Ahlâkın en önemli prensiplerinden olan ahde vefa, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş hasletlerimizden biri…
Toplum olarak büyüyoruz, gelişiyoruz ama çoğalan kalabalıklar arasında azalan ise maalesef vefa…
Günümüzde vefasızlığın her türlüsü yaşanırken, bu güzel hasleti ayakta tutmaya çalışan örnek bir çalışma, bunun henüz yok olmadığını gösteriyor…
Ahde Vefa…
Sakarya Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı (SAKVA) Genel Müdürü Mehmet Ersöz ve yönetim kurulu üyesi Abdülkadir Şen’in yıllardır sürdürdüğü, şehrin kıymetli şahsiyetlerine, ‘Vefa Ziyaretleri’artık kaleme dökülerek ‘Vefa Yazıları’na dönüştü ve ‘Ahde Vefa’ismiyle sayfalarımızda hayat buldu…
İki haftada bir salı günleri yayınladığımız Ahde Vefa, Sakarya’da bugüne kadar hizmetleri ile iz bırakan birbirinden değerli şahsiyetlerin hayat hikâyeleri ve anılarının yer aldığı, oldukça ilgi gören çok güzel bir yazı dizisi haline geldi.
Sayın Ersöz ve Şen’in, arşiv fotoğraf ve belgeler eşliğinde kaleme aldıkları Vefa Yazıları, bu şehrin gelmiş geçmiş değerli büyüklerine ve onların yakınlarına da en güzel bir ahde vefa örneği…
Bu anlamlı çalışmayı gelecek yıl bir sergi ile taçlandırmaya hazırlandıklarını belirten Mehmet Ersöz, ayrıca kitap haline getirilerek, sonraki nesillere kalıcı bir eser olarak bırakmak istediklerini de ifade ediyor.
Mehmet Ersöz hocamın tabiriyle; ‘yerel tarihe giriş’ niteliğinde olan Ahde Vefa, geçmişi anmaya vesile olurken, tarih ve kültür kokan nostalji tadında özgün birer eser olarak şehir hafızasına da büyük katkı sunuyor. Hazırlanacak bir çok yayın için de ilham kaynağı oluyor.
1. YILI TAMAMLADI
Vefa yazıları dizisi ‘Ahde Vefa’ 26. sayısıyla bir yılı geride bıraktı…
İlim yolculuğunda bir tevazu abidesi, hüzün insanı: Şahabettin Demirler Hoca ile başlayan ilk sayısı; Hayra adanmış bir ömür: Fahri Sivri Hoca. Adı Kültürle yaşayan bir dava delisi: Sait Tanış. Bir neslin romancısı: Mehmet Niyazi Hoca. Kur’an’la geçen bir ömür: Hayrettin (Böcek) Amca’nın ardından… Asırlık markanın bayraktarı: Saadettin Sak. Onunla bahar bir başka güzeldi: Selim Gündüzalp (Hüseyin Adnan Şengörür). Kafkaslar’dan Anadolu’ya iz bırakan yolcu: Bahtiyar Atan. Adapazarlılar’ın Asker Hafızı: Mehmet Eren… Ve niceleri burada yer alırken, bugün sekizinci sayfamızda 27’ncisi yayınlanan; Ülkemizin önde gelen yorgan ustalarından: Hasan Kar’ın hayat hikâyesi ile Ahde Vefa devam ediyor.
BİR YILIN DEĞERLENDİRMESİ
Sakarya’ya ilim ve kültür alanında bir çok hizmetleri bulunan unutulmaz şahsiyetlerin, hatıralarının fotoğraflar eşliğinde bir esere dönüştüğü Ahde Vefa sayfaları önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Bu eseri titiz ve yoğun bir emeğin ürünü olarak hazırlayan Mehmet Ersöz ve Abdülkadir Şen, bu anlamlı eserin birinci yılını, SAKVA’da yaptıkları bir sohbetle değerlendirdi.
Ahde Vefa’yı nasıl hazırladıklarını takipçileri ile paylaşmak üzere bir video sohbet düzenleyen değerli ikili, bu konuda kendilerine cesaret verip destek olan Yeni Sakarya Gazetesi Genel Müdürü Zeki Aydıntepe’ye şükranlarını ileterek Ahde Vefa’yı aynı istikrarla sürdürecekleri mesajını verdi.
Değerli büyüğümüz sayın Mehmet Ersöz ve kıymetli dostumuz sayın Abdülkadir Şen’e ortaya çıkardıkları bu güzel eser için teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız.
“Geçmiş yıllara, yaşananlara bir saygı duruşudur vefa. Gelmeyecek olanı beklemektir pencere önünde.”
“El’veda demiyoruz el’vefa diyoruz. Çünkü vefası olanın vedası olmaz…”
“Vefa bu dünyaya niçin geldiğini bilmendir. Vefa dost ikliminde yaşayan güllerdendir.”
• Levent BAYRİ / SHA – Sakarya Adapazarı