Yatırımları desteklediklerini söyleyen SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Gerek OSB’lerimize gerekse de ilimizin herhangi bir bölgesine gelen yatırımları destekliyoruz. Bizim öncelikli ve tek hassasiyetimiz çevre dostu yatırımlar olmasıdır” dedi
STRATEJİK PLAN
Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı online platformda SATSO tarafından Sakarya’nın 2030 yılı hedefleri belirlemek için oluşturulan “Sakarya Stratejik Planı” hakkında sunum gerçekleştirildi. Stratejik Plan koordinatörü Tuğba Canvar Kahveci tarafından gerçekleştirilen online sunum ile meclis üyeleri stratejik plan konusunda bilgilendirildiler.
YATIRIMLARA DESTEK
Yatırımları desteklediklerini söyleyen Akgün Altuğ, “Üreten bir il olarak yatırımcı taleplerini değerlendiriyoruz. Yatırımcılar davet ediyor, ilimizin tanıtımını doğru bir şekilde yapıyoruz. Böylelikle şehrimiz her yönlü bir üretim merkezi olma hedefine daha da yaklaşacaktır. Öncelikli ve tek hassasiyetimiz çevre dostu yatırımlar olmasıdır” dedi.
Meclis toplantısı online platformda yapıldı
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı online platformda Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık Başkanlığında meclis üyelerinin çoğunluğunun çevrimiçi katılımı ile gerçekleştirildi.
Video konferans olarak gerçekleştirilen Eylül Ayı Olağan Meclis toplantısına, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar iştirak ettiler.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1176 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Toplantının başında SATSO tarafından Sakarya’nın 2030 yılı hedefleri belirlemek için oluşturulan “Sakarya Stratejik Planı” hakkında sunum gerçekleştirildi. Stratejik Plan koordinatörü Tuğba Canvar Kahveci tarafından gerçekleştirilen online sunum ile meclis üyeleri stratejik plan konusunda bilgilendirildiler.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri, dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkan A. Akgün Altuğ, konuşmasına Azerbaycan ve Ermenistan ülkeleri arasındaki gerginliğe değinerek başladı. Başkan Altuğ “Geçtiğimiz günlerde Ermenistan’ın, Azerbaycan sivil yerleşim birimlerini ve askerlerini hedef alan saldırısını şiddetle kınıyorum. Biz Türk Milleti olarak tarihten bu yana olduğu gibi bugün de dost ve kardeş ülke Azerbaycan devletinin ve halkının yanındayız.” dedi.
Konuşmasına devam eden Başkan Altuğ şunlara değindi; “Koronavirüs salgınının ekonomik aktivite üzerindeki sınırlayıcı etkisi yılın ikinci çeyreğinde net biçimde hissedildi. Haziran ayında hız kazanan normalleşme adımlarına rağmen, ekonomi küresel krizden bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti. Temmuz ayındaki hızlı toparlanmanın ardından ağustos ayında ılımlı bir seyir izledi.
Açıklanan öncü göstergeler yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide toparlanma eğilimine işaret etse de, dünya genelinde vaka sayısındaki artışın devam etmesi önümüzdeki döneme ilişkin belirsizlik yaratıyor. Bu durum makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin sürekliliğine ilişkin soru işaretlerini beraberinde getiriyor.”
Sakarya’da kısa çalışma ödeneği verileri
“Sakarya’da da salgın sürecinde istihdamın kısa çalışma ödeneği ile desteklenmesi kapsamında 2020 ağustos ayı sonuna kadar 6.104 işyerinde 50.642 çalışana İŞKUR üzerinden ödeme yapılmıştır. Yapılan ödeme tutarı da yaklaşık 207.345.000 TL’dir. Gelinen noktada birçok firma kısa çalışmayı sonlandırmış, kontrollü ve normal çalışmaya dönmüş durumdadır. Zira, kısa çalışma ödeneğini uzatan firma sayısı azalmış durumdadır.
Ayrıca Odamız verilerine dayalı olarak ilimizde ilk defa kapasite raporu alarak sanayici olan 102 üyemiz bulunmakta olup geçen yılın ilk 9 aylık verilerine göre yüzde 9,6 oranında bir artış da gözlenmektedir.
