Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) İstasyon Toplum Ruh Sağlığı Merkezi tarafından Adapazarı mahalle muhtarlarına psikotik bozukluklara yönelik eğitim semineri verildi.
Mahalle muhtarlarına, SEAH İstasyon Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin tanıtımı ve merkezin işleyişi hakkında bilgilendirme yapan Sorumlu Hemşire Zerrin İlter, Sosyal Hizmet Uzmanı Alamettin Ceylan, Psikolog Eda Meral; ‘Psikotik Bozukluklar’a yönelik eğitim semineri verdi.
7 Aralık 2023 Perşembe günü Sakarya Muhtarlar Federasyonu toplantı salonunda düzenlenen etkinlik, katılımcılar ilgi görürken eğitimin oldukça verimli geçtiği belirtildi.
Etkinliğe Sakarya Muhtarlar Federasyonu ve Adapazarı Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem ile çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.
SEAH İstasyon Toplum Ruh Sağlığı eğitim heyeti, düzenlenen etkinliğe katılım ve ilgilerinden dolayı Sakarya Muhtarlar Federasyonu ve Adapazarı Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem ve mahalle muhtarlarına teşekkür etti.
Psikotik Bozukluklar (Şizofreni vb.) nedir?
Psikotik Hastalıklar, kişinin gerçeği değerlendirmesini bozduğu için daha ciddi ruh hastalıklarını kapsar. Hemen herkesin bildiği “şizofreni”, bu grubun en önemli hastalığıdır. Şizofreni en sık rastlanan psikotik bozukluktur.
Bir diğer psikotik bozukluk ise, “Kısa Reaktif Psikoz”dur. Belirgin psiko-sosyal stresleri takiben ortaya çıkan psikotik belirtiler birkaç saatten iki haftaya kadar uzayabilen bir süreyi geçmiyorsa, bu akut psikotik tabloya “kısa reaktif psikoz” tanısı konabilir. Başlangıç akuttur ama daha önceden ciddi kişilik ve uyum sorunları bulunan kişilerde ortaya çıktığı için kronik bir yapısal bozukluk demek daha doğru olacaktır. Psikotik nöbet sırasındaki davranışlar çoğunlukla garip, anlaşılmaz niteliktedir.
“Paranoid Bozukluk” ise psikotik bozukluklardan olup, belirgin duygulanım ve düşünce bozukluğu olmadan, daha ziyade sanrı düzeyinde şüphelerle karakterize, ciddi bir ruhsal bozukluktur. Başkalarını sürekli tehdit olarak algılayan, öfkeli ve gergin kişilerdir. Psikiyatrik ihtiyacı olan ama bunu fark etmeyen bu tür hastalar, yardım almak istemezler. Kabul etse bile sorunun kaynağının kesinlikle başkaları olduğunu savunurlar. Zaten kendilerine yardım etmek isteyenlere de güvenmezler.