Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulunun sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdiği, “Sanayide Kadın Eli Projesi”, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim ev sahipliğindeki toplantıya, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen ile Kurul Üyesi Fatma Aydoğdu, Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Küçük ile Proje ortağı TEZMAKSAN Akademi Temsilcisi Yalçın Paslı iştirak ederek projenin tanıtımını gerçekleştirdiler.
Birçok ilde tanıtımının ardından çalışmaları başlayan proje, SATSO’da gerçekleşen bu toplantının ardından Sakarya için de başlamış oldu. Proje kapsamında şehrimizdeki sanayide kadın istihdamı çalışmaları SATSO Kadın Girişimciler Kurulu’nun öncülüğünde yaygınlaştırılacak.
CİDDİ İSTİHDAMLAR OLUŞUYOR
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen, “81 ilden temsilciler ile bu konuyu görüştük. Girişimci kadınlarımızın yanında kadın istihdamını sektörlerde etkin hale getirmenin önemli bir görev olduğunu bilincindeyiz. Her ilden de olumlu dönüşler aldık. Projeyi tanıttığımız ve uygulamaya başladığımız illerde ciddi kadın istihdamları oluşmaya başladı, büyük destek gördük. Kütahya, Düzce gibi illerimizde 2 bin üzerinde kadın istihdamı sağlandı. Her ilin kadın iş gücü ve üretim potansiyeli farklı işliyor ancak ilgi her şehirde aynı oluyor. Kadın istihdamı ve üretimi denince akla sadece gıda, el işi gelsin istemiyoruz. Sakarya’nın da bu anlamda potansiyele sahip olduğunu, projemizin bu SATSO öncülüğünde çok daha verimli işleyeceğini, sanayide kadın istihdamına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu ile Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Küçük ise, proje hakkında bilgiler vererek diğer illerde nasıl bir aşamaya ulaştığını tanıtarak, kurum ve kuruluşların işbirlikleri ile çok daha hızlı ve verimli şekilde ilerlediğinin altını çizdiler.
ÜRETİM GELİŞMEDEKİ TEMEL PAROLA
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Ülkemizde en çok üreten, ihracat yapan, katma değer sağlayan, ar-ge yatırımlarında öne olan illerden biri de Sakarya’dır. Üretim bizler için gelişmedeki temel paroladır. Ancak nitelikli istihdam her zaman ihtiyaçtır. Kadın Girişimciler Kurulumuz öncülüğünde kadınlarımızın ekonomik hayatta çok daha fazla yer alması sürekli çalıştığımız ve gündemimizde olan bir konudur. Bu konuda kapsamlı projeler hazırlıyor ve var olanlara desteğimizi sürdürüyoruz. Büyük bir potansiyel barındıran ancak evlerinden çıkıp iş dünyasına adım atma cesareti bulamayan veya fırsatı bulamayan kadınlarımıza yönelik bu proje de oldukça önemlidir. Kurmaya hazırlandığımız model fabrika projesi ile de kadın ve erkek istihdamı için eğitimler vererek el becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Kalkınmak adına, fazladan 1 yeni istihdam sağlamak bile bizler için çok değerlidir.” diye konuştu.
SANAYİ VAR OLDUKÇA İNSAN İHTİYACI SÜRECEK
Konuşmaların ardından TEZMAKSAN Akademi Temsilcisi Yalçın Paslı, projeye yönelik sunum ve ayrıntılı tanıtım gerçekleştirerek; “3 ana amacımız var. Sanayide ihtiyaç olunan