Aşoğlu’nun ‘Art-ık Sanat’ metalik eserleri hayran bıraktı

Paylaş:

Sanatçı Metin Aşoğlu’nun metal atıklarını sanata dönüştürdüğü muhteşem sergisi büyük ilgi gördü. Topladığı sanayi atıklarını bütün sanat birikimiyle ezber bozan özgün tablolara dönüştüren Sakaryalı Ressam Metin Aşoğlu’nun, ‘Art-ık Sanat’ isimli metalik eserler sergisi sanatseverler tarafından hayranlıkla izlendi.

Sakarya Büyükşehir kültür sanat etkinlikleri 15 Ekim 2024 Salı günü Metin Aşoğlu’nun metal geri dönüşüm malzemeleri kullanarak ortaya çıkardığı ‘Art-ık Sanat’ isimli metalik eserler sergisinin açılışıyla devam etti. Metal geri dönüşüm malzemeleri kullanarak ortaya çıkardığı sanat dalı ile dikkat çeken Sakaryalı Ressam Metin Aşoğlu’nun eserlerinden oluşan sergi, 15 Ekim Salı günü Ofis Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

EZBER BOZAN ÖZGÜN TABLOLAR

Metin Aşoğlu, sanat kariyerinin son sekiz yılının tüm çalışmalarını ülkemizde ve dünyada büyük felaketlere sebep olan, gittikçe büyüyen bir problem olarak insanlığı tehdit eden karaların, denizlerin ve uzayın kirletilmesi karşısına hizaladı. Bu özel projeyi “Sıfır Atık” projesinin örnek ilçesi, hizmet binası kategorisinde ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk belediye ve yaptığı örnek uygulamalarla bu kapsamında 8 önemli ödülün sahibi Aşoğlu, eserlerini geçen yıl İstanbul Zeytinburnu’nda sergilemiş ve büyük ilgi görmüştü.

BU İDDİALI ESERLER DÜNYAYA TANITILMALI

Metin Aşoğlu, serginin açılışına katılarak eselerine ilgi gösteren tüm sanatseverlere teşekkür etti. Alanında iddialı çalışmalar yapan usta sanatçı, yaptığı eserlerin daha geniş platformlarda tanıtımı için destek beklediğini ifade etti. Abhaz asıllı Ressam Metin Aşoğlu‘nun “Art-ık Sanat” Metalik Eserler Sergisi 5 Aralık 2024 tarihine kadar açık olacak.

Şule BAYRİ / Sakarya Haber Ajansı

Gelecek için Artı-K Sanat vakti

2023-2024 sezonunu, hayatını sanata adayan Ressam Metin Aşoğlu, 6 Ekim -21 Kasım 2023 tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’n“Artı-k Sanat” Sergisi ile açmış ve büyük ilgi görmüştü.

Sanatçı Metin Aşoğlu, Küratör Mehmet Lütfi Şen Sergi için yaptığı açıklamada; “Sanat, doğduğu zamanı ve geleceği belirler. İnsanlık tarihinde hatırladığımız ve etkilendiğimiz milletler sanat eserleriyle yaşamaya devam edenlerdir. Bir medeniyeti yaşatan, çağı ve geleceği belirleme gücünü ona veren, ortaya koyduğu sanat eserleridir. Sanatı başat olmayan toplumları sanatı güçlü olanlar belirler.

Bu sebeple sanat çok hayatidir ve var olduğu coğrafyanın en büyük zenginliğidir. İnsanlığın zor zamanlarında sanatın yol gösterici tarafına kulak kesilmek gerekir. Günümüzde doğadan uzaklaşarak büyük şehir hapishanelerinde esaret yaşamaya başlamış insanlığın çıkmazı, daha çok üretim, daha çok tüketim, daha çok yabancılaşma, daha çok kirletme olarak özetlenebilir.

