ASRİAD: Yüksek enflasyondan dezenflasyona geçiyoruz

Paylaş:

Türkiye’de bir dezenflasyon sürecine girildiği söyleyen Asrın İşadamları Derneği Başkanı Rıdvan Ulusal, “Yüksek enflasyondan, dezenflasyon sürecine girdik. Bu süreç her zaman sancılı olur, piyasada adeta yaprak kımıldamaz. Nasıl Sakarya’da yağmur yağdıktan sonra güneş açar ve nem oranı yükselir ya hepimiz bunalırız işte bu süreçte öyle olacak’’ dedi.

Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Sakarya Şubesi, yılın ilk yarısını değerlendirdiği toplantısında enflasyondan dezenflasyona geçiş sürecine dikkat çekti. Serdivan Tunatan Tesisleri’nde bu sabah düzenlenen kahvatılı toplantıda, Başkan Rıdvan Ulusal ve yönetim kurulu ile komisyonların faaliyetleri konuşuldu.

ASR EKSENİNDE İNSANA DOKUNUŞ

Başkan Rıdvan Ulusal, toplantıda yaptığı konuşmada 17 Aralık 2022’de Asr ekseni hedefiyle kurulan derneğin insana ve sivil topluma dokunan çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti. Başkan Ulusl, her hafta salı günü yönetim kurulu toplantıları düzenlediklerini, 15 komisyon başkanlığı ve 4 çalışma masası başkanlığı kurduklarını söyledi.

EKONOMİ VE İSTİHDAMA KATKI

81 üye firma ve 100’ün üzerinde şirket ile 300 bine yakın istihdam ve 100 milyon dolardan fazla gayri safi milli hasılaya Sakarya ve ülkenin kalkınmasına katkı sağladıklarını belirten Başkan Ulusal, komisyonların yaptığı çalışmaları dile getirdi. Ulusal, Yatırım ve proje uygulama, OSB Yapılanması, Sektörel Yapılanma, Mali İşler, İhtiyaç Belirleme Merkezi, Proje Bankası, Kuluçka ve İnovasyon Merkezi, Yönetim Reorganize Masası gibi çalışmaları anlattı.

GLOBAL VE MİLLİ VİZYON

Başkan Ulusal konuşmasında, “ASRİAD, Asr ekseni üzerine kurulmuş global ölçekli, ekonomi tabanlı, milli ve manevi değerlerini önceleyen iş insanları derneğidir. Bu eksenin bir kısım derin okumalara imkan verdiğini her vesileyle paylaşmaya çalışıyoruz. Zira temel motivasyonumuz bu okumalardan oluşmaktadır. Yer küredeki kaynakların tüm insanlığa eşit ve adil olarak dağılmasını sağlamak için, ASRİAD tüm dünyaya Kıst çağrısında bulunmuştur. Kıstın ikamesi için, fıtrata uyumlu, değer yargılarına dayalı, yaşayan bir ekonomi üretmek, gelir ve servet dağılımının hakkaniyetli ve sürdürülebilir bir düzleme ulaşmasını sağlamak misyon ve vizyonumuzdur” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK ENFLASYONDAN DEZENFLASYONA

Türkiye’de bir dezenflasyon sürecine girildiği için uyarıda bulunan Başkan Ulusal, “Yüksek enflasyondan, dezenflasyon sürecine girdik. Bu süreç her zaman sancılı olur, piyasada adeta yaprak kımıldamaz. Nasıl Sakarya’da yağmur yağdıktan sonra güneş açar ve nem oranı yükselir ya hepimiz bunalırız işte bu süreçte öyle olacak. Burada üyelerden ricamız, satın alma işlemlerini üyelerimizden yani birbirimizden yapalım” dedi.

ASRİAD Sakarya Şube Başkanı Rıdvan Ulusal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

”17 Aralık 2022 tarihinde kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz ASRİAD Sakarya Şubesini asr ekseni üzerinde kurarak, insana dokunan sivil toplum ve ticarete dokunan sivil toplum olmak üzere iki ana temel üzerinde 18 aydır çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ASRİAD Sakarya olarak, her hafta salı günleri 20 kişilik yönetim kurulumuz ile birlikte olağan toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Kurum olarak 15 adet komisyon başkanlığımız ve 4 adet çalışma masası başkanlığımız bulunmaktadır. Tüm organlarını faal olarak çalıştırmayı başarabilen nadir kuruluşlardan biriyiz.

Şehrimizin ve ülkemizin iktisadi kalkınmasında, 81 üye firmamız ve 100’ün üzerinde barındırmış olduğumuz şirketlerimiz ile birlikte, 3000 bine yakın istihdam sağlıyor ve 100 milyon dolardan fazla gayri safi milli hasılaya katkı sunuyoruz.

