“Hoşgörü Gazeteciliği, Medyada yabancı düşmanlığından nasıl kaçınılır?” konulu atölye çalışmasının ikinci bölümü Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Atölye çalışmasına SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Dr. Nesrin Kenar, SAÜ Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilal Yıldız, Lojistik Destek Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Vacide Karaman, Dr. İbrahim Seage Shaw, Dr. Tabeenah Anjum, Prof. Rajip Timalsina, Dr. Senthan Selbarajah ve Kenya Nairobi Üniversitesi’nden Jacinta Maweu katıldı.
Programa Kocaeli bölgesinden Uni Haber ve UHA temsilcileri, Sakarya’dan Dijital Medya ve Habercilik Derneği (DİJİMED) Başkanı Ersin İbil konuk olarak katıldı.
DR. KENAR’DAN AÇILIŞ KONUŞMASI
Atölye çalışmasının açılış konuşmasında konuklara İngilizce hitap eden SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Dr. Nesrin Kenar, programla ilgili bilgilendirme yaptı. Atölye çalışmasına katılan yerel gazetecilerin, çalışma kapsamında yapılan konuşma ve bilgilendirmeleri değerlendirmeleri istendi. Kendilerine söz hakkı verilen bazı basın mensupları, görüşlerini açıkladı.
GAZETECİLER ATÖLYEYİ DEĞERLENDİRDİ
DİJİMED Başkanı Ersin İbil, yabancı düşmanlığı çerçevesinde Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde 2017 yılında Suriyeli bir aileye karşı işlenen tecavüz ve cinayete basında nasıl yer verildiğine dair açıklamada bulundu. İbil, söz konusu olayın çok hassasiyet taşıdığını bu nedenle Suriyeli ailenin kendi ülkelerinde kışkırtıcı bir etki yapmaması için haberin veriliş şekline çok özen gösterildiğini kaydetti. Çok yönlü bir araştırma yapılarak oluşturulan haberin, bu atölye çalışmanın ana temasını içeren kriterlerle de örtüştüğünü ifade etti.
AYRIMCILIĞA YÖNELİK GERÇEK DIŞI HABERLER
Atölye çalışmasın Kocaeli’den katılan UHA Temsilcisi Beyhan Ergen de, konuşmasında; bir kısım medyada yabancı düşmanlığına yönelik yapılan, araştırmaya dayanmayan gerçek dışı haberlerin bu ayrımcılığı körüklediğini söyledi.
Türkiye’deki göçmen ve mültecilerle ilgili etkileyici bir konuşma yapan Beyhan Ergen, muhacirlere her zaman kucak açmış kadim bir ülke olduğumuzu vurguladı.
KADİM MEDENİYETİMİZİN GEREĞİ
Yabancılara sahip çıkmanın siyasi bir anlayış olmaktan ziyade kadim medeniyetin gereği olduğunu belirten Ergen, ‘Şu unutmamamız gerekiyor ki; bizler kadim bir medeniyetin temsilcisiyiz. Yalnızca bir ülke olmak gibi kaygımız yok bizim. Dünyada söz sahibi olabilen bir ülke olmak gibi bir kaygımız var. Bunun için de dünyadaki bütün mazlumlara kanat germek medeniyetimizin gerektirdiği bir zorunluluk ve sorumluluktur’ ifadelerine yer verdi.
ATÖLYE ÇALIŞMASI FAYDALI OLDU
İbil ve Ergen, bu atölye çalışmasına katılmaktam memnuniyet duyduklarını ve bugüne kadar aynı anlayışla sürdürdükleri yayıncılık tecrübelerine katkı sağladığını ifade ederek, projeyi gerçekleştirenlere teşekkür etti.
İbil ve Ergen’nin açıklamalarını proje koordinatörü Dr. Nesrin Kenar, yabancı konuklar için İngilizce olarak tercüme etti.
KENYA’DA YABANCI DÜŞMANLIĞI
Yerel gazetecilerin konuşmalarını ardından diğer yabancı gazeteciler de atölye çalışmasının ana temasını içeren konularda konuşmalar yaparken bu bölüm tamamiyle tercümansız İngilize olarak devam etti. Programa, Kenya Nairobi Üniversitesi’nden Jacinta Maweu, Kenya’da eşitlik ve farklılık Yabancı düşmanlığı, medya ve aidiyet siyaseti üzerine konuşarak konu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. SHA / Sakarya