KARADENİZ MİLLETVEKİLLERİ DÜZENLEDİKLERİ ORTAK BASIN TOPLANTISINDA, HÜKÜMETE, “FINDIK ALIMINI BİR AN ÖNCE BAŞLATIN” ÇAĞRISI YAPTI.
CHP TRABZON MİLLETVEKİLİ PEKŞEN:
“SEKTÖR, TEKELLEŞME BASKISI ALTINDA. HÜKÜMET BİR AN ÖNCE ALIM YAPARAK FİYATA MÜDAHALE ETMELİ. BU FİYAT, FINDIK ÜRETİCİSİNİ BÜYÜK MAĞDURİYETE SÜRÜKLÜYOR”
CHP Karadeniz Milletvekilleri, fındık fiyatlarında son haftalardaki büyük düşüşü ve sektörün sorunlarını, Meclis gündemine taşıdı.
CHP’nin bölge milletvekilleri; TBMM CHP Grup Başkanvekili Sinop Milletvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi.
Pekşen toplantıda yaptığı konuşmada, sektörün büyük bir tekelleşme baskısı altında olduğunu vurgulayarak, serbest piyasa koşullarından bahsetmenin mümkün olmadığı şartlarda oluşan fiyatın, üreticiyi büyük mağduriyete sürüklediğini söyledi.
Haluk Pekşen, “Spekülatif olarak fındık fiyatlarında meydana gelen büyük düşmeyi geri döndürecek bir alımın, kısa sürede yapılması gerekiyor. Alım garantisinin kaldırıldığı, tekelleşme baskısı altındaki piyasada oluşan fiyatlar, üretici için perişanlık yaratıyor. Sadece üreticiler için değil, ihracatçılar için de aynı şey geçerli, sanayiciler için de” dedi.
“İLGİLİ KURUMLAR, ÇÖZÜM İÇİN İVEDİLİKLE BİRARAYA GELMELİ”
Dünya üretiminin yüzde 73’ünü Türkiye’nin gerçekleştirdiği fındık gibi değerli bir ürün için devlet politikası ve yatırım planlaması bulunmamasını eleştiren Pekşen, özetle şöyle konuştu:
“Dünyada fındık kadar, ekonomik değeri yüksek, stratejik ikinci bir ürün yoktur. Altın gibi her an paraya çevrilebilir, alıcısı hazır bir üründür. Geçen sene toplam ihracatı 3 milyar doları bulmuş bir üründen bahsediyoruz.
Ancak fındıkla ilgili bugüne kadar yasal bir düzenleme bile yapılmadı. Bir devlet politikası ortaya konulmadı. Sanayi planlaması da bugüne kadar hazırlanmadı.
Şu anda dünyada yıllık 120 milyar dolar cirosu olan çikolata sektöründe, Türkiye yalnızca yarı mamul madde üretebilecek ve yılda 3 milyar dolarlık pay alabilecek bir durumdadır. Oysa dünya fındık üretiminin yüzde 73’üne sahibiz. Ne yazık ki fındık ve fındığa dayalı ürün üretiminde Türkiye’nin marka ürün üretme anlamında da bir politikası bulunmuyor.
Biz ivedilikle Hazine Müsteşarlığı, Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı’nın biraraya gelip, bu işi koordine edecek bir çalıştay toplamasını istiyoruz. Uzun vadeli bir planlama, bir an önce yapılmalı.”
CHP milletvekilleri olarak fındık sektörüne sahip çıktıklarının altını çizen Pekşen, “fındıkla ilgili oynanan oyunları gündeme taşıyacaklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını” belirtti.