KÜRESEL MÜCADELEMİZ ULUSAL

Sorunun küresel mücadelenin ulusal olduğunu vurgulayan Bakan Koca, “Ülkemizde pozitif bir vaka sonrası tedbirler üst düzeye çıkarılmıştır. Risk ciddidir. Ancak Koronavirüs, tebdirlerimizden daha güçlü değildir” dedi.

Bakan Koca: Birlikte mücadele edeceğiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hızlı yayılan bulaşıcı hastalıklara karşı başarıyı 4 şey tesis eder. Güçlü tedbir, süratli müdahale, yaygın sağlık altyapısı, güven verici bilgilendirme. Bu 4’üne de sahibiz. Tedbirde birlikteyiz. Mücadeleyi birlikte vereceğiz. Her önemli olayı size titizlikte bildireceğiz” dedi.

Sağlık Bakanlığından karantina kuralları

Sağlık Bakanlığı koronavirüse karşı “14 gün kuralı”nı uygularken evde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.

14 GÜN EVDEN ÇIKILMAMALI

Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yayımlanan “Yeni koronavirüs evde izleme (karantina) kuralları” başlıklı paylaşımda, “Son 14 gün içerisinde yeni koronavirüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün süresince evden çıkmamalısınız” uyarısı yapıldı.

Evden çıkmak zorunda kalınırsa mutlaka maske takılması ve mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılmaması çağrısında bulunulan paylaşımda, evde yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

“Ziyaretçi kabul etmeyin. Mümkünse ayrı bir odada kalın. Odanızı sık sık havalandırın. Evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın. Mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın. Ayrı tuvalet ve banyo yok ise bu alanlarda mutlaka maske takın, bu alanları her kullanım sonrası temizleyin. Sık sık el hijyeni sağlayın. Ellerinizi su ve normal sabunla yıkayın veya alkollü el antiseptiği ile ovalayın. Tabak, bardak, havlu gibi eşyalarınızı ayırın, ortak kullanmayın.”

ATEŞ, ÖKSÜRÜK VE SOLUNUM SIKINTISINA DİKKAT

Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gelişmesi durumunda hemen tıbbi maske takılması gerektiği belirtilen paylaşımda, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasının önemine işaret edildi.

Yeni koronavirüs hastalığı hakkında ayrıntılı bilgi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi “www.hsgm.saglik.gov.tr” ve bakanlığın sosyal medya hesaplarının takip edilmesi istenildi.

Koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler

Sağlık Bakanlığından yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ne olduğu, nasıl bulaştığı, belirtileri, teşhis ve tedavisine ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Sağlık Bakanlığının Twitter’dan yaptığı bilgilendirmeye göre, koronavirüsler bazen solunum sistemi, bazen de sindirim sistemi hastalıkları yapıyor, solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye neden oluyor.

Bu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor. Fakat bazı koronavirüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin’de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor.

HAYVANLARDAN BULAŞABİLİYOR

Koronavirüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Mesela MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor ancak yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil.

Bilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde.

Yeni koronavirüs enfeksiyon açısından risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları. Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.

HİJYENİN ÖNEMİ

Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.

BELİRTİLERİ

Koronavirüsün belirtileri hafif veya şiddetli seyredebiliyor. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği meydana gelebiliyor.

Sağlık Bakanlığı, ateşi olanlar, öksürenler ve nefes alma güçlüğü çekenlere, hemen bir sağlık kuruluşuna giderek seyahat geçmişiyle ilgili bilgileri sağlık çalışanlarıyla paylaşmalarını öneriyor.