Sakarya Ticaret ve Sanayi odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren, TOBB Sakarya Kadın Girişimciler İcra Komitesi çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda, Kadın Girişimciler İcra Komitesi öncülüğünde başlatılan ve Sakarya’da faaliyet gösteren girişimci kadınlar üzerine gerçekleştirilen “Kadın Girişimci Profili Araştırması” sonuçlandı.
Genel olarak Sakarya çerçevesinde girişimci kadınların nicelik ve nitelik bakımından incelendiği araştırma kadınlara yönelik ilk kapsamlı çalışma olarak nitelendiriliyor.
Yapılan detaylı anketler ve akademik araştırmalar neticesinde ilimizdeki kadın girişimci profili üzerine hazırlanan sonuç raporu SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bir basın toplantısında kamuoyuna sunuldu.
Basın Toplantısına SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya, Sakarya Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ve İcra Komitesi üyeleri ile basın mensupları iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Zehra Dirim, “6 ay süren ve yoğun çalışmalar neticesinde sonuçlandırılan Sakarya Kadın Girişimciler Profili Araştırması’nı kamuoyu ile paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yapılan araştırma neticesinde ilimizdeki girişimci kadınlarımıza yönelik geliştirici faaliyetlerimiz devam edecek” diye konuştu.
Sakarya kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim’in ardından kürsüye gelen İcra Komitesi Üyesi SAÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fatma Fidan 6 ay devam eden araştırmanın sonuçları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu öncülüğünde başlatılan ve koordinatörlüğünü Doç. Dr. Fatma Fidan’ın yürüttüğü araştırma sonuçları ilimizdeki kadın girişimci profiline yönelik yapılan ilk kapsamlı çalışma olarak nitelendirildi.
Doç Drç Fatma Fidan yaptığı sunumda Sakarya Kadın Girişimciler Profili Araştırması’nı n 100 soru üzerinden yüzyüze anket ve katılımcı gözlem yöntemine göre yapıldığını ifade ederek Sakarya ili genelinde ilçelerinde kapsam dahilinde olduğunu ifade etti.
Doç Dr. Fidan, araştırmanın amacını Sakarya’daki kadın girişimcilerin girişimcilik özellikleri, sektörel dağılımı ve sorunlarına ilişkin verilere ulaşabilmek için gerçekleştirilmiştir. Kadın girişimcilerin genel profil özelliklerinin belirlenmesi araştırmamızın temel amacıdır. Bununla birlikte çalışmanın temel amacı destekleyen kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi, kadın girişimcilerin başarısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlara çözüm önerilerinin üretilmesi de araştırmanın diğer amaçları arasındadır” şeklinde açıkladı.
“Yapılan araştırma Sakarya da kadın girişimciliğinin karakteristiğinin “geleneksel girişimcilik” olduğu görülmektedir. Hizmet sektöründe ve kuaförlük güzellik salonu yeme içme ve dikim evi alanlarında yoğunlaşmaktadır. Küçük işletme modelinin hakim olduğu ve büyüme güdüsünün yetersizliği dikkat çekmektedir. Bu araştırmamızı tüm ilçelerde birebir görüşerek ve anket yaparak tamamladık. Bu çalışmamız sonucunda ise Sakarya’nın girişimcilik açısından uygun bir şehir olduğunu fakat kadın girişimcilerimizin genç yaşta olmadıklarını gördük. Kadın Girişimciler Kurulumuz tarafından bu araştırmamız ışığında yapılacak çalışmalarda genç kadın girişimcilere destek için çalışmalar programlamalıyız. özelliklerinin belirlenmesi araştırmamızın temel amacıdır. Bununla birlikte çalışmanın temel amacını destekleyen kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve kadın girişimcilerin başarısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ile kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlara çözüm önerilerinin üretilmesi de araştırmanın amaçları arasındadır”
Doç. Dr. Fatma Fidan kadın girişimcilerin sermaye temini ve kendilerine yönelik destekler konusunda yetersiz olduklarını belirterek, “Kadın girişimciler belirli toplumsal, ekonomik ve teknik engellerin bulunduğu bir ortamda varlık göstermektedirler. Girişimcilik sürecinde kadınlar ihtiyaç duydukları finansal ve sosyal desteği aile ve yakın çevresinden talep etmekte ve karşılamaktadır ancak gelişen sosyo-ekonomik yapı kadın girişimcilerin farklı destek mekanizmalarından yararlanması ihtiyacı duymuştur. Sakarya girişimcilik açısından uygun bir şehir olmasına karşın kadın girişimciler sermaye bulma ve kendilerine yönelik destekleri takip etme konusunda yetersiz kalmıştır.
Ayrıca girişimci kadınların çoğunluğunun tek sahipli işletmelerden oluştuğunu belirten Fidan, artan kiralar ve rekabet ortamları da kadın girişimcilerin desteklenmesi ihtiyacını doğurduğunu belirterek kadın girişimcilerin destekleyici faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini ve bu doğrultuda gayret edeceklerini ifade etti.