Sakarya Büyükşehir Belediyesi projesi ile Türkiye Beyaz Ay Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Ferruh Kaledibi’nin işletmeciliğinde faaliyete geçen Engelsiz Kafe, engelli bireylere istihdam ve sosyalleşme olanağı sağlıyor. Çalışma hayatında da engellilerin nasıl başarılı olabildiğini gösteren Engelsiz Kafe, Türkiye’ye güzel bir örnek oldu.
HAYATA ENGEL YOK
Engelli bireylerin hem kazanç elde etmesine hem de sosyalleşerek topluma kazandırılmasına katkı sağlayan Engelsiz Kafe beş yıldır Sakarya’da hizmet veriyor. Çalışanlarının çoğunun engellilerden oluştuğu kafeteryada sağlanan güzel ortam, güler yüzlü ve başarılı hizmet, müşterileri hayran bırakıyor.
İşletme sahibi Türkiye Beyaz Ay Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Ferruh Kaledibi, engellilerin sosyal ve ekonomik yönden hayata tutunmalarına yönelik gerçekleştirilen bu projenin başarıya ulaşmasından mutluluk duyduklarını ifade etti.
Kaledibi, “Bu projenin amacı, engellilerimizi eve kapalı yaşamaktan kurtarıp sosyal hayata kazandırmaktı. Bununla birlikte, engellilerin de istihdama katılarak, normal bireyler gibi onların da bir şeyler üretebileceğini gösterebilmekti. Daha da önemlisi, engelli çocuk sahibi ailelere de bu yönde cesaret vermekti… Ve bunu Engelsiz Kafe ile hayata geçirdik” diye konuştu.
GÜLÜMSEYEN YÜZLER UMUT DAĞITIYOR
Engelli bireylere istihdam ve sosyalleşme olanağının sağlandığı anlamlı bir mekan haline gelen Engelsiz Kafe’nin personeli; hizmet verirken kocaman gülücükler dağıtan, tatlı bir heyecanla servis yapan, çoğu engelli olan gençlerden oluşuyor. Onların işlerine sahiplenişi ve beklenilenin üzerinde performansları, hem şaşırtıyor hem de takdir topluyor.
Onların bir birey olarak hayata tutunma ve sosyal yaşamın bir parçası olma çabaları çoğu ailenin, engelli olduğu için toplum içine çıkarmaya utanıp sıkıldığı çocuklarının geleceğine umut ışığı oluyor… Kimisi down sendromlu kimisi işitme engelli olan çalışanların, mutlu ve sosyal yaşama uyumlu hallerini gören engelli bireylere sahip aileler, ‘benim de çocuğum yapabilir’ inancıyla moral buluyor. İşte bu işleviyle Engelsiz Kafe ‘hayatı paylaşmak için engel yok’ sloganıyla, bir kafeteryadan çok daha fazlasını ifade ediyor…
Engelsiz Kafe’nin, engelli bireylerin istihdamı ve sosyal hayata katılımları yolunda farkındalık oluşturma çalışmalarını yerinde görmek ve bu güzel projeyi tanıtmak üzere işletme sahibi Ferruh Kaledibi ile buluştuk. Sakarya Haber Ajansı’na konuşan Türkiye Beyaz Ay Derneği Sakarya Temsilcisi Ferruh Kaledibi, ‘Engelsiz Kafe’ projesi ile ilgili hikâyesini paylaştı.
Kendisi de bir engelli babası olan Kaledibi, engelli ailelerine umut olacak önemli mesajlar verdi.
ENGELLİ VE ENGELSİZ EL ELE
Engelsiz Kafe’nin, gülen yüzlerin oluşturduğu samimi ortamında Ferruh Kaledibi’nden projenin hikayesini dinliyoruz…
Engelli bireylere karşı toplumdaki önyargı yıkılabilmiş değil. Bu yaklaşım, engelli bireyleri toplum dışına itiyor. Biz, bu proje ile engelli ve engelsizin iş ve sosyal hayatı paylaşabilecekleri ve yaşamla barışabilecekleri bir alan oluşturmayı amaçladık.
