Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal, halkın sağlığını bozan kişilerin hapis cezası alması gerektiğini söyledi.
Son günlerde basında yer alan ve ilimizin de dahil olduğu at ve eşek eti haberleriyle ilgili olarak Sakarya Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Nihat Kopal açıklamalarda bulundu. Başkan Kopal, bu sabah Adapazarı Güneşler Beldesi Reisoğlu Tesislerinde düzenlediği kahvaltılı toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.
‘SAĞLIĞI BOZANLARA HAPİS VERİLMELİ’
Tarım ve Orman Bakanlığı uzun süredir yürüttüğü laboratuvar çalışmaların neticesinde hileli gıdaları tek tek tespit etmişti. Bu ürünlerin listesi ise Tarım ve Orman Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinde yayımlanması sonrasında Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca açıklanan taklit ve tağşiş ürünler yapan ve satanlar listesiyle ilgili olarak; Sakarya’nın da bu listede olmasından oldukça rahatsız olduklarını belirten Kopal, Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün gerekli çalışmalarda pasif ve yetersiz olduğunu söyledi. Halkın sağlığı ile oynayanlara verilen cezaların ise caydırıcı olmadığını vurgulayan Kopal, “Halkın sağlığını bozan kişilere en ağır cezalar uygulanmalı” dedi.
Kopal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Son zamanlarda Ülke ve Sakarya gündeminin meşgul eden kırmızı et ve et ürünlerinden yapılan taklit ve tağşiş ürünlerinde Sakarya’mızın da adı geçmesi bizleri ve esnafımızı derinden etkilemiştir. Sakarya kamuoyunun bilmesi gereken şudur ki Sakarya kasap esnafı odasına bağlı il ve ilçelerde faaliyet gösteren hiçbir kasap esnafımızın bu ve benzeri hileli ürünlere tevessül etmeyecek kadar şeffaf çalıştığı bilinmelidir. Basında adı geçen Sakmar, Ethem Kurcan gibi köklü firmaların Kasaplar Esnaf Odasında veteriner kontrolünde hijyenik ortamda ürünlerini temin ettiği bilinmelidir. Bahse konu olan ürünler fason olarak yaptırıldığı ve bu ürünlere etiketin firma dışında etkilendirilmesinden dolayı bir mağduriyet söz konusu olmuştur.
Sakaryamız’da Türkiye’ye dağıtım yapan tescilli firmalarımız ilimizin iftihar tablosu olmuş firmaların seçilmesi hem güvenilirlik hem sağlık açısından bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması konusunda önem arz etmektedir. Mağduriyet yaşayan esnafımızın fason olarak tedarik ettiği ürünlerden kaynaklı yaşanan sorunu fason üretim yapan firma da 18.10.2019 tarihli Basın Açıklamasında kabul etmiştir. Sakarya halkı Kasaplar Odasına bağlı olan her kasabımızdan gönül rahatlığı ile alışverişini yapmasında sorun yoktur. Biz Kasaplar Esnaf Odası olarak üyelerimizin dürüst ve hijyenik olduklarına kefiliz.”
‘DÜRÜST ÇALIŞANLAR LEKELENMESİN’
Bası mensuplarını sorularını da yanıtlayan Başkan Kopal, “Namuslu dürüst çalışan esnafımızı lekeleyen kişiler var. Ben bu kişileri kınıyorum. Bunları ben dürüstlüğe davet ediyorum. Bizim esnafımızdan herkes rahatlıkla etlerini alabilirler. Öyle bir şey olursa da kurum olarak onu üyelikten sileriz. Esnaflıktan men etme yetkim yoktur. Biz gerekli tedbirler alırız” dedi.
30 yıldır oda başkanıyım, hiç bir kasabımda hiç bir zaman sağlısız ürün bulunmamıştır, mümkün değildir. So günlerde yaşanan bu denetlemelerde kurunun yanında yaş da yanmıştır. Namuslu dürüst esnafımızı lekeleyenleri kınıyor dürüstlüğe davet ediyorum
‘AYRI BIÇAK KULLANILMALI’
Kasapları kırmızı ve ve beyaz etin kesiminde ayrı ayrı bıçak kullanmaları uyarısında bulunduğunu belirten Kopal, “1 ton ete 100 gram 200 gram at eti karışsın o ette at eti çıkıyor. Kırmızı eti kesen bıçağı tavuğa, tavuğa kestiği bıçağı da kırmızı ete sürmemek lazım. O bıçağı sürdün kestin o eti köfte yap tavuk eti çıkıyor analizlerde” diye konuştu.
