İhracat umut veriyor

Paylaş:

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Covid-19 pandemisinin ve normalleşme sürecinin ihracat açısından ekonomiye etkilerini değerlendirdi.

Başkan Altuğ, ihracat rakamlarının nisan ayındaki taban düşüşünün ardından mayıs ayında üretimin başlaması ile birlikte yükselişe geçtiğini belirterek şunları dile getirdi: “Pandemi sürecinde ihracat rakamlarını geçmiş yıllara göre kıyasladığımızda dış ticarette küresel hasarın anlayabiliyoruz. Ancak Nisan ayına göre kıyaslandığında üretimin de başlaması ile birlikte olumlu bir yükseliş söz konusudur.

Son açıklanan ihracat rakamlarımıza göre; Sakarya ihracatı mayıs ayında yaklaşık 172 Milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayındaki 36 milyonluk dip bir rakamdan sonra 5 artarak 136 milyonluk bir yükselişe geçilmesi iş dünyasına moral verdi.

RAKAMLAR ARTACAK

Geçen sene gerçekleşen 485 milyon dolarlık ihracatımız ile kıyaslandığında yüzde 65’lik bir düşüş gerçekleştiği de bir gerçektir. Ancak yaşadığımız süreç dünya ekonomi tarihinde de daha önce tecrübe edilmemiş bir durumdur. Covid- 19 nedeniyle ihracatta yaşanan gerilemenin nisan ayında en dip seviyelerde yaşanması bekleniyordu zaten. Normalleşme döneminde Avrupa’nın kapılarının tamamen açılmasıyla bu ihracat rakamlarımız giderek artacaktır.

Her platformda belirttiğimiz gibi ülkelerin kalkınmalarındaki en temel konuların başında üretim gelmektedir. Kendi kendine yetebilen bir ülke olmamızı sağlamak, ciddi ihracat rakamlarına ulaşmak bizi her şartta güçlü kılacaktır. Üretim hacmini ve ürün çeşidini artırarak yerli üretimin merkezi olmalıyız. Biz bunu yapabiliriz.

YERLİ ÜRETİME DESTEK

Bu konuda “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” kapsamında bazı ürünlere 30 Eylül’e kadar geçici yüzde 30’a kadar, 01 Ekim’den itibaren ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi uygulanacak. Alınan bu karar ile ithalat azaltılarak yerli üretimin desteklenmesi ve Türk malının küresel rekabette öne çıkarak korunması planlanıyor. İlave gümrük vergisi ile yerli üretim daha da etkin hale gelecek ve ürünlerimizin dünya ile rekabeti güçlenmiş olacaktır. Bu uygulamanın yeni yatırımlara da olumlu etkileri olacaktır. İthalatta yerli ikamesi olan ürünlerin tercih edilmesi sağlanacak.

İHRACATA DİJİTAL DESTEK

Bunun yanısıra Ticaret Bakanlığı tarafından COVİD-19 pandemisi ile iş yapma pratiklerinin radikal bir şekilde değiştiği ve dijitalleşmenin önem kazandığı bu dönemde ihracata yönelik dijital faaliyetleri teşvik edecek bir destek mekanizması geliştirdi. Firmaların e-ticaret sitelerine üyelikleri, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara katılımın ve düzenlenmesini kapsayan be destek paketi ile e- ihracata özendirmek amacıyla e- ticaret sitelerine üyelikler için giderlerin 2020 yılında yüzde 80’i ilerleyen yıllarda yüzde 60’ı desteklenecek.”