Sakarya Üniversitesi kalitede öncü

Paylaş:

Sakarya Üniversitesi’nin Türkiye’de kalite çalışmaları kapsamında ismi en fazla söylenilen bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ’nün uzaktan eğitim altyapısı bakımından da Türkiye’de en önemli kurumlardan biri olduğunu söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, kuruluşlarının 50. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Adapazarı Ramada Otel’de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında konuşan Rektör Savaşan, 50. yılını dolduran SAÜ’nün kuruluşunda ve başarı hikayesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Görev süreleri boyunca yaptıkları ve planladıkları projeler hakkında bilgiler veren Savaşan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rektör Savaşan, pandemi sürecini yakından takip ettiklerini, 21 Eylül itibarıyla yüz yüze eğitim yapmak üzere bütün planlamaları yaptıklarını belirterek, “Bu rutin bir şekilde yürüyor ancak hem diğer ülkelerdeki hem de bizim ülkemizdeki gelişmeleri görmemiz lazım. Bu konunun ıslıkla başlaması ve bitmesi gibi bir şey söz konusu değil. O yüzden en azından ağustos ortasına kadar kararı olgunlaştırmak için beklememiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

UZAKTAN EĞİTİME TAMAMEN GEÇİŞE YÖK KARAR VERİR

Hem Türkiye’deki genel gelişmeler hem de Sakarya özelinde salgının seyriyle ilgili hocalarla yapılan görüşme sonucunda ağustosun ikinci yarısında daha net karar verebileceklerini dile getiren Savaşan, şunları kaydetti:

“Diyelim ki 21 Eylül’de açılsak, yüz yüze eğitim yapıyoruz desek bile bu bildiğimiz yüz yüze eğitim olmayacak. Çünkü biz hazırlıklarımızı yapsak bile öğrencilerin kaygı düzeyleri farklı. Bazı aileler belki öğrencisine, ‘Gitme oğlum, kızım, uzat ne olacak?’ filan diyecek. Dolayısıyla öyle bir planlama yapmamız lazım ki yüz yüze olacak olsa bile öğrenciler bir defa eski düzende sınıfa gelmemeliler. Bunun için hibrit bir model gerekiyor. Uzaktan eğitimle birlikte yüz yüze eğitim, belki farklı sınıfları farklı haftalarda çağırma veya aynı sınıfın farklı öğrenci grubunu farklı zamanlara yayma gibi. Bütün bunlar aslında uzaktan eğitim altyapısının olmasıyla alakalı. Biz şu anda yaz okulunu tamamen uzaktan yapıyoruz. Tabii ki Türkiye’de tamamen uzaktan eğitime geçilip geçilmeyeceğiyle ilgili karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından verilebilecek bir karar.”

‘AR-GE’DEN ÜRÜNE DÖNÜŞ İÇİN ÇABA SARFEDİYORUZ’

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Türkiye’de siber güvenlik alanında ulusal test yatağının kurulmasından, 2030’ların pil teknolojisi olacağını bildiğimiz lityum sülfür pillerinin geliştirilmesine varıncaya kadar bahsettiğimiz alanlarda ilerleme kaydetmiş olduk. Bilginin teknolojiye dönüşmesi, AR-GE’nin ürüne dönüşmesi konusunda biz çaba sarf ediyoruz” dedi.

Üniversitenin geçmiş 50 yıllık serüvenini özetleyen Savaşan, SAÜ’nün güçlü bir altyapıya sahip olduğunu ifade etti. Çok sayıda idarecinin SAÜ’nün temellerinin atılarak Türkiye’de önemli bir yer edinmesinde katkılar sunduğunu söyleyen Savaşan, SAÜ’nün Türkiye’de kalite çalışmaları kapsamında isminin en fazla söylenilen bir üniversite olduğuna değindi. Savaşan, SAÜ’nün uzaktan eğitim altyapısı bakımından da Türkiye’de en önemli kurumlardan biri olduğunu söyledi.

‘YENİ GELİŞMELERE UYUM KAPASİTEMİZ ÇOK YÜKSEK’

Sakarya Üniversitesi’nin belli alanlarda çok ciddi laboratuvar altyapısına sahip olduğunu da belirten Rektör Savaşan, kurumsal yapı itibari ile esnekliği ve ruhu olan kurumun, yeni gelişmelere uyum kapasitesinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Rektör Savaşan, “Mevcudun her alanda iyi değerlendirilmesi gerekiyordu. Hem araştırma geliştirme hem eğitim alanında bizi bir üst lige çıkarabilecek Türkiye’nin kalkınma önceliklerine daha fazla destek olabilecek alanları tespit etmek ve oralarda tabiri caizse kümelenme sağlamak ve tabii ki araştırmacılar her alanda serbesttirler araştırmalarını yapabilirler, kurumun bütün kabiliyetlerinin daha fazla belli alanlara yöneltilmesi verimliliği şüphesiz artıran bir konu. Biz öncelikle mevcudu tanımak, onu takdir etmek, eksiklikleri belirlemek ve o eksiklikleri gidermekle işe başladık. Kurumların değişen vizyonlara sahip olması lazım, mevcudu daha iyi taşıyacaksın ama mevcudun üzerine yeni oluşan kapasiteleri, yeni alanlara sevk etmek durumundasın. Bizde bu anlamda bir taraftan eğitimde yapılacakları belirledik, öbür taraftan ise AR-GE alanında ne yapabiliriz bunları belirledik ve yeni hedefler koyarak, yeni modeller geliştirdik” dedi.

KALKINMA ÖNCELİKLERİNE HİZMET

Prof. Dr. Savaşan, “Bizim yaptığımız en önemli şeylerden bir tanesi, Sakarya Üniversitesi’nin mevcut altyapısı itibari ile hangi alanlara odaklanırsa daha fazla, daha hızlı yol alırız bunu tespit etmek oldu. Bu konuda da enerji depolama, siber güvenlik, üstün malzeme geliştirme yani dayanıklı ve hafif malzeme geliştirme, malzeme kaplama alanlarında önemli bir kapasitemiz var dolayısıyla buranın üzerinden gidebiliriz dedik. Dolayısıyla biz bu alanlara biraz daha farklı bir gözle bakıyoruz. Bu alanlarda Türkiye’nin kalkınma önceliklerine daha fazla hizmet edebileceğimizi düşünüyoruz. Nitekim somut sonuçlarda aldık, Türkiye’de siber güvenlik alanında ulusal test yatağının kurulmasından, 2030’ların pil teknolojisi olacağını bildiğimiz lityum sülfür pillerinin geliştirilmesine varıncaya kadar bahsettiğimiz alanlarda ilerleme kaydetmiş olduk. Bilginin teknolojiye dönüşmesi, AR-GE’nin ürüne dönüşmesi konusunda biz çaba sarf ediyoruz, önemli gelişmeler sağladık ve somut adımlar atabildik” diye konuştu.

Program sonunda Gazetecilerin 24 Temmuz Basın Bayramı’nı da kutlayan Rektör Savaşan, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.