SUBÜ Proje ve İnovasyon Topluluğu’nun düzenlediği Depreme Hazır mıyız? konferansında deprem öncesi alınabilecek önlemlerin önemine vurgu yapıldı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Proje ve İnovasyon Topluluğu’nun organize ettiği “Depreme Hazır mıyız?” Konferansı Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Betonarme Yapıların Hesap ve Tasarımı Kitabının yazarı Prof. Dr. Adem Doğangün, AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni ve SI-NIR-SIZ Kitabının yazarı Ufuk Koçak’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa SUBÜ Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Çalışkan, akademisyenler ve inşaat mühendisliği öğrencileri katıldı.
KALİTELİ MALZEME
İnşaat mühendisleri olarak yönetmeliklerini 2018 yılında değiştirdiklerini dile getiren Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, depremle ilgili yapılanların yetersiz olduğunu ancak hiçbir şey yapılmadığı gibi söylemlerin doğru olmadığını ifade etti. Doğangün, “AFAD kuruldu, koordinasyon sağlanmaya başlandı. Deprem ile ilgili halk bilinçlendirilmeye çalışıldı. 2019’da deprem yönetmeliğimizi yürürlüğe koyduk. Teknik konularda uygulamada görülen aksaklıkları giderecek şekilde bazı iyileştirmeler yaptık. Siz ne kadar mükemmel bir yönetmelik yaparsanız yapın nihayetinde bunu uygulayacak olan sahadaki mühendisler, kalfalar ve işçiler. Uygulama konusunda eksiğimiz var yoksa 1975 yönetmeliğimiz vardı ve ona uygun yapılıp da yıkılan bina belki de yoktur. Yönetmeliklerimizi güncel gelişmeleri içerecek şekilde yapıyoruz ama son noktada insana geliyoruz. Müteahhitlerimizin binalarda kendi evlatları kalacak şekilde malzeme ile çalışması ve uygun binalar yapması son derece önemli. Binaları birinci derecede beton etkiliyor. Uygun malzeme kullanmaz, daha kalitesizini kullanırsan örneğin; c20 c30 denen yere c10 çimento dökersen insan boyunda yaptığın hesapların hepsi çöpe gidiyor. Bu düşüncelerden kurtulmamız lazım. Hatalar olabilir ama bilinçli olarak yapmak farklı bir durum. İnşaat mühendisleri olarak insanların hayatına dokunan işler yaptığımız için etik olarak çok fazla sorumluluğumuz var” diye konuştu.
ÖNLEMLERİ ANLATTI
Konferansta söz alan AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, Sakarya’da ve ülkemizde meydana gelen afet türleri, olası afet ve acil durumlarda neler yapılabileceği ve hangi doğru davranış modellerini uygulamamız gerektiğini öğrencilere aktardı. Kaşkaş “Peki vatandaşlar olarak afetlere hazır mıyız? Örneğin bir afet çantamız, DASK’ımız var mı? Toplanma alanlarını biliyor muyuz? Bir yangın tüpümüz var mı? Afet eğitimleri alıp bilinçlendik mi?” diyerek katılımcılara sunumlarla eksiklikleri ve nasıl hazırlanılması gerektiğini de anlatarak öğrencileri AFAD gönüllüsü olmaya davet etti. Programda konuşan Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Ufuk Koçak da öğrencilere 1999 Marmara Depreminde yaşadıklarını ve hayatla ilgili tecrübelerini aktardı. Program konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.