2020 yılının 9 aylık sürecinde açılan ve kapanan şirket sayılarına baktığımızda 1016 açılan şirketimiz var. 2019 un aynı dönemine göre kıyasladığımızda yüzde 33.68’lik bir artış da söz konusu. 2019 yılında 264 adet olan kapana şirket sayısı maalesef 2020 de 425 olmuştur. Pandemiye rağmen üreten iş dünyasına teşekkür ediyorum.”
Üye Talepleri üst makamlara iletiliyor
Yakın zamanda TOBB öncülüğünde iki toplantıya iştirak ettiğini belirten Başkan Altuğ, Genel İdare Kurulu ile Marmara ve Trakya Oda/Borsa Başkanları Bölge Toplantılarında üyelerden gelen talepleri ve çözüm bekleyen sorunlarını ilettiğini belirtti. Bu bağlamda GİK Toplantısında;
Üyelerimizin vergi-SGK borcu yapılandırma, faiz ve sicil affı beklentisini, sigorta acentelerinin halihazırda acil çözüm bekleyen sorunlarını, eğitim sektörünün okulların bir an önce açılmasına yönelik beklentilerini, medikal sektörünün kamudan alacaklarının ödenmesi konusundaki taleplerini, OSB kuruluşunda oda katılım paylarında indirim ya da muafiyet talebimizi, Amme Alacakları Kanunu kapsamında kamu alacaklarının gecikme zam oranının çok yüksek olduğunu,
Marmara ve Trakya Oda/Borsa Başkanları Toplantısında ise; Sakarya’dan Afrika’ya ihracatta navlun sıkıntısı yaşandığı, İnternet altyapısına gerekli yatırımların yapılması gerektiği, Mesleğin ehli olmayan herkesin istediği yerde, istediği işyerini açabiliyor olmasının yarattığı sorunlar, Sigorta acentelerinin alınan komisyonların geri iadesinden rahatsız oldukları, Eximbank’tan kredi kullanan üyelerimizin sıkıntıları, Sakarya’nın İPARD desteklerinden faydalanması gerektiği, TSE’nin; ticaret ve sanayiinin ihtiyaçlarına hizmet edecek altyapıya kavuşturulması gerektiği, KGF- Kredi Garanti Fonu temsilcilikleri kapanmasının üyelerimize hizmette odalarımızı zaafiyete uğratacak olması, KVK-kişisel verilerin korunması kanunu 30 Eylül’de yürürlüğe girmesi konusunda üyelerden gelen erteleme talebini, TOBB sektör meclislerinde odalarımızın daha fazla temsil edilmesi konularını sunduklarını belirtti.
Doku Kültürü Laboratuvarı
“Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi’mizin inşaatı da yüzde 97 oranında tamamlandı. 2021 yılı nisan ayında aktif olarak çalışmaya başlayacak.
Gastro Sakarya Çalışmaları Devam Ediyor
Geçtiğimiz haftalarda Valimiz Sayın Çetin Oktay Kaldırım’a da ilimizdeki OSB’lerin durumu, Sakarya stratejik planı ve tamamlanma sürecine giren Gastro Sakarya kitabı konusunda bir brifing verdik.
Kadın girişimciler kurulu 3 kooperatifle fuara katıldı
“Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Kooperatifler Fuarı” na SATSO organizasyonu ile kadın girişimciler kurulu ve 3 kadın kooperatifimiz katıldı. Kurulumuz kadın kooperatifleşmesinin yaygınlaşması için ciddi çalışmalar yapıyor. Kooperatifleşerek bir araya gelen kadınlarımızın el emekleri çok daha iyi değerlendiriliyor. Bu bağlamda fuara katılan kadın kooperatiflerimiz ve onlara destek olan kurulumuzu tebrik ediyorum.
Yeni hizmet binaları tamamlanıyor
“Yaklaşık 2 yıldır devam eden tek durak hizmet binalarımız nihayet tamamlanma aşamasına geldi. Tamamlandığında paydaş kurumların yerini almasıyla bulunduğumuz konum üyelerimiz açısından bir hizmet kampüsü haline gelecektir. Tamamlanan binalardaki ofislerimizin kiraya verilerek odamız ve üyelerimiz adına bir gelir getirmesini planlıyoruz.
