TDMMB tarafından düzenlenen ‘Türk Dünyası Müşterek Tarih Bilinci’ konferansına katılan Başkan Ekrem Yüce, “Türk dünyasının bu denli geniş bir coğrafyaya dağılması, bölünmüşlüklere yol açsa da kültürel ve tarihsel açıdan ortak paydamızın olduğu inkâr edilemez bir gerçektir” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen ‘Türk Dünyası Müşterek Tarih Bilinci’ konferansına katıldı. Erenler’de düzenlenen konferansta Başkan Yüce’nin yanı sıra Gagavuz Yeri Cumhurbaşkanı İrina Vlah, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitriy Kroytor, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Dusen Kaseinov, Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, İlçe Belediye Başkanları, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları, TDMMB Sakarya Temsilcisi Ethem Yıldırım, STK temsilcileri ve basın mensupları yer aldı. Türk Dünyasının ortak paydada hareket etmesi, ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel anlamda birlikteliğin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Ekrem Yüce, Türk Dünyasında Müşterek Tarih Bilincinin önemine dikkat çekti. Konferans sonunda katılımcılar Türk Dünyası fotoğraf sergisini gezdi.
BESMELESİZ İŞ EKSİK KALIR
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TDMMB Sakarya Temsilcisi Ethem Yıldırım, böyle bir konuda ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade etti. Açılış konuşmasının ardından ‘Buhara’dan Balkanlar’a Yesevi’nin İzinde’ isimli konuşmasını gerçekleştiren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın ise, “Bizim geleneğimizde, kültürümüzde medeniyet mefkûremizde Ahmet Yesevi Hazretlerinin önemle vurguladığı besmele ve Allah vasfı ile başlamayan her işin sonu eksik kalır” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN YARDIMI UNUTULMAZ
TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Dusen Kaseinov, “Türk Dünyaları arasındaki kültür politikalarının sağlamlaştırılması adına gerçekleştirilen bu organizasyon bizim kardeşlik bağlarımız için çok önemlidir. Her alanda güçlü bağlarımızın olmasını dileyerek güçlü dayanışmanın daha da artarak devam edeceğine inandığımı ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar gösterilen çabaların gelecekteki Kültür Başkenti kardeş şehir uygulamalarına birer örnek olmasını temenni ederim” dedi. Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitriy Kroytor ise, “Türkiye 25 yıl önce devletimizi kurmaya büyük yardım etti. Bu nedenle hiçbir Gagavuz Türkiye’nin yardımını unutmayacaktır. Biz Türkiye’den iş adamlarını Gagavuzya’ya bekleriz. Moldova’nın kapısı her zaman açıktır. Şunu unutmayın ki halkımın dili Türk dili, halkımın kanı Türk kanı ve halkımın kültürü Türk kültürüdür” ifadelerini kulandı.
TARİH BİLİNCİ
Elazığ ve Malatya’da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen depremde hayatını kaybedenlere rahmet yaralılara ise acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Farklı coğrafyalarda, farklı devletler şeklinde varlıklarını sürdüren Türk Devletleri, birbirleri ile olan bağlarını da koparmamışlardır. Bu bağ, bazı değişikliklere uğrasa da kültürel birlikteliğin de sürmesini sağlamıştır. Türk dünyasının bu denli geniş bir coğrafyaya dağılması, bölünmüşlüklere yol açsa da kültürel ve tarihsel açıdan ortak paydamızın olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Tüm bu düşüncelerin eşliğinde Türk Dünyasının ortak paydada hareket etmesi, ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel anlamda birlikteliğimizin belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle Türk Dünyasında Müşterek Tarih Bilinci önemlidir” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜR ÇEŞİTLİLİĞİ
Başkan Yüce, “Türk Dünyasının köklü tarih ve ortak kültürü bizleri ortak paydada buluşturan en önemli etkendir. Atalarımızdan bize miras kalan geçmişin, ortak geleceğimizi de şekillendirmesine çaba göstermeliyiz. Bu sebeple 2012 yılından beri uygulanmakta olan “Türk Dünyası Kültür Başkenti” programları, müşterek tarih bilinci oluşturulmasına büyük katkı sağlıyor. Bildiğiniz gibi 2021 yılında “Kültür Başkenti” olmaya adayız. Eğer seçilirsek Kültür Başkentliğinin şehrimizin sosyokültürel yapısına çok uygun olacağını düşünüyorum. Çünkü biz burada birçok millet ile iç içe yaşıyoruz ve hali hazırda kültür çeşitliliğini çok iyi yansıtıyoruz. Bu sebeple Kültür Başkentliğini şehrimizin almasını arzu ediyoruz” diye konuştu.
AYNI TARİHE SAHİBİZ
Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, “Bizler aynı kandanız, aynı candanız ve aynı tarihe sahibiz. Öngörüm o dur ki aynı geleceğe sahip olacağız. Bizim birbirimizden ayrı olmamız mümkün değildir. Tanış olmanın, bir arada olmanın çok anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyorum çünkü insan ancak tanıdığı sever ve hemhal olabilir. Biz şimdiye kadar çok fazla vakit geçiremedik ve toplanamadık. İnşallah bugünden sonra daha fazla buluşacak ve kardeşlik hukukuna katkı sağlayacağız” derken; Gagavuz Yeri Cumhurbaşkanı İrina Vlah ise, “Biz birbirimizi anlıyor ve birbirimizi yakından tanıyoruz. Biz dil ve kan kardeşleriyiz. Biz isteriz ki Türk Dünyası güçlü olsun çünkü Türk Dünyası güçlü olursa Gagavuzya da güçlü olacaktır” dedi.