Öyle bir kirletme ki, önce üzerinde yaşadığımız kara parçalarını, sonra okyanusları, sonra atmosferi ve artık uzayı kirletmeye başladık. Her geçen gün tabiatta bir canlı türünün daha yok olduğu haberlerini dinliyoruz. Bu gidişata çomak sokamazsak bir canlı türü olan insanın da nesli tükenecek ve bunu anons edecek bir sunucumuz olmayacak.

Hazırladığımız Artı-k Sanat Sergisi insanlığın dev çıkmazının karşısına hizalanmış bir projedir. Tüm hayatını sanata adamış Ressam Metin Aşoğlu son 8 yıldır bütün birikimiyle sanat çalışmalarında insanlığa “Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak” hatırlatması yapıyor.

Sanayinin metal artıklarını geri dönüşümün ötesine, ileri dönüşüme taşıyor, her biri özgün kompozisyonlardan oluşan sanat eserleriyle karşımıza çıkıyor. Artı-k Sanat projesinde sanatçı, insanlığın yaşadığı makus talihe, geometrik ve asimetrik formlar, tekrar eden, büyüyüp küçülen soyut özgün desenlerle dikkat çekiyor.

Bazı çalışmalarda hepimizin aşinası olduğu temaların, hiç tanığı olmadığımız yepyeni tasarımlara dönüştüğünü görüyoruz. Her eserine uzun süre baktığımızda, hayalimizde oluşan simgelerle bize umut veren bir deniyim yaşatıyor.

Bu özel proje yerel yönetimde kültür ve sanata getirdiği ufukla ve dünyada farkındalık yaratan “0 Atık” projesinin örnek ilçesi olarak Zeytinburnu Belediyesi’nde gerçekleşiyor. Öyle ki Zeytinburnu hizmet binası kategorisinde ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk belediye. Yine yaptığı örnek uygulamalarla “0 Atık” kapsamında 8 önemli ödülün sahibi. Dünyayı, diğer canlıları ve doğal olarak kendimizi yok etmemek için “0 Atık” karşımızda duran son çıkış tabelası.

Artı-k Sanat Sergi Projesi için bütün ömrünü adadığı sanat ufkunu bizimle paylaşan ressam dostum Metin Aşoğlu’na, birlikte çalıştığımız, kataloğun yetkin ve samimi kritik yazısını da kaleme alan dostum Fahri Tuna’ya, Zeytinburnu Belediyesi çalışanlarına, Belediye Başkanımız Sayın Ömer Arısoy’a ve emeği geçen tüm dostlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Metin Aşoğlu Kimdir?

1948 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesinin Soğuksu köyünde doğan Metin Aşoğlu ilk ve ortaokulu Adapazarı’nda tamamladı. İlk ciddi resim çalışmalarına 1965’te Bolu Erkek Öğretmen Okulu’nda başladı.

Lise eğitiminde 3 yıl Bolu Güzel Sanatlar Galerisi’nde Ressam Osman Oral, Ressam Mehmet Yücetürk ile çalıştı. 1971 yılında girdiği İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim İş Bilgisi Grafik Bölümü, bugünkü adıyla Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümünden 1974 yılında mezun oldu.

Üniversite’de ülkemizin en iyi hocalarıyla çalışma imkânı buldu. Resim eğitimini Selahattin Taran’dan, grafik dersini Zeki Kuşoğlu’ndan, sanat tarihini Rüstem Duyuran’dan, heykel eğitimini İsmail Öcal’dan, fotoğraf derslerini Ramiz Aydın’dan, ağaç işleri Tevfik Karakaya’dan, metal-iş derslerini Şevket Arman’dan, mukarnas eğitimini İrfan Yılmaz’dan ve baskı tekniklerini Süleyman Saim Tekcan’dan aldı.

Uzun yıllar öğretmenlik yapan Aşoğlu, yetiştirdiği öğrencilerinin ulusal ve Uluslar arası büyük ödüller kazandırdı.