Yatırımcı taleplerini iyi değerlendiriyoruz.
“Gerek OSB’lerimize gerekse de ilimizin herhangi bir bölgesine gelen yatırımları destekliyoruz. Bizim öncelikli ve tek hassasiyetimiz çevre dostu yatırımlar olmasıdır. Üreten bir il olarak yatırımcı taleplerini değerlendiriyoruz. Yatırımcılar davet ediyor, ilimizin tanıtımını doğru bir şekilde yapıyoruz. Böylelikle şehrimiz her yönlü bir üretim merkezi olma hedefine daha da yaklaşacaktır.
Protokol yürütme kurulu toplantıları
Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ arasında imzalanan 81 ilde mesleki eğitim işbirliği protokolü çerçevesinde, “Protokol Yürütme Kurulu” aylık toplantılarını gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Altuğ, bu toplantılarda eğitime destek çalışmaları yürüttüklerini ve çalışmalarıyla diğer odalara örnek olduklarını belirtti.
Başkan Altuğ; “Ustam okulda projesiyle ustalar okulda eğitim veriyor, eğitim almış olan otomotiv bölümü öğrencileri atölye eğitimlerini yetkili servislerde devam ettiriyor. Ayrıca ülkemizdeki ilk otomotiv imalat teknolojisi dersi modül kitabı ve eğitim atölye oluşturulmuştur. Mevcut motorlu araçlar teknolojisi alan eğitimi sonrası mezunlarımız üretimde veya satış sonrası servis hizmetlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca elektrikli araçlar bölümü açılması yönünde girişimlerimiz de başlamıştır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda bir konuya da değinen Başkan Altuğ, salgın tedbirlerine istinaden oda toplantılarının online platformlarda devam ettiğini ancak katılımların beklenildiği kadar olmadığına vurgu yaparak, çok rahat bir şekilde akıllı cihazlardan bağlanabilen online toplantılara katılımın daha da fazla olması konusunda temennilerde bulundu.
Başkan Altuğ, “Sizlerin buralarda olması üyelerimizin olması demektir. Eğer biz şehirde söz sahibi öncü kurumlardan biriysek bu üyemizin gücüdür. Bizler bu makamlarda onları temsil ediyoruz.
Sizden ricam bu ciddiyetin farkında olmanız ve komitelerinizi de bu doğrultuda yönlendirmenizdir.
Üyelerimiz, sadece aidat ödeyerek SATSO ailesinin bir parçası olmadıklarını şehrin genelinde görüş hakkına sahip olduklarını bilmeliler. Bu sorumlulukla toplantılarımıza katılım konusunda özen bekliyorum” dedi.
Başkan Altuğ’un sunumunun ardından Yönetim Kurulu’nun Aylık Faaliyetlerinin değerlendirilmesi maddesinde söz alan meclis üyeleri değerlendirmelerde bulundu.
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Yönetim Kurulumuzun toplantılara katılım oranları görüşlerine katılıyorum. Temsilcilerin temsil ettikleri alanlar ile ilgili olma sorumluluğu vardır. Sektör temsilcisi meclis üyeleri sektörü benimsemelilerdir. Komite, meclis ve oradan oluşan talepleri yönetim kurlumuz üzerinden üst kuruluşumuza gitmesi çok yoğun, çok da verimli bir hattır.” dedi. Başnuh, TOBB sektör meclis toplantılarından her sektör temsilcisinin haberdar olması gerektiğini vurgulayarak “Sektör meclislerinin toplantı günlerinden bizler de haberdar olmalıyız. Sektör meclislerinin tartışacağı gündemlerine konular göndermeliyiz. Bu sayede onların çıkardığı sesin daha gür olmasını sağlamalıyız.” dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, Stratejik Plan sunumu hakkında görüşleri dile getirerek, “Stratejik Plan şehrimiz için çok güzel bir çalışmadır. Şehrimizin erkleri ile birlikte yapılması da, işin ciddiye alındığının en temel göstergesidir. En önemli nokta izleme ve uygulama noktasıdır. Akgün Başkanımızın hassas davrandığını sürekli görüyoruz. Bizler de her zaman destek olmak isteriz.