Sizlere komisyonlarımız ve çalışmalarımızdan bahsetmek istiyorum;

Teşkilatlanma ve Üye İlişkileri Komisyonları; Kurumumuzun teşkilat yapısı ile birlikte, üyelerimiz arasındaki koordinasyonu sağlanmaktadırlar.

Kurumsal İlişkiler ve Tanıtım Medya Komisyonları; Kurumlar arasındaki iletişimin sağlanması ile birlikte, gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyetlerimizin basın ve medya İle buluşmasını sağlamaktadırlar. Ayrıca üye firmalarımızın tanıtımları ve geliştirilmeleri gibi konularla da özel olarak ilgilenmektedirler.

Eğitim Sosyal ve Hukuk İşleri Komisyonu; İnsana dokunan sivil toplum tarafında sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirmektedir. Ayrıca iş insanlarımızın gerek kişisel gelişimlerini, gerek ticaretlerinin geliştirilmesini sağlamak için düzenli olarak eğitim konferansları düzenlemektedir.

AR-GE Komisyonu; ASRİAD Sakarya olarak çok önem verdiğimiz global bir network kurmak için “asrın girişimcisi” projesinin lansmanını ekim ayında gerçekleştireceğiz. Ayrıca üye firmalarımız için yatırım teşviklerini ve AB projelerini yakından takip ederek istifade etmeleri için önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Dijital Ekonomi Komisyonu; Şehrimizin, ülkemizin ve dünyanın ekonomik gelişmelerini yakından takip ederek, gerekli analizleri  gerçekleştirip üye firmalarımızın istifadesine sunmaktadır.

İş Geliştirme Komisyonu; Ticarete dokunan sivil toplum tarafında, kurumumuz içerisinde üye firmalarımız arasındaki ticaretin geliştirilmesini sağlamak için 15 gün aralıklarla düzenli olarak iş geliştirme toplantıları düzenlemektedir. komisyonumuz faaliyetlerine başladığı günden itibaren 4’ü uluslararası olmak üzere toplam 20 toplantı gerçekleştirmiş ve çok önemli b2b ticaretlerinin gerçekleşmesine önemli katkılar sunmuştur.

Dış İlişkiler ve İhracat Komisyonu; Üye firmalarımızın katma değerli ürünlerinin dünya pazarları ile buluşmasını sağlamak için yurt dışında iş formları ve B2B toplantıları organize etmektedir. Bu yıl Şubat ayında Etiyopya’da ve Mayıs ayında bosna Hersek’te çok verimli iki iş formu gerçekleştirmiş olup, toplamda 50 üye firmamızın yurt dışı pazarlarına açılmasını sağlamıştır.

İnşaat Komisyonu; Deprem ve fay hattında olan şehrimizin Kentsel Dönüşümünün sağlanması ve yaşanabilir yapılaşmaya dönüştürülmesi İçin önemli çalışmaları gerçekleştiriyor, ayrıca kurumumuz içerisinde kurulacak olan konsorsiyumlarla birlikte yurt içi ve yurt dışı olmak üzere yaşam alanlarının inşası için önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Yatırım ve Proje Uygulama, OSB Yapılanması, Sektörel Yapılanma, Mali İşler, İhtiyaç Belirleme Merkezi, Proje Bankası, Kuluçka ve İnovasyon Merkezi, Yönetim Reorganize Masası olmak üzere tüm komisyonlarımız proje bazlı çalışmalarını gerçekleştirmektedir.

Sözlerimin başında da söylediğim gibi ASRİAD, Asr ekseni üzerine kurulmuş global ölçekli, Ekonomi tabanlı, milli ve manevi değerlerini önceleyen iş insanları derneğidir. Bu eksenin bir kısım derin okumalara imkan verdiğini her vesileyle paylaşmaya çalışıyoruz. Zira temel motivasyonumuz bu okumalardan oluşmaktadır. Yer küredeki kaynakların tüm insanlığa eşit ve adil olarak dağılmasını sağlamak için ASRİAD tüm dünyaya KIST çağrısında bulunmuştur.

Kıstın ikamesi için, fıtrata uyumlu, değer yargılarına dayalı, yaşayan bir ekonomi üretmek, gelir ve servet dağılımının hakkaniyetli ve sürdürülebilir bir düzleme ulaşmasını sağlamak misyon ve vizyonumuzdur.

