“Emekliler sahipsiz değil”

Paylaş:

Sendikal Birleşik Emekliler Sendikası Kurucu Genel Başkanı Mehmet Şengül, emeklilerinin haklarının birilerinin iki dudağı arasında lütuf olarak sunulmaması gerektiğini belirterek, “Emeklilerin kendi örgütü olan emekli sendikaları ile toplu sözleşme masasında belirlenmesidir” dedi.

Birleşik Emekliler Sendikası kurucu üyeleri, Davut Bayram kurucu başkanlığında Sakarya Yerel Kültür Derneği’nde bir araya geldi. Toplantıda sendikal faaliyetlere yönelik istişarelerde bulunuldu. Sendikal Birleşik Emekliler Sendikası Kurucu Genel Başkanı Mehmet Şengül, ‘Güç dengeleri değiştirir, sendikalı ol güçlü ol’ sloganı ile yola çıktılarını belirterek, “Emekliler Ülke genelinde en büyük sayısal güce sahip. Emekliler sosyal ve ekonomik anlamda toplumun en mağdur kitlesi. İlk emekliler sendikası 1995’te kuruldu. Birkaç sefer kapanma süreçleri yaşadı. Yeterli önlemi alamadıkları için aynı süreçler yaşandı ve kapatıldı. Bu alandaki boşluğu doldurmak ve süreci doğru etüt etmek için emekli dostlarımızla bir araya geldik. Birleşik Emekliler Sendikasını kurduk. Tüzüğümüz ve kuruluş bildirgemizde her siyasal düşünceden her etnik kökenden, her kültürden, her inançtan sadece emekli kimliği ile bir araya gelen, emeklilerin sorunlarına hizmet eden bir yapı” dedi.

Konuşmasında, sendikalarının kapanmaması için yasal anlamda geçmiş deneyimlerden dersler çıkarttıklarını belirten Genel Başkan Mehmet Şengül ,“Türkiye’de 13.5 milyon emekli nüfusun yaklaşık 9 milyonu asgari ücret veya altında ücret alıyor. Bunun 4 milyonu 3.500 TL ücret alıyor. Enflasyonun getirdiği yükle beraber metropol kentlerde en kötü ev kirası 5 bin TL ama emekli maaşları 3 bin 500 TL. Emeklilerin yaşamlarını sürdürme şansı kalmadı. Biz bunun içinde Birleşik Emekliler Sendikasında emeklileri örgütleyip  sendikal yasaların öngördüğü yüzde 1’lik barajı aşıp 140 bin emekliyi üye yapmak istiyoruz” diye söyledi.

TBMM’yi ziyaret ederek emeklilerin taleplerini dosya halinde gurubu olan partilere teslim edeceklerini belirten Mehmet Şengül ,“Ülke genelinde 140 bin sayısını aşınca bakanlıktan toplu sözleşme pazarlığı için yetki tespitine müracaat edeceğiz. Bununla beraber yasallaşmayı bekliyorduk. Valilik ve ilgili Bakanlık nezdinde bütün izinlerimiz çıktı Türkiye’de tek resmi emekli sendikasıyız. Bu anlamda önümüzdeki günlerde TBMM’yi ziyaret edeceğiz. Mecliste gurubu bulunan bütün partilere taleplerimizle alakalı dosya sunacağız. Bu dosya içinde 1. Talebimiz, en düşük emekli maaşının taban ücret olan asgari ücret oranına çekilmesi. Bütün emeklilere enflasyon oranında fark uygulanması olacak. İkinci talebimiz ise Emeklilere verilen bayram harçlıklarının isminin değiştirilerek Bayram ikramiyesi olmasını, yılda 2 sefer söz konusu işlemler yapıldıktan sonra belirlenen emekli maaşının tutarı oranında olmasını talep edeceğiz. Dosyada yer alacak 3’ncü talebimiz sağlık hizmeti. Emekliler yaşı itibarı ile en çok sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kitle. Bu sebeple emeklilerde sağlıkta katkı payının kaldırılarak ulaşılabilirliği kolay bir sağlık sisteminin hayata geçirilmesi olacak. Bunlar gibi 10 talebimiz ve önerilerimiz daha olacak. Asıl talebimiz ise emeklilerinin haklarının birilerinin iki duasından lütuf olarak sunulması değil. Emeklilerin kendi örgütü olan emekli sendikaları ile toplu sözleşme masasında belirlenmesidir. Emekliler kredi çektiği için banka değiştiremiyor. Banka promosyonlarının dilekçeler toplayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tek elden ihaleye çıkartarak bankalar çağrılıp en yüksek oranla tek bankada uygulanmasını talep edeceğiz” diye konuştu.