Sanat eğitmenliği yanında birçok sanat etkinliğinde de jüri başkanlığı ve jüri üyeliği yaptı.

Sanata adanan 55 yıllık ömrü boyunca farklı teknikleri kullanan, sanatında malzeme çeşitliliğine önem veren Aşoğlu, sulu boya, guaj boya, yağlı boya ve farklı teknikler kullandı. Bir dönem ağırlıklı olarak cam baskı, gravür, karakalem üretimler yapıp, farklı teknikteki işleriyle farklı sergiler açtı.

2017’den bugüne 8 yıldır sanat hayatında geri dönüşüm öncelikli çalışmalara yoğunlaştı. Çalışmalarında endüstriyel atıkları geri dönüşüm (recycling) ve ileri dönüşüm (upcycling) ilkesiyle malzeme olarak kullandı. Fabrika atıklarından gerçekleştirdiği çalışmalarla hem malzemeye ikinci bir mahiyet kazandırdı hem de günümüz dünyasında büyük bir sorun olan tüketim kavramına ve sorunlarına vurgu yaptı.

Sanatçının çalışmalarında yer alan geometrik ve asimetrik formlar, tekrar eden, büyüyüp küçülen desenler eserlere uzun süre bakıldığında sanki birer ezoterik simgelere dönüşmektedir. Birçok karma ve kişisel sergide eserlerini sunan, çok sayıda sanat ödülü sahibi olan ve çok sayıda özel ve kamu koleksiyonunda eserleri bulunan Metin Aşoğlu, çalışmalarını Adapazarı’ndaki kendi atölyesinde sürdürmektedir.

Katıldığı Etkinlikler ve Aldığı Ödüller:

1966 Bolu Güzel Sanatlar Galerisi, Karma Resim Sergisi

1967 Bolu İl Resim Yarışması Birincillik Ödülü

1967 Bolu Güzel Sanatlar Galerisi, Karma Resim Sergisi

1968 Okul Resim Yarışması Mansiyon Ödülü

1968 Turizm Konulu Afiş Yarışması Birincilik Ödülü

1968 Bolu Güzel Sanatlar Galerisi, Karma Resim Sergisi

1969 Bolu Güzel Sanatlar Galerisi, Karma Resim Sergisi

1973 Atatürk Eğitim Enstitüsü Grafik Yarışması Birincilik Ödülü

1974 Beyoğlu Güzel Sanatlar Galerisi, Karma Resim Sergisi

1996 Abasıyanık Sanat Merkezi, Kişisel Resim Sergisi

1997 Abasıyanık Sanat Merkezi, Kişisel Resim Sergisi

2001 ASM, Sakarya, Kişisel Resim Sergisi

2005 ASM, Sakarya, Kişisel Resim Sergisi

2007 Üsküdar Belediyesi Kültür ve Sergi Salonu, Karma Resim Sergisi

2008 ASM, Sakarya, Kişisel Resim Sergisi

2010 SATSO Sergi Salonu, Kişisel Resim Sergisi

2015 Ofis Sanat Merkezi, Kişisel Resim Sergisi

2015 Caddebostan Kültür Merkezi,  Kişisel Resim Sergisi

2016 Bolu Mehmet Yücetürk Sanat Galerisi, Kişisel Resim Sergisi

2016 Sakarya Güzel Sanatlar Galerisi, Kişisel Resim Sergisi

2020 SATSO, (Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası) Kişisel Geri Dönüşüm Resim Sergisi

2020 Premier lnn Sakarya Hotel, Kişisel Geri Dönüşüm Resim Sergisi

2020 Ofis Sanat Merkezi, Kişisel Geri Dönüşüm Resim Sergisi

2022 ASM, Kişisel Geri Dönüşüm Resim Sergisi

2022 Elit World Hotel, Sapanca, Geri Dönüşen Sanat, Kişisel Resim Sergisi

(sanat-magazin.com)

1 Yorum

Yoruma kapalı.