Sakarya Eşraf Platformu, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ’u Serdivan Tunatan’da düzenlediği yemekli toplantıda ağırladı. Platform Başkanı Faruk Kır, toplantıya katılımından dolayı SATSO Başkanı Akgün’e teşekkür etti.
Şehrin gelişimine katkıda bulunmak üzere yola çıkan Sakarya Eşraf Platformu, toplantılarını sürdürüyor. Yaptığı çalışmalar ve faaliyetleri ile dikkat çeken platform, geçtiğimiz Pazartesi akşamı Serdivan Tunatan Tesisleri’nde düzenlediği toplantıda SATSO Başkanı Akgün Altuğ ile biraraya geldi.
Açılış konuşmasını platform başkanı Faruk Kır’ın yaptığı toplantıda, yönetim ve üyeler SATSO Başkanı Altuğ’a kendilerini tanıttı. Başkan Kır, konuşmasında konuk Akgün Altuğ’a, toplantılarına gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederek, yakında yapılacak SATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Meclis Başkanlığı ile 34 Meslek Komitesi seçimlerinde başarılar diledi.
‘ŞEHRİMİZE KATKI İÇİN BİRARADAYIZ’
Yönetim ve üyelere katılımları için teşekkür eden Platform Başkanı Faruk Kır, “Kısa bir süre önce şehrimiz için fikirlerimiz ve yapacaklarımız var diyerek yola çıktık. 25 kurucu üyemizin yanısıra 300 gönüllü üye sayısına ulaştık. Şehrimize bir şeyler katmak düşüncesiyle bu akşam bir araya gelen tüm gönül dostlarına teşekkür ediyorum’’ dedi.
Nezih bir ortamda birlikte yenen akşam yemeğinin ardından platform yönetimi ve üyeler, konuk Akgün Altuğ’un SATSO’nun çalışmaları hakkında yaptığı açıklamaları dinledi.
ÜRETEN ŞEHİR SAKARYA
Başkan Altuğ, Sakarya’nın üreten bir şehir olduğuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında, “Bu şehrin gerçek sahibi eşraftır. Bu şehre yatırım yapan, gelişmesine katkıda bulunan eşraf bizim için çok önemlidir’’ dedi.
15 bin üye sayısı ile SATSO’nun Sakarya ve bölgede önemli bir güç olduğunu kaydeden Altuğ, 15 bin üye gücünün doğurduğu etkinin Sakarya ekonomisine önemli katkıları olduğunun altını çizdi. Başkan Altuğ, kentin ekonomisin yüzde 95’ine SATSO üyelerinin yön verdiğini belirterek, “10 milyar dolarlık ihracat ve 5 milyar dolarlık ithalatıyla Sakarya’nın dış ticaret hacmini üyelerimiz tek başına oluşturuyor. Sağladığımız 195 bin istihdam sayısı ile de iş dünyasına büyük katkı veriyoruz’’ ifadelerini kullandı.
SATSO’YA “A KALİTE ÖDÜLÜ’’
SATSO’nun başarılı çalışmaları ve hizmet kalitesi ile ülke genelinde öne çıkan bir oda olduğunu belirten Akgün, “Odamız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Akreditasyon Sertifika Töreni’nde ‘A Mükemmel Oda’ statüsüne yükselme başarısı göstererek Ticaret ve Sanayi Odaları arasında en yüksek puanı alan ikinci oda oldu’’ diye konuştu.
NİTELİKLİ PERSONELE İHTİYAÇ VAR
Meslek liselerinin nitelikli personel yetişmesinde önemli rol aldığını belirten Başkan Altuğ, bünyelerinde bulunan mesleki okullardan mezun olanları istihdama kazandırdıklarını söyledi. Sakarya’daki tüm meslek liselerini himayelerine alarak nitelikli insan gücü oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Altuğ, “İş dünyasında beşeri sermaye son derece önemli. Üretimde her zaman nitelikli personele ihtiyaç var’’ dedi.
STRATEJİK PLAN YÜRÜYOR
SATSO öncülüğünde ilgili paydaşlar ile birlikte 4 yıl önce hazırladıkları ’stratejik plan’ın yürüdüğünü belirten Altuğ, “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde; Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Sakarya Ticaret Borsası, sivil toplum kuruluşları ilgili kurum ve kuruluşların katkıları ile hazırlanan, Sakarya’nın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasının ve hedeflerinin belirlendiği ‘Sakarya Stratejik Planı’nı hayata geçirdik. Konumu ve özelliklerine göre bazı ilçelerimiz turizmle, bazı ilçelerimiz tarım ile bazı ilçelerimiz ise hizmet sektörüyle gelişecek’’ diye konuştu.
HEDEF YÜZDE 2 SANAYİLEŞME
Sakarya’da 8 organize sanayi bölgesi (OSB) bulunduğunu söyleyen Altuğ, bu sayıyı artırma ve diğer yandan KOBİ’lerin ihtiyaçları olan küçük sanayi sitelerini de planlama hedeflerinin olduğunu kaydetti. Sakarya’nın yüzölçümünün yüzde 2’sini sanayileştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Altuğ, “30 yıl içerisinde 17 OSB sayısına ulaşmak ve yüzde 2 sanayileşmeyi tamamlamak istiyoruz. Bugüne kadar yüzde 0,9’a yani hedefimizin yarısına yaklaştık. Tarıma dayalı ihtisas OSB’lerinin de artmasını hedefliyoruz. Bununla hem üretim hem de istihdam artacak’’ ifadelerine yer verdi.
KUZEY MARMARA OTOYOLU AVANTAJI
Bir bölgeye yatırımların gelmesi için ulaşım koşullarının önemine vurgu yapan Altuğ, “Kuzey Marmara Otoyolu, jeopolitik avantajı sayesinde yatırımcıları bölgemize çekmeye başladı. Diğer yandan Karasu Limanımız çok önemli bir pozisyonda. Yatırım için sağladığı bu avantajları ile Kuzey kesimimiz bölgemizin parlayan yıldızı konumunda’’ diye konuştu.
SÜS BİTKİCİLİĞİNDE DÜNYAYA AÇILDIK
Sakarya’nın, zirai anlamda önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken SATSO Başkanı Altuğ, dış mekan süs bitkiciliğinde bölgede söz sahibi konuma gelindiğini ifade etti. Altuğ, “Biz 5 yıl önce Sakarya’da yapılmamış bir şeyi yaptık. Paydaşlarımızla biraraya gelerek bir ‘Süs Bitkiciliği Festivali’ başlattık. Bu festival son iki yıl itibariyle fuar olarak devam ediyor. Bu, Sakarya’nın Türkiye çapındaki, Avrupa çapındaki ve belki yakında da Dünya çapındaki yegane fuarı… 40 bin üzerinde ziyaretçi geldi, 220 katılımcı firma vardı. Sapanca’da inanılmaz bir ticari hareket oluştu. Bu fuarları sıklaştırmamız gerekiyor’’ dedi.
Program sonunda SATSO Başkanı Akgün Altuğ’a günün anısına bir teşekkür plaketi takdimi edildi. Bu toplantıya davet edilişine teşekkür eden Altuğ, Sakarya Eşraf Platformu Başkanı Faruk Kır ve yönetimine çıktıkları yolda başarılar diledi.
SHA Sakarya / Adapazarı