Komite ve komisyon toplantılarında sayıların az olması gerekiyor. Sektörlerin hassasiyetlerini, sorunlarını her zaman görüşmek gerekiyor. Bizler komite olarak ilk toplantımızda aldığımız karar ile bütün toplantılarımızı her ayın aynı günü ve saatinde gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, Sakarya Stratejik Planı’nın önemi vurgu yaparak, “Başkanımızın şehrin iç dinamiklerini takip etmesi ve paydaşları da bu projeye dahil etmesi ilimiz için çok daha faydalı olacaktır. Umuyoruz ki SATSO’nun bu çalışmaları uzun yıllar sürecek ve el birliği ile ilerleyecektir.
TOBB Sektör meclislerine en büyük ciro yapan 40 firma olması çok da doğru değil. Büyük firmalar olduğu gibi küçük ölçekli firmalar da olmalı”
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, toplantılara katılım ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Bu koltuklara oturmak için seçime girdik ve mücadele ettik ancak toplantılara katılmayarak sektörümüze nasıl hizmet edeceğiz?” dedi.
SATSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında, meslek komitelerinin sorunları ve dilek temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri görüşlerini dile getirdiler.
“30 ve Üzeri Koltuklu Araçlar Şehir Merkezine Giremeyecek”
Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi bölümünde söz alan 19. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Halit Evin ise UKOME kararıyla yeni yıldan itibaren 30 ve üzeri koltuk sayısına sahip yolcu otobüslerinin Adapazarı, Serdivan ve Erenler merkezine girişinin yasaklanacağını duyurdu. Evin, “Üyelerimizin ve sektör temsilcilerinin kendilerini yeni kurallara hazırlaması gerek. Kimsenin mağdur olmaması adına maksimum 29 koltuklu taşıtlar şehir merkezine girebilecektir.” diye konuştu.
“Salgın döneminden okullar ile ilgili yeni yöntem geliştirilmeli”
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, salgın nedeniyle ciddi sıkıntıların yaşandığı eğitim sektörü hakkında görüşlerini dile getirdi. Taçyıldız sözlerinde;
“Evet en önemli şeylerin başında sağlık gelmektedir ancak eğitim de çok önemlidir. Salgın nedeniyle şu anda verilen eğitimlerde çocuklarımızın saatlerce bir ekranın karşısında hareketsiz olması isteniyor. Daha düne kadar çocuklarımızı ekranlardan uzak tutmak için tavsiyeler veriliyordu. AVM’ler, plajlar, sokaklar insan dolu ancak okullarımız kapalı. Sadece okullar mı virüs bulaştırıyor? Uygulanan bu yöntemle maalesef bir nesli kaybedecek duruma gelebiliriz. Ek olarak; E- Fatura’lar zamanında kurumlara ulaşmıyor ve kurumlar sıkıntı yaşıyor. Alacaklı ve verecekli arasında sorunlara yol açmaktadır” dedi.
“İş Makineleri Bölümünün Geleceği Bizlerin Sorumluluğunda”
17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Bizler 17. Meslek Komitesi ve 2. Meslek Komitesi ile İş makinesi operatörlüğü bölümü açma talebi yaptık ve Odamız yönetiminin girişimleriyle sektörümüz açısından büyük şans yaratacak bölüm lisemizde açıldı. Ancak bu bölüme sadece 8 adet öğrenci tercih yaptı. Bizler bunun için girişim yapıyoruz ancak sahip çıkmıyoruz. Sektör olarak talep ettiğimiz bu bölümü doldurmak ve sahip çıkmak da bizlerin sorumluluğudur.
Diğer bir konu da; TOBB sektör meclislerinde ciro ve büyüklüğe bakmaksızın sektöre katkı verecek firmalar olmalı. Sektör meclislerinde daimi üyelik sistemi de var. Ancak büyük küçük gözetilmeksizin sektöre katkı verecek tecrübeli insanların bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Bürokratik sistem değişmeli”
16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu sektörel problemlere değinerek, “Ülkemizde bürokratik sistemin değişmesi gerekiyor. Kanunların dışında ve kanuna aykırı çıkan yönetmelikler bile savunuluyor hale gelmiş durumdadır. Sigortacılık Kanunu konusunda Odamız yönetimi ve personeli çok yardımcı oldu. İşbirliği ile kanunlardaki olumsuzlukların çözülmesini umuyoruz.
