Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Grubu, yönetmen Senem Yıldırım liderliğinde Sakarya’nın Taraklı ve Bolu’nun Göynük ilçelerine unutulmaz bir tarih ve kültür turu düzenledi. Taraklı eski belediye başkanı Tacettin Özkaraman ve Türk Kızılayı Taraklı Temsilcisi Alaattin Yılmaz rehberliğinde, grup tarihî mekanları ziyaret ederek bolca bilgi edindi.
Sakarya’nın tarih, kültür ve sanat etkinliklerine önemli katkılar sağlayan Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Gurubu, faaliyetlerini aralıksız devam ettiriyor. Tarihî ve kültürel öneme sahip ilçelere gezi etkinliği düzenleyen gurup, yönetmen Senem Yıldırın başkanlığında Taraklı ve Göynük ilçelerini gezdi. Özellikle Sakin Şehir unvanına sahip Taraklı’ya ziyaretlerinde, ilçenin hak ettiği ilgiyi görmesi gerektiğini vurgulayan grup üyeleri, bu değerli ilçenin tanıtımına katkı sağlamak istediklerini belirtti.
Taraklı’nın 300 yıllık tarihi evleri ve milattan önce 1000 ve 2000’lere ait Hisar Tepesi’nden etkilenen grup, gezinin keyfini çıkardı. Yusuf Paşa Camisi’nin tarihî dokusu ve Kurşunlu Cami’nin öyküsü, gezi sırasında en ilgi çekici noktalardan biriydi. Ayrıca Karagöl Yaylası’nın doğal güzellikleriyle Göynük’ün tarihi yapıları da unutulmaz anılar bıraktı.
Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Grubu’nun bu anlamlı gezisine; yönetmen Senem Yıldırım ve birbirinden değerli üyeler Aysel Özdemir, Berna Sakallıoğlu, Suzan Sivrikaya, Gülşen Pamukçu, Berrin Canbaz, Nezahat Cömert, Arzu Pamuk Erdem, Mükerrem Kılıç, Mesude Kaptan, Nebahat Keten, Necla Bakan, Sevim Tan, Arzu Soğancıoğlu, Şükran Kınalı ve basın mensupları Necla Bakan, Şule Bayri, Levent Bayri, Fehmi Duman katılarak gezinin keyfini doyasıya çıkardılar.
Yapılan gezi ile ilgili izlenimlerini anlatan Kahraman Türk kadınları Tiyatro Grubu Yönetmeni Senem Yıldırım, ”Yoğun bir çalışma temposundan sonra Taraklı ve Göynük’e günübirlik tur düzenleyerek tarihe kısa bir yolculuk gerçekleştirdik. Taraklı’nın 300 senelik geçmişiyle dikkat çeken evleri olmak üzere, milattan önce 1000 ve 2000 yıllara ait olduğu belirtilen Hisar Tepesi’nin güzelliği görülmeye değerdir. Yusuf Paşa Camisi 1517 yıl senesinde inşa edilmiş ve caminin kubbe tarafı kurşunla kapalı olduğu için ‘Kurşunlu Cami’ olarak adlandırılmıştır. Bunun yanı sıra Taraklı’nın Karagöl Yaylası gezilmesi gereken önemli bir doğa harikasıdır. Taraklı’nın tarihî hamamı da görülmeye değer eserlerden biridir. Yusuf Paşa Camisi’nin yakınındaki tarihi hamamın buharı ile eskiden cami ısıtılmıştır. Tarihî sokakları Arnavut kaldırımı şeklinde ifade edilen sokaklardan oluşmuştur. Taraklı’nın simgelerinden dev çınar ağacı 7 asırlık bir ömre sahiptir. Osmanlı Devleti bu kenti topraklarına kattığında oraya çınarcı dikerdi. Taraklı’daki çınar ağacı da Osmanlı kültürününden kalmadır” ifadelerini kullandı.
GÖYNÜK’ÜN TARİHİ MEKANLARINA ZİYARET
Gezinin ikinci bölümünde Bolu’nun Göynük ilçesinde ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirten Senem Yıldırım, ”Taraklı gezimizin ardından verilen kısa bir molada yorgunluğumuzu atarken ikinci durağımız olan Göynük’e doğru yola koyularak bu şirin ilçemize de tarihî bir yolculuk gerçekleştirdik. Gezimiz sırasında ulaştığımız Zafer Kulesi 1923 senesi döneminde Kaymakam Hurşit bey tarafından inşa edilmiş. Muhteşem görüntüleri ile Göynük evleri bizeri kendine hayran bıraktı. 20. yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülen bu evler dönemin önemli mimari özelliklerini taşıyor.
Gazi Süleyman Paşa Camisi ise Göynük’ün önemli tarihî mekanlarından birisidir. Bu mekanın da 1330 yılında inşa edildiği söylenmektedir. Göynük’ün gezilmeye değer daha bir çok yeri var ancak turumuz günü birlik olduğundan şimdilik bu kadarıyla yetiniyoruz. Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Grubu olarak her ay her ilin tarihî mekanlarını gezerek, edineceğimiz bilgilerle gençlere ve çalışmalarına katkı sunmak için tarihe yolculuklarımız devam edecek” diye konuştu.
Sakarya Haber Ajansı / Sakarya – Taraklı / Bolu – Göynük