‘HALKIN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR’
Kasap arkadaşları hep uyarıyorum. At etlerinden sucuk yapan kişiler yıllarca devam ediyor. Burada suçu Tarım İl Müdürlüklerinde görüyorum. Mahkemelerin cezaları çok az. Bir kere cezalarımız çok hafif. İnsanların sağlıklarını bozanlara hapis cezası verilmesi lazım. Hapis olmuş olsa şu imalat eden kişiler şu anda hapiste olurdu. Kanun bir kere caydırıcı olacak. Halkın sağlığını hiçe saymamamız lazım. Bizim için ilk sırada halkın sağlığı var. Fasoncular üzerinde denetimin daha çok artması gerekiyor. Herkesin etini almaması lazım. Gerekli cezaların artması lazım. Kime yaptı, kimden geldiyse maddi ve manevi olarak cezanın verilmesi lazım” dedi.
HASTALIKLI ET TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Çevre ilçelerde izinsiz hayvan kesimleri yapıldığına dikkat çeken Kopal, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün önlem alamadığını ifade ederek “Tarım İl Müdürümüz çok pasif birisi. Geyve İlçesinde yüzde 80’i yıllardır kaçak hayvan kesiyor ve satıyor. 3 – 5 tane dürüst esnaf var orada, sağlık raporlu et satıyor ama diğerleri öyle değil. 3 yıl önce birine gitti memurlar, yıllardır damgalı et kesmeyen o adam satırla memurlara saldırdı ama ne oldu? Hiçbir şey olmadı. Yine Geyve’de her hafta 20 hayvan kesiyor, ahırı mezbahaya çevirmiş. Sabah 05:00’te başlayarak saat 08:00’de bitiriyor.
Bakın bu hayvanlarda tüberküloz çıkıyor. Hamile bir kadın bu eti yerse çocuğunu düşürür, penisilin iğnesine alerjisi olan birisi bu eti yerse ölebilir. Ben dilekçe yazıyorum, daha oraya memur gitmeden vatandaş beni arayıp beni niye şikayet ettin diye soruyor” ifadelerini kullandı.
“TELEF OLAN 20 HAYVANI KESİP DAĞITTILAR”
Elektrik çarpması sonucu telef olan 20 hayvanın öldükten sonra ahır sahibinden satın alınıp daha sonra kesildiğini belirten Başkan Nihat Kopal, “Adama saat 08:00’den sonra gidiyorlar, sen o saatten önce oraya memurunu gönderemiyorsan o zaman Tarım İl Müdürlüğü görevini yapma kardeşim. Namuslu olan, haysiyetli olan kişi o görevi bırakır. Ben görevimi yapamıyorsam bırakırım. Sen birini koruyorsun, ötekini eziyorsun.
2017 Mayıs Ayında 23 hayvana elektrik çarpıyor ve hayvanlar telef oluyor. Sahibi o anda 3’ünü kesiyor ama 20’si telef oluyor hayvanların. Sonra vatandaşın biri beni arayıp, ‘Başkan size yazıklar olsun, bu hayvanları nasıl kestiniz?’ dedi. Biz kesmedik ama bu hayvanlar kesilip dağıtılmış. Bunu basın bile yazmış. Ben gittim savcılığa durumu tek tek anlattım, hayvanları alan, kesen, dağıtan ve dağıtıldığı yerler belli. Savcılık beni çağırdı sonra, Savcı Bey, ‘Bu Tarım İl Müdürü niye böyle yapıyor? Delilleri kararttı. Kimi koruyor?’ dedi. Sonra takipsizlik kararı verildi. O 20 hayvan millete yedirildi” diye konuştu.
Denetimin fasoncular üzerinde daha çok artması lazım, bu firmaların herkesten et almaması lazım. Ben merak ediyorum mesela Tarım İl Müdürlüğü ne kadar ceza kesti bu firmalara? Büyük bir ceza olduğunu düşünmüyorum. Fasoncudan önce eti getiren kişinin de takip edilmesi, gerekirse ceza kesilmesi lazım
KIRMIZI ET İÇİN ZAM YOK!
Kırmızı ete zam geleceği iddialarını değerlendiren Başkan Nihat Kopal, 3 yıldır zam gelmeyen tek gıda maddesinin kırmızı et olduğunu belirterek, “Bir de zam konusu var. 3 yıldır kıyma fiyatları bile aynı, hatta hayvan kesim ücretleri bile düşürüldü. Et konseyi yüzde 20 oranında artış diyor, onlar binlerce hayvan bakanlar Kasım – Aralık ayı gelince hayvanlarını kesecekleri için piyasayı yükseltmeye çalışıyorlar.
3 senede gıda maddelerin hepsine yüzde 100’e varan zam geldi, zam gelmeyen tek gıda maddesi kırmızı et. Ayrıca şunu da belirtmek isterim; Sakarya’da hayvancılık bitti, eskiden İstanbul’un yüzde 30’unu karşılayan Sakarya şu anda kendi ihtiyacını karşılayamayacak hale düştü” dedi.