Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin büyümesi ve global vizyon kazanmaları doğrultusundaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
SATSO, üyesi olan KOBİ’lerin büyümelerini teşvik etmek, 2016 yılının onlar için bir atılım yılı olmasını sağlamak amacıyla üyelerinin faydalanabilecekleri destek ve finansman modelleri konusunda bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verdi.
KOBİ’lerin varlıklarını devam ettirebilmeleri, büyümeleri ve gerekli öz kaynağa ulaşmaları amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği çerçevesinde başlatılan çalışmalar kapsamında SATSO tarafından ‘’Finansmana Ulaşmanın Yol Haritası’’ konulu toplantı düzenlendi.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB), Türkiye İş Kurumu, Kredi Garanti Fonu, Teknoloji Transfer Ofisi ve Doğu Marmara ABİGEM’in katılımıyla düzenlenen toplantı yaklaşık 250 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.
“Hızlı Bir Değişimin İçindeyiz”
2016 yılında uygulanacak destek programları hakkında detaylı bilgilerin aktarıldığı programa, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul başta olmak üzere, İş Kur Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, KOSGEB Sakarya Hizmet Merkezi Müdürü İsmet Yılmaz, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, KGF Sakarya Yöneticisi Osman Kıcıman, Doğu Marmara ABİGEM Yetkilileri, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri çok sayıda davetli iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:
“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak büyük bir hassasiyetle, şehrimizin potansiyelini harekete geçiriyor; ekonomik kalkınmanın kontrollü ve güçlü olması için ortak akılla çalışıyoruz.
Şunu net olarak ifade etmek istiyorum. Sanayi başta olmak üzere ticaret, tarım ve turizm çalışmalarımızla birlikte Sakarya, orta vadede Türkiye’nin büyüme hızından daha fazla büyüyecek.
Çok hızlı bir değişimin içindeyiz. Dünya değişiyor, yöntemler değişiyor. Zamanın ruhuna uygun bir şekilde kendimizi ve kurumlarımızı yenilemezsek başarılı olmamız mümkün değildir.
Bu anlayışla baktığımız zaman şehrimizin gelişiminde en büyük yükü aslında KOBİ’lerimiz çekecek. Onlar ekonomimizin kılcal damarlarıdır ve hayati önem taşırlar. Biz burada KOBİ’lerimizi çok önemsiyoruz.
Ar- Ge Ve Markalaşmaya Önem Vermeliyiz
İhracat hedefimiz Türkiye’de ilk 5. Şu an ilk 10’dayız. KOBİ’lerimizin ihracat tecrübeleri mutlaka artmalıdır. Üretim kapasitelerini geliştirmeliyiz. Zamanın ruhuna, yeni sanayi yöntemlerine, iş planlarına, arge ve inovasyona, tasarım ve markalaşmaya daha çok önem vermeliyiz.
Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam hedefiyle yeni iş birliği çalışmalarına imza attık; ilkleri başardık. Sakarya Üniversitesi burada çok önemli. Dün de Milli Eğitim ile protokol imzaladık. İş dünyamızın talep ve ihtiyaçlarını, öğrencilerimizin hayalleri ve hedefleri ile buluşturmak; bölüm bölüm nakış işler gibi hassas çalışmak başarılı olmanın yolunu açmaktadır.
Her fırsatta ifade ettiğim gibi; Sakarya’nın büyümesi, Türkiye’nin büyümesi demektir. Özellikle şehrimizin ülkenin her noktasından göç alması ve insanımızın ilgisinin Sakarya’mızda toplanması bu sonucu net bir şekilde göstermekte; sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır.
Şimdi de önemli bir konu için daha hep birlikteyiz. Bu da finansman. Türk iş dünyası kararlı ve cesaretlidir. Bizim insanımız tarih boyunca parlak bir zihne, zorlukların üstesinden bir şekilde gelen, riskler alabilen bir yapıya sahiptir.
Finansmanda yol haritası tayin etmek; bu önemli konuda kolaylaştırıcı yöntemler uygulamak büyük önem teşkil etmektedir.
Panelin üyelerimiz için faydalı olacağına inanıyor; Genel Sekreterliğimiz başta olmak üzere, işbirliği içinde başarılı çalışmalara imza attığımız paydaş kurumlarımızın temsilcilerine teşekkür ediyor; iş yaşamınızda başarılar diliyorum.”
MARKA Destekleri
Başkan Kösemusul’un ardından kürsüye gelen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi Başkanı Şevket Kırıcı MARKA’nın 2016 Yılı Destek Programı hakkında detaylı bilgi verdi. Kırıcı konuşmasında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2016 yılı destekleri kapsamında için mali destek programlarına 10.500.000 TL, doğrudan faaliyet desteğine 1.200.000 TL ve teknik desteğe 300.000 TL; toplamda 12.000.000 TL bütçe tahsis edildiğini belirterek 2016 proje teklif çağrısı kapsamında Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi, Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı, Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı olarak üç farklı çağrıda bulunulacağını ifade etti.
KOSGEB: “Müteşebbis Dünyanın Neresinde Ne Üretildiğini Bilen Kişidir”
Daha sonra kürsüye gelen, KOSGEB Sakarya Hizmet Merkezi Müdürü İsmet Yılmaz ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın Destek Programları Hakkında bir bilgilendirme sunumu yaptı. Yılmaz konuşmasında “Müteşebbis dünyanın neresinde ne üretildiğini bilen ve insana değer veren kişidir” diyerek iş dünyasının tüm yeniliklerden haberdar olmaları ve bu doğrultuda kendilerini yenilemeleri gerektiğini ifade etti. İsmet Yılmaz konuşmasının devamında KOSGEB’in kurulma aşamaları hakkında bilgi vererek KOSGEB’in desteklerini ücretsiz ve aracısız verdiğinin altını çizerek proje üretmek isteyen müteşebbise KOSGEB tarafından her türlü kaynağın sağlanmasına gayret edildiğini ifade etti.
İŞ-KUR: “İşgücünü Fonlayan Bir Kurumuz”
İş-Kur İl Müdür Tekin Kaya ise Türkiye İş Kurumu’nun son yıllarda işgücü piyasasının önemli aktörlerinden biri haline geldiğini belirterek “İşgücünü fonlayan bir kurumuz artık, Sakarya’da da il istihdamı için önemli çalışmalar yürütmeye gayret ediyoruz. Nitelikli işgücü desteği adına projelerimiz devam ediyor.
KGF, KOBİ’lerin üretimini Destekliyor
KGF Sakarya Şube Yöneticisi Osman Kıcıman da kürsüye gelerek, Kredi Garanti Fonu A.Ş.’nin destek mekanizması hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Kıcıman konuşmasında Sakaryalı KOBİ’lerin üretimlerini desteklemek adına gayret ettiklerini belirterek çalışmaları değerlendirdi.
Teknokent’in Avantajları
KGF sunumunun ardından TÜBİTAK ve AR-GE Destekleri konularında bilgi veren Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof Dr. Tahsin Engin ise firmaların Teknokent bünyesinde faaliyet göstermelerinin sağladığı avantajlar hakkında da bilgi verdi. Prof. Dr. Engin Teknokent içinde yer alan firmalar gelir ve kurumlar vergisinden muaf olur, bu firmaların Ar-Ge yapıyor olma şartı vardır.”
ABİGEM: Bizim İşimiz Terzilik
Son olarak Avrupa Birliği Destekleri konusunda bilgi vermek üzere kürsüye gelen ABİGEM Uluslar arası Projeler Sorumlusu Alican Oflaz, Doğu Marmara ABİGEM’in; SATSO Üyelerine sunduğu hizmetler hakkında değerlendirmede bulunarak iş geliştirme, eğitim, uluslar arası iş geliştirme konularında danışmanlık hizmeti verdiğini belirtti. Oflaz konuşmasında “ABİGEM olarak bizim işimiz terziliktir, üzerinize en uygun kıyafeti dikeriz ve tadilata bile gerek kalmaz” dedi.