8 Mart Dünya Kadınlar Günü bu yıl pandemi gölgesinde etkinliklerden uzak olarak anıldı.Dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi Sakarya’da da toplumun farklı kesimlerinden aynı beklentileri içeren mesajlar verildi.
İnsan hakları temelinde kadının toplumdaki önemine vurgu yapılarak çeşitli etkinliklerle kutlanagelen bu günün anlamı; 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında başlattıkları greve karşı polisin işçilere saldırarak fabrikaya kilitlenmesi, ardından çıkan yangında 120 kadın işçinin can vermesi ile sonuçlanan acı olayın anılmasıdır.
Her yıl ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, dünyanın farklı yerlerinde gündeme getirilen sorunların en başında; kadına şiddet, cinayetler ve adalet konusundaki yetersizlikler geliyor. Araştırmalar ise bu konularda üretilen politikaların beklentileri karşılamadığını gösteriyor.
Tam açılımı ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olan bu günde verilen mesajlarda ortak vurgu; kadın haklarının korunması, toplumsal cinsiyet eşitliği talebi, kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi, iş ve toplum hayatında cinsiyet ayrımcılığının ortadan kalkması yönündeydi…
Kadınlar Günü vesilesiyle seslerini duyurabilmeleri için arkadaşlarımız, Sakaryalı kadınlara mikrofon uzatarak söz hakkı verdi. Yeni Sakarya Halkla İlişkiler Müdürü Elif Tahtakale ve stajyer muhabir Tuğba Korkmaz, günler öncesinden yaptıkları yoğun bir çalışma ile; ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir sayfa hazırladı. ‘Kadın isterse her şeyi yapar’ başlığında dün 2. sayfamızda yayımlanan ve oldukça beğenilerek etkileşim alan röportajlara, Sakarya’nın birbirinden değerli kadınları konuk oldu.
Siyasetten iş dünyasına, sivil toplum örgütlerinden kamu ve özel sektöre, serbest meslekten ev hanımlarına kadar toplumun tüm katmanlarına ulaşan arkadaşlarımız, her biri diğerinden değerli emekçi kadınlarımızla görüştü.
Röportajlarda verilen önemli ve çarpıcı mesajları ustalıkla kaleme alan Elif Tahtakale, Tuğba Korkmaz’ın görüntüleri eşliğinde çok güzel bir sayfaya imza attı. Zuhal Erol’un Ali Bak Ayşe Uçuyor! başlığını taşıyan köşe yazısı da bu sayfada çok anlamlıydı. Yeni Sakarya, bu özenle çalışılmış sayfanın içeriğini 1. sayfada manşete taşırken ‘Kadın isterse her şeyi yapar’ başlığı ile onların neler başarabildiğini topluma yansıttı.
‘8 Mart’ rüzgarını yarın ise, farklı bir röportaj dizisi ile muhabir arkadaşımız Seda Peker devam ettiriyor… Yine 2. sayfamızda yer alan ve ilk konuğu Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı sayın Zehra Dirim’in olduğu; ‘Dünyadaki her şey kadının eseridir’ başlığındaki röportajda çok önemli mesajlar var…
Kadınların siyasal, sosyal ve ticari her alanda faal olmasının, toplumumuzun ve ülkemizin gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunun vurgulandığı röportajda; bir ülkedeki kadın hakları ve onlara verilen değerin, o toplumun ‘uygarlık karnesi’ olduğuna dikkat çeken Başkan Zehra Dirim, kadınların her şeyin üstesinde gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi ve girişimcilik ruhu taşıyan kadınların destekçisi oldukları mesajını verdi. ‘Cinsiyetler başarının önüne geçmelidir’ diye cesaret aşılayan sayın Dirim’in verdiği röportajı okumanızı tavsiye ederim.
Çarşamba günü de; Sakarya CHP İl Kadın Kolları Başkanı sayın Azize Çeroğlu ile yapılan röportajı bulacaksınız aynı sayfada… Başkan Çeroğlu, “Geçmişten günümüze sanki siyaset, sadece erkek işiymiş gibi düşünülmüştür ancak nüfusun yarısını kadınlar diğer yarısını da bizim hayat verdiğimiz, yanımızda duranlar oluşturur. İnsanların; özellikle kadınların daha eşit, daha adil, refah düzeyi daha yüksek olmasının Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğünde ve yaşamını barındıran en etkin siyasi parti olduğunu düşündüğümüz için buradayız” diye, kadının siyasetteki yerine işaret ediyordu… Siyasetle ilgilenmek isteyenler Başkan Çeroğlu’nun mesajlarını yarınki gazetemizde bulabilir.
Perşembe günü; Sakarya AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı sayın Yasemin Turan sayfanın konuğu olacak. Başkan Turan, tarih sahnesinde kadının toplumdaki yerini değerlendirirken, AK Parti döneminde kadınların istihdamı hususunda görülen gelişmelerden, kadınlarla ilgili yasal değişiklikler ve aile yapısına verilen değerin günümüze yansımalarına kadar aydınlatıcı bilgiler verdi. “Sayın Cumhurbaşkanımız aileyi ‘Aile Millet Varlığımızın Temelidir’ diye tarif eder” sözüyle ‘Aileye Değer Türkiye’ye Değer’ konulu çalışmalardan söz eden Başkan Turan’ın, kadın ve aile için yapılan çalışmalarla ilgili verdiği bilgileri bu röportajda bulacaksınız.
Son olarak Cuma günü yayınlanacak röportajın konuğu ise Siyasetçi, İş İnsanı sayın Büşra Duygu Değirmenci Alptekin.
Siyaset, iş dünyası ve spor alanlarında başarıları ile adından söz ettiren sayın Alptekin, toplumun kalkınabilmesi için kadın emeğinin siyasi ve ekonomik hayata katılmasın şart olduğunu ifade ediyor… Kadının öz değerinin ve sahip olduğu temel insani haklarının olduğu, kadına yönelik şiddetle mücadele hususunda küresel bilince sahip olunduğu bir dünya temenni eden sayın Alptekin, “Kadın; bir aileyi, toplumu, dünyayı değiştirebilir yeter ki önce kendimize inanalım. İçimizdeki gücü fark edelim” sözleriyle kadınlara motivasyon yüklü mesajlar veriyor.
Seda Peker’in başarı ile gerçekleştirdiği birbirinden değerli dört kadın konuğumuzun verdiği röportajlar kadınlarımıza çok şey katacak.
Kadın-erkek eşitliği tartışmaları yıllardır sürüp durur. Oysa, Allah ”Ey insanlar; doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık” buyurdu… Ve bir ses yükseldi veda hutbesinden; “Kadınlar, size Allah’ın emanetidir.”
8 Mart’ta kadınları kutlamak değil, anlamak gerek! Erkeği ‘adam’sa, kadına hergün 8 Mart’dır.
Levent BAYRİ