‘Sakarya için adalet istiyoruz!’

Paylaş:

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, pandemiyle mücadele kapsamında Sakarya ve bölge illere uygulanan tedbirlerin farklılık göstermesine isyan ederek, “Sakarya için, esnaf için adalet istiyoruz” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, yönetim kurulu üyeleri, Sakarya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanvekili Mehmet Yaşar Demirel ve Sakarya’nın ekonomi tabanlı STK temsilcileri pandemi süreciyle ilgili sıkıntı ve taleplerini dile getirmek üzere CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Heyeti, CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, İl Başkanı Ecevit Keleş ve parti yönetimi karşıladı.

Görüşme sırasında heyet, Sakarya’nın covid salgınında turuncu seviyeye gerilediği süreçte normalleşme adımlarının hayata geçirilmediğini, ancak tam tersi seyirde kırmızıya dönen çevre illerde kafe ve restoranların açık kalmaya devam ettiğini belirterek, sürecin adil yürütülmesi beklentisini dile getirdi.

“Yanı başımızda Kocaeli covid salgını açısından bizden kötü durumda, orada bütün dükkanlar, kahvehaneler, restoranlar açık, ama Sakarya’ya gelince kapalı. Böyle bir salgın mücadelesi olmaz… Samimiyet ve adalet bekliyoruz”

Heyetteki temsilciler, hizmet sektörünün Sakarya ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Aylardır kapalı olan işletmelerin bir kısmının bir daha faaliyete dönemeyecek noktaya geldiğini” belirtti ve sektöre acil destek verilmesi, sürecin yönetiminde adalet sağlanması gerektiğini ifade etti.

Özkoç, burada yaptığı konuşmada, salgınla mücadelede insanlarımızın can sağlığının esas olduğunu, ancak evlerine ekmek götürebilecekleri bir destek ve yönetim mekanizmasının da oluşturulması gerektiğini vurguladı. Özkoç, şöyle konuştu:

“Salgının başından bu yana hem destekler hem tedbirler, adaletli uygulanmadı. Bir salgınla mücadelenin temeli adalettir, şeffaflık ve samimiyettir. İktidar, süreci böyle yönetmedi. Kişilere, koşullara, şehirlere, bölgelere ve gruplara göre farklı uygulamalara tanıklık ediyoruz, canımızı en çok bu yakıyor. Kocaeli bizim komşu ilimiz, Covid açısından bizde daha zorda olmalarına rağmen orada bütün kahvehaneler, restoranlar açık, Sakarya’da her yer kapalı…Böyle olmaz! Sizinle birlikte biz de adalet istiyoruz. İktidar dese ki; bütün dükkanları kapatın, bir ay dayanacağız, bizim insanlarımız dayanır. Hiç kimse sokağa çıkmayacak denilse, bizim insanlarımız, kendi canı, halkın canı için sokağa çıkmaz. Ama gözümüzün içine baka baka, dalga geçiyor gibi kendi kongrelerinizi iç içe, tıkış tıkış yapacaksınız, sonra yine gözümüzün içine bakıp salgın var, dükkanlarınızı açmayacaksınız, yan yana gelmeyeceksiniz, maske takmazsanız ceza yazarız diyeceksiniz. Bu gayri samimidir, adaletsizdir. Salgınla mücadeleye en büyük sekteyi vuran bu yaklaşımdır.”

“SORUN, PARTİLER ÜSTÜ, SİYASET ÜSTÜDÜR. BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ”

Özkoç, bu adaletsizliğin giderilmesi için üzerine düşeni yapacağını, Sakarya’nın diğer milletvekilleriyle temasa geçerek, şehir için ortak adım atılmasına çalışacağını belirtti.

Sorunun çözümü için ilgili bakanlar ve Vali Çetin Oktay Kaldırım ile görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Özkoç, konuyu, Sakarya’nın diğer milletvekilleriyle birlikte ortak bir çalışmayla Meclis gündemine taşımak için gayret göstereceğini vurguladı.

SEKTÖRÜN TALEPLERİ

Görüşmede sektör temsilcilerinin, yiyecek, içecek ve konaklama alanında hizmet veren esnafın ayağa kalkabilmesi için uygulamaya konulmasını istedikleri öneriler şöyle:

“-Sektörümüz bazında kırmızı, turuncu tartışmaları bitirilmeli ve adaletsizlik ortadan kaldırılmalı.

-En az 1 yıl geri ödemesiz finansman destek paketi verilmeli.

-Destek paketlerindeki vergi ve SGK “borcu yoktur” şartı kaldırılmalı.

-Oda aidatı, emlak vergileri, ilan, reklam ve çöp vergileri en az 1 dönem alınmamalı.

-Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşındaki prim gün şartları kaldırılmalı.

-Yemek sepeti, Getir, Multinet ve Sodexo gibi kurumların aldığı komisyon oranları düşürülmeli.

-Kira anlaşmazlıkları çözüme kavuşturulmalı.

-SGK ve vergi ödemeleri sürecin olumsuz etkileri bitene kadar alınmamalı.

-Yüzde 1 KDV oranı 2021 yılında da devam etmeli, stopaj ve muhtasar vergileri alınmamalı.

-Elektrik, su doğalgaz faturaları süreç bitene kadar ertelenmeli.

-Sektör bazlı icralar durdurulmalı ve çeklerin yazılması engellenmeli.

-Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımızla görüşülüp, belediyeler tarafından alınan ödemeler ertelenmeli ve en az bir dönem alınmamalı.”