Sigortacıların da sektör meclisi var ve çalışmalar yapılıyor. Sektör meclisleri teoride 3 ayda bir toplanıyor deniyor ancak toplantılar o kadar sık yapılmıyor. Sektör meclisindeki değerlendirmelerde toplantı araları çok uzun olduğu için sorunların çözümünde istenilen amaç elde edilemiyor. Geri dönüşlerde de sorun yaşanıyor ve sektöre fayda sağlanamıyor.” dedi.
“Özel okullarda KDV indirimi”
21. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Taner Belge, “Özel okullara geçen hafta KDV indirimi geldi ancak şehrimizdeki bazı özel okulların buna pek riayet etmediği duyuluyor. Yenilmeyen yemeklerin, binilmeyen servislerin ücretleri alınmaya çalışılıyor. Velilerimizin bu konuda ciddi sorunları var. Odamız 29. Meslek Komitesinin yardımlarını bekliyoruz” diye konuştu.
Meclis Üyesi Belge’nin yardım talebine cevap veren 29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “KDV indirimini elbette bütün okullarımız yapmak zorundadır. Eylül döneminde yapılan kayıtların KDV’si yüzde 1 olarak yapılıyor. Bizler kurum olarak yemek ücretlerinin iadesini ve KDV indirimi kuralını harfiyen uyguluyoruz. Komite üyesi arkadaşlarım okullarımız ile görüşecektir. Okullarımız gereğini kademeli olarak yerine getirmek zorundadırlar.” ifadelerini kullandı.
“Ucuz tabletlere dikkat!”
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Sakarya’da internet ve telefon altyapısı çok zayıf durumda ve mağazalarımıza internet bağlatmaya gelen müşterilerimize iyi hizmet veremiyoruz. EBA’nın yoğun olarak kullanıldığı bu günlerde bu sıkıntı daha da fazla çekiliyor.
Son günlerde EBA uyumlu tablet satışlarında ciddi artış var. Ancak geçmiş yıllara ait olan veya merdiven altlarında üretilen ve EBA uyumlu olmayan tabletler şu anda çok ucuz bir şekilde piyasaya yayılmış durumda. Vatandaşlarımız fiyatlarına aldanıp EBA uyumlu olduğuna bakmadan satın alıyorlar ve sorun yaşıyorlar. Bilindik markalardan ve işletmelerden EBA uyumlu tablet almaya dikkat etmeliler. Bizler Sakarya GSM sektörü olarak tüketicilerimizin yanındayız” dedi.
“Kişisel Veriler”
33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “Kişisel verilerin korunması konusunda piyasada danışmanlık yapan firmaların fiyat uygulamalarında ciddi bir istikrarsızlık var. Bazı firmalar aynı iş için cüzi teklifler veriyor ancak bazılarının teklifleri çok yüksek oluyor. Odamız öncülüğünde bu danışmanlık firmaları konusunda istikrarlı bir fiyat çalışması yapılması bekliyoruz. Üyelerimizin faydalanması adına bir anlaşma veya fiyat belirleme yöntemi izlenebilir” diye konuştu.
Toplantının Dilek ve temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri ülke, şehir ve dünya gündemi ile geleceği hakkında temennilerde bulundular.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Sakarya’nın 81 il içinde sokakları temiz, trafiği sakin, ürünleriyle en iyi olan, sakin bir şehir olmasını, marka olarak anılmasını diliyorum. Yapabileceğimiz ne var ise yapmalıyız.
Meslek ve Teknik Anadolu Liselerine tarım bölümleri açılmasını diliyorum. Tarım yapanların çoğu 65 yaş ve üstündedir. Herkesi üniversite mezunu yapmak zorunda değiliz. Bu ülkenin her çeşit insana çok ihtiyacı var. Geleceğimiz tarımda ve gençlerimizi bu alana da yönlendirmek zorundayız” dedi.
“Anızların Yakılması”
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, “İlimizin Bekirpaşa mevkiinde ekili mısır arazilerinin hasadından sonra tarım alanlarındaki anızlar çiftçilerimiz tarafından yakılıyor. Ancak bu bölgede birçok fabrika ve tesis var. Rüzgar nedeniyle tesislere küller geliyor ve üretilen ürünlerimize, hammadde stoklarımıza ciddi zararlar veriyor. Bu yakma işlemleri bir standart içerisinde, haberli ve izinli yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Yol yatırımları”
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Sakarya’da yol bakımından sorun yaşayan Karapürçek ve Sapanca ilçelerimiz var. Özellikle Sapanca ilçemiz yoğun bir nüfusa sahiptir. Ayrıca önemli bir turizm ve alternatif geçiş yolu olarak da dikkat çekiyor. Ancak ilçe boyunca uzanan tek şerit yollarda özellikle ağır tonajlı araçlar nedeniyle trafik aksıyor. Sapanca dar yollarıyla şehir merkezine ulaşımda sorun yaşanıyor. Potansiyeli olan bir ilçemize ulaşım imkanlarının geliştirilmelidir” dedi.
“Eski sorunlara yeni çözümler bulmamız gerekiyor”
23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Bazı rakamlar vermek gerekirse ülkemizde 2013 yılında 152 milyar dolar yabancı yatırım vardı ve şu anda 27 milyar dolara kadar düşmüş bir vaziyette. 17 milyar dolarlık makine ihracatı yapıp 30 milyar dolarlık ithal etmişiz. Bizlerin üretim ve çalışana önem vermesi gerekiyor. Bireysel yaratıcılığa, beceriye, tecrübeye önem vermemiz gerekiyor. Tarihte makine üretimi olmayan hiçbir ülke zenginleşememiş durumda. Makine Sanayiden alınan yurt için hasılamız yüzde 15’tir. Makine ve üretim araçlarını üretmez isek çoğu konuda ilerleme sağlayamayız ve makine alımlarına da servet harcarız” dedi.
“Tarımda ihtiyaçları tek başımıza karşılayabiliriz”
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Çiftçilik artık yoğun olarak makineli tarıma döndü. Yanı başımızda olan İstanbul’da sebze meyve gibi ürünlere yoğun nüfus nedeniyle çok talep var. Büyük bir pazara sahip İstanbul ve verimli arazilere sahip olan Sakarya bunu oldukça iyi değerlendirmeliyiz. Çok verimli arazilerimiz var ve yılda 3 kere mahsul verecek potansiyeli de var. Verimli kullanım ile büyük şehirlerdeki yoğun nüfusun ihtiyaçlarını tek başımıza bile karşılayabiliriz” diye konuştu.
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır ise, “Online toplantılarımıza katılımın azlığı konusunda Başkanımıza katılıyorum. İyi bir yaptırımı olması gerekiyor. Herkes bu kurumda görevlerinin farkında olmalıdır.” dedi.
Meclis üyelerinin konuşmalarının ardından görüşlere cevap veren Başkan Altuğ şunları dile getirdi; “EBA uyumlu tabletler konusunda valimiz ile çalışma yapıyoruz. İhtiyaç sahiplerine ulaştırmak için girişimlerimiz olacak. Her sene okulların açılış döneminde yaptığımız kırtasiye alışverişleri yerine bu sene TOBB nezdinde tablet temin etmeyi planlıyoruz.
Liselerimizde ihtiyaç olunan bölümlerin açılması konusunda üyelerimizden taleplerini her zaman alıyoruz. Talep olduğu takdirde değerlendirip çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Altuğ ayrıca, Üyelerimiz kendine ait olan ve beyaz yakalı personellerini taşıyabileceği servis araçları bulundurabilmelerine yönelik UKOME’den ‘S’ plaka uygulamasında esneklik yapmasını talep ediyorlar. Birkaç üyemiz kendi personellerini taşırken ciddi yaptırımlar ile karşı karşıya kaldılar. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nden bir düzenleme getirilmesine yönelik talebimiz var” dedi.
• Derya DELİÇAKIR /Sakarya