Bizler ekonomiyi erdemle buluşturup, sabır ve hakkaniyetle KIST sevdalısı olmaya aday, kimliğini önemseyen kimlik kodlarından taviz vermeden iş üretmeye çalışan iş insanlarıyız. Üye firmalarımız ile birlikte Sakarya’mızın ve ülkemizin iktisadi kalkınmasına nitelikli iş ve nitelikli iş gücü üreterek değer kazandırmak öncelikli hedeflerimizdendir. İnovatif düşünce yapısı ile çalışan yeni nesil bir dernek olarak çalışmalarımıza hep birlikte devam edeceğiz.”

İSTİŞARE YAPILDI

Yavuz Selim Bakkaloğlu moderatörlüğünde, Zafer Tan ve İsmail Uğur Dündar yönetiminde, Ümit Akçay’ın sunumuyla devam eden toplantı, karşılıklı istişare ile sürdü. Toplantı, karşılıklı işbirliği, önümüzdeki süreçten beklentiler, sorunların ve çözüm önerilerinin alınmasıyla sona erdi.

Şule BAYRİ / Sakarya Haber Ajansı / Sakarya

Dezenflasyon nedir?

Ekonomik bir terim olan dezenflasyon, fiyat artış hızının azalmasını ifade etmektedir. Peki, dezenflasyon nedir, ne demek? Dezenflasyon olursa ne olur?

Dezenflasyon; fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına gelmektedir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon sürecini ifade eder. Başka bir tanımla dezenflasyon, fiyat artış hızının belirli sebeplerden ötürü azalmasını ifade eder. Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan bir ekonomi programıdır.

Dezenflasyon süreci, enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanacağı istikrar dönemine geçiş için önemli bir zemin oluşturur. Fiyat artışının azalması vatandaşın alım gücünü olumlu etkileyeceği için gelirlerin enflasyon nedeniyle erimesine mâni olunur.

DEZENFLASYON NASIL OLUR?

Dezenflasyonun nihai amacı, enflasyon oranını belirli bir seviyenin altına düşürmektir. Bir ekonomide yüksek enflasyon yıllara bağlı olarak düşme eğiliminde ise bu kavramın varlığından söz edilebilir. Örneğin 2015 yılında enflasyon oranı yüzde 20 olan bir ekonomi, 2016 ve 2017 yıllarında enflasyon oranını yüzde 18 ve yüzde 17 gibi rakamlara çekmişse dezenflasyon var demektir.

KIST ne anlama geliyor?

Sözlükte “hisse, ölçü, insaflı olma, adalet, adaletli pay” gibi anlamlar ifade eden kıst, masdar olarak kullanıldığında karşıt anlamlı kelimelerden (ezdâd) olup hem “adaletli olma, birine hakkını ve payını âdil bir şekilde verme” hem de “adaletsizlik yapma, birine hak ettiği payı vermeme”, isim olarak kullanıldığında ise “adalet” mânasına gelir. Bir sâın yarısı tutarındaki ölçü birimine de kıst denmektedir. Aynı kökten iksât “âdil olma”, kast ve kusût “zalim olma, haksızlık etme”, kāsıt “zalim, haksızlık eden”, muksıt “adaletli, herkese hakkını ve payını âdil bir şekilde veren” anlamındadır. Yine aynı kökten taksît, “borcu belli zaman dilimlerinde ödenmek üzere eşit miktarlara ayırma” demektir (İbn Düreyd, III, 26-27; Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “kst” md.; Lisânü’l-Arab, “kst” md.).

Kur’ân-ı Kerîm’de kıst kelimesi on beş âyette geçmekte, on âyette de farklı türevleri kullanılmaktadır. Kıst, ilgili âyetlerin tamamında “adalet” mânasına gelmekte veya ona yakın anlamlar ifade etmektedir. Bu âyetlerin bir kısmında âhirette Allah’ın insanlara adaletle (bi’l-kıst) muamele edeceği bildirilir (Yûnus 10/4, 47; el-Enbiyâ 21/47). Mâide sûresinde (5/8) İslâm’ın temel ahlâk ve hukuk ilkelerinden biri şöylece beyan edilmektedir: “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” Benzer bir ilkeyi ortaya koyan Nisâ sûresinin 135. âyetinde yine müminlere hitap edilerek kendilerinin veya ana babalarıyla akrabalarının aleyhine bile olsa adaletten asla sapmamaları, Allah için şahitlik etmeleri, bu konuda zengin fakir ayırımı yapmamaları, duygularına uyup adaletten ayrılmamaları emredilmektedir. Bu âyette kıst kelimesiyle adl kökünden bir fiilin aynı bağlamda kullanılması iki kelime arasındaki anlam birliğini göstermektedir.
(https://islamansiklopedisi.org.tr/kist–adalet)