Sakarya’da 2017’den bu yana on model bahçede iyi tarım uygulaması yapan Ferrero Fındık’ın bu projesi yaklaşık 90 Bin dekar alanı aştı. Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Sakarya’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirtti.
Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Sakarya’daki çalışmaları devam ediyor.
Ferrero Fındık, 2017’den bu yana devam eden ‘Model Bahçeler’ projesinin Sakarya’daki uygulamalarını, fındık tarımına kazandırdığı yenilikçi zirai çözümleri, etki alanını ve gelecek planlarını paylaşmak üzere şehirdeki basın mensupları ile Ramada Otel’de bir araya geldi. Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, ‘İyi Tarım’ kapsamında ‘Model Bahçeler’ uygulamaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Programın ‘Çevrenin Korunması ve Sürdürülebilirlik İş Modeli’ başlığı kapsamında 2017’de hayata geçirilen ‘Model Bahçeler’ projesinin Sakarya ayağında, FFV saha uzmanları Sakarya’daki fındık üreticilerine ait on model bahçede, etkinliği kanıtlanmış olan iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyuyor. Sakarya’daki model bahçelerin etki alanı, beş yılda 90 bin dekardan fazla fındık bahçesine ve üç bine yakın fındık üreticisine ulaştı.
“Tüm bölgeye örnek oluyoruz”
Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Sakarya’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Hendek ilçesinde yüzde 91’e ulaştı
FFV saha uzmanları, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sağlıyor. Üreticiler bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla, bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde ediyor. Sakarya’nın Hendek ilçesinin Çağlayan Mahallesi’nde derin budama uygulaması yapılan bahçe alanı yüzde 91’e, Ferizli ilçesinin Bakırlı mahallesinde mayıs böceği kontrolü yapılan bahçe alanı yüzde 89’a ulaştı.
“Maliyetleri önemli oranda düştü”
Model Bahçeler projesi kapsamında Sakarya’nın Karasu ilçesinde üretim yapan fındık üreticisi Cemil Cahit Taktak, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “Fındık bahçemin 2 dönümlük bölümünde, 2017 yılından bu yana Ferrero Değerli Tarım tarafından iyi tarım uygulamaları yapılıyor. Bu model bahçede yaptıkları uygulamalarla hem bana hem yöre halkına birçok konuda örnek oldular. Yıldan yıla artan kalite artışıyla neleri yapmamız gerektiğini uygulayarak gösterdiler. Biz salma sulama yaparken, uzmanlar toprak altı damla sulama sistemi kurdular. Suyun kıymetini, değerini anladık. Alternatif hasat yöntemlerinin avantajlarını görünce fındık toplama makinesi aldık ve bu sayede maliyetlerimizi ciddi oranda düşürdük. Hastalık ve zararlılardan dallarımız kururken, nasıl mücadele edeceğimizi öğrendikten sonra bahçelerimizi kurtardık. Her köyden gelerek model bahçeyi ziyaret eden üreticiler, sonuca hayranlık duyuyorlar. Ferrero Değerli Tarım uzmanlarının desteği ile kendi bahçelerinde de uygulamaya koyuyorlar.”