Ferruh Kaledibi, “Böyle önemli bir projenin sorumluluğu ve sürdürülebilirliği oldukça zor. Ancak düzenli ve istikrarlı çalışmalarımız sürüyor. Çalışan engellilerimizi belirli programlar dahilinde eğitimlere tabi tutuyor ve kendilerini sürekli geliştirecek sosyal aktivitelerde bulunmalarını sağlıyoruz” derken, röportaj öncesi çoğunu göremeyip merakla beklediğimiz çalışanlar, gurup halinde neşeyle kafeye giriyorlar. Tiyatro gösteriminden gelen çalışanlar, üzerlerini değiştirip hemen işe koyuluyorlar.
Kafedeki bu koşuşturmaları hayranlıkla izliyoruz. Engelli gençlerin canla başla çalışma isteği, iş disiplini ve nezaket kuralları çerçevesindeki davranışları çok etkileyici…
Kafedeki bu koşuşturmaları hayranlıkla izliyoruz. Engelli gençlerin canla başla çalışma isteği, iş disiplini ve nezaket kuralları çerçevesindeki davranışları çok etkileyici…
SOSYAL GÜVENCE ALTINDA ÇALIŞIYORLAR
Sohbetin devamında Kaledibi, sosyal aktivitelerin onları mutlu ettiğini çalışma şevklerini artırdığını belirtirken; “Engelli veya engelsiz ayrımı gözetmiyoruz. Burada çalışan zihinsel engelli bireylerimiz sosyal güvenceleri sağlanmış, düzenli maaş sistemi ile sürekli olarak çalışıyor. Herkese nasıl davranılıyorsa onlara da öyle davranılıyor. Yalnızca, onların özel yönlerinin kabullenilip anlamaya ve anlaşılmasına çalıştığımız farklılıklar var. Bunlar göz önüne alındığında hiç bir problem çıkmaz” diye ifade ediyor.
Ferruh Kaledibi’nin oğlu Ekin de bu burada çalışıyor. Aralarındaki diyaloglar görülmeye değer… İşyerinde, çalışma disiplininden hiç kopmayan, bazen ailesi bazen patronu gibi davrandığı babası ile ilişkileri, görenleri gülümseten güzellikte…
4 DOĞRU İLE +1 FAZLANIN ENGELİ YOKTUR!
Oğlundan yola çıkarak, bu proje ile tüm mesaisini engelli bireyleri topluma kazandırma yolunda harcayan Ferruh Kaledibi; “Bu özel bireyler bizler gibi hayatın başarabilme özelliğine sahipler. Eğer onlara doğru zamanlama ile doğru eğitim sağlandığında doğru tutum ile doğru olanaklar oluşturulduğunda bu bireyler de aynı bizler gibi toplumun içinde her işi yapabilecek duruma geleceklerdir. Yeter ki buna inanalım, emek verelim ve toplumun bireyi olduklarını anlamalarını sağlayalım. Unutmayalım ki; + 1 fazlası olan bu bireyler, yaşam mücadelesinde bizlerden bir adım önde bizler bir adım gerideyiz” diyerek önemli bir farkındalığın altını çizdi.
ONLARI EVE KAPATMAYIN HAYATLA TANIŞTIRIN
Aslına bakarsanız ailenizde bir engelli varsa siz onun öğretmeni, doktoru, arkadaşı yani her şeyi oluyorsunuz. Böyle özel bireylere engelli ve hiç bir işe yaramaz olarak görüp eve kapatan bir muamele yaparsanız, onlara; ailelerini kaybettiğinde hayata tutunacak bir dalları kalmıyor izlenimi veriyorsunuz. Bu da yaşamın gerçekleriyle tanıştırılmadığı için kendi ayakları üzerinde durmalarının imkansız hale gelmesini sağlıyorsunuz demektir bir bakıma…
Eğer sizler de özel bireylere yardımcı olmak istiyorsanız, onların hayatlarına devam edebilmeleri için ‘hayat’ ile onların arasından birkaç mesafe ötede durun, yeter.
Toplumdaki bu gerçeğin karşısında Engelsiz Kafe projesinin önemi ortaya çıkıyor. Engelli bireylerin kendi hayatlarını kurabilmelerine olanak sağlayan bu projenin sürdürebilirliği için herkese görev düşüyor.
Haydi artık çayı, kahvemizi Engelsiz Kafe’de içiyor, yemekli toplantılarımızda burada buluşuyoruz….
• Eda EREN – SHA / Sakarya – Adapazarı