Gazeteci Atakan Çelik, AA’nın Uluslararası habercilik dönüşümünü araştırdı

Paylaş:

Anadolu Ajansı Parlamento Haberleri Müdür Yardımcısı Atakan Çelik, Sakarya Üniversitesi ‘nde “Uluslararası Çok Dilli Yayıncılıkta Anadolu Ajansı’nın Rolü” Tez çalışması ile Bilim Uzmanı oldu. Çelik, Cumhuriyetle yaşıt Anadolu Ajansı’nın 100 yıllık Uluslararası habercilik hikayesini araştırdı.

Anadolu Ajansı’nda çeyrek asra dayanan tecrübesiyle, kurumun bölge, yurt dışı ve son olarak da Parlamento Haberleri Müdürlüğünde görev yapan Atakan Çelik, kurumunun 100 yıl içerisindeki değişim ve dönüşümünü Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) tez konusu yaptı.

Sakarya’nın bir dönem en iyi polis adliye muhabirlerinden biri olan ve şimdilerde başarılı akademik çalışmaları ile bilinen Doç. Dr. Mustafa Öztunç’un danışmanlığında yaklaşık 2 yıl süren çalışmada, Milli Mücadeleyi dünyaya duyurmak amacı ile kurulan Anadolu Ajansı’nın yıllar içerisindeki değişim ve dönüşümünün bir sonucu olarak ortaya çıkan Uluslararası Çok Dilli Yayıncılıkta Anadolu Ajansı’nın rolü ve önemi araştırıldı.

SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doç. Dr. Serpil Çiğdem, Doç. Dr. Kadriye Kobak ve Doç. Dr. Mustafa Öztunç’tan oluşan jüriye karşı Tez’ini savunan Çelik, Bilim Uzmanı oldu. Çelik’in Cübbesini eski meslektaşı ve aynı zamanda Tez danışmanı Doç. Dr. Mustafa Öztunç giydirdi.

Anadolu Ajansı’nın kuruluşunda Sakarya ayrıntısı

Çelik’in tez çalışmasından;

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Türk aydınlar İstanbul’dan Ankara’ya gitmeye başladılar. Anadolu Ajansının kuruluş hikayesi de tam da böyle bir ortamda gündeme geldi. Milli Mücadelenin sesinin dünyaya duyurulması için uluslararası bir ajansa ihtiyaç vardı. Halide Edip (Adıvar) ve Yunus Nadi’nin (Abalıoğlu) de içerisinde olduğu iki ayrı kafile, Geyve’de 31 Mart tarihinde bir araya gelmişlerdir. Anadolu Ajansı’nın fikir babaları olarak bilinen Halide Edip ve Yunus Nadi kurulacak olan ajansın ismi için “Türk”, “Ankara”, “Anadolu” gibi seçenekler dile gelmiş ve en sonunda ismin “Anadolu Ajansı” olması kararlaştırılmıştır.

Geyve’de alınan karar, Yunus Nadi tarafından ifade edildiği şekliyle “4 veya 5 Nisan akşamı” Mustafa Kemal Paşa’nın karargâhındaki Ziraat Mektebi’nde akşam yemeğinin ardından yapılan görüşme sonrasında 6 Nisan 1920 tarihinde Anadolu Ajansı kurulmuştur.

Ajansın değişim ve dönüşümü Tez çalışmasında şu şekilde ifade ediliyor:

“Bir ülkenin dünyada büyük olduğunu gösteren en önemli göstergelerden birisi yumuşak güç olarak nitelendirilen iletişim alanındaki gücüdür.

Dijital devrimin uluslararası medyayı etkisi altına aldığı yeni süreçte Anadolu Ajansı ‘100. Yıl Vizyonu’yla ortaya koyduğu yeni strateji planı çerçevesinde kurumu dünyanın en büyük 5 ajansından biri yapma hedefiyle başlayan değişim ve dönüşüm süreci birçok alanda kendini göstermiştir. Balkanlardan Ortadoğu’ya, Karakıta’dan Uzakdoğu’ya örgütlenen Anadolu Ajansı muhabirleri başarılı haberlere imza atmıştır. Özellikle Arap Baharı, 15 Temmuz kalkışması, Rusya-Ukrayna savaşı ile İsrail’in Gazze’ye saldırısı sırasında dünyadaki birçok haber ajansı gelişmeleri AA’dan öğrenmiştir. Bu da AA’nın en önemli projelerinden biri olan ‘Çok Dilli Yayıncılık Projesi’ kapsamında gerçekleşmiştir.”

ATAKAN ÇELİK YÜKSEK LİSANS MEZUNU OLDU

SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan Atakan Çelik, mezuniyet sonrası duygularını şöyle ifade etti:

“Yüksek Lisans eğitimi tamamlayarak Bilim Uzmanı olmaya hak kazandım. Bu güzel haberi sizinle paylaşmaktan gurur duyuyorum.

Son zamanlarda çok sık olumsuz ve kötü haberlerle yüzleştik. Belki de son zamanlarda verdiğim en iyi kararlardan biri de ara verdiğim eğitim hayatıma yeniden başlamamdı. Ve başladığım ilk günden itibaren birbirinden değerli hocalarımdan birçok yeni şey öğrendim. Merakım daha da arttı. Kendimi her geçen gün daha da geliştirmek için bana cesaret verdi bu süreç.

Çünkü öğrenmek, bizi biz yapan, bize değer katan ve hayatımızı zenginleştiren en önemli unsurlardan biridir. Öğrendikçe gelişir, geliştikçe de daha güzel şeyler yaparız; böylece dünyayı daha iyi bir yer haline getirme yolunda önemli adımlar atarız. Çeyrek asra yaklaşan ve bir mensubu olmaktan gurur duyduğum Anadolu Ajansı’nın yüzyıllık değişim ve dönüşümünü araştırmaya çalıştım.

Bu çalışmayı öncelikle, kendini mesleğine adamış ve görevi başında hayatını kaybeden gazeteciler başta olmak üzere İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sürdürdüğü katliamda hayatını kaybeden meslektaşlarıma ithaf ediyorum.

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans programımdaki gerek ders aşaması gerekse tez dönemi süresince desteklerini esirgemeyen değerli hocalarım Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ahmet ESKİCUMALI’ya, Doç. Dr. Kadriye KOBAK’a, Doç. Dr. Nesrin AKINCI ÇÖTOK’a, çok teşekkür ederim.

Tez çalışmamın her aşamasında; özellikle konusunun belirlenmesinde çalışmanın olgunlaşmasındaki tüm kıymetli katkıları için tez danışmanım Doç. Dr. Mustafa ÖZTUNÇ’a şükranlarımı sunuyorum.

Yüksek Lisansa başladığım ilk günden bugüne kadar beni sabırla destekleyen sevgili eşim Elvan Ferhan ÇELİK’e, oğlum Fatih EMRE’ye ve kızım Mihrimah ile AA Parlamento Haberleri Müdürlüğü’ndeki çalışma arkadaşlarıma da anlayışlarından dolayı teşekkür etmek isterim.”

Bir insanın en büyük hazinesi ‘insan biriktirmek’ olduğunu bir kez daha öğrendim. Şansıma hayatım boyunca hep güzel insanlara denk geldim. Bu güzel insanların Rabbim sayılarını artırsın. Yüksek Lisans mezunu olmam dolayısıyla mutluluğumu sevgi dolu mesajları ile paylaşan siz değerli dostlarıma yürekten sevgi ve saygılarımı sunuyorum. İyi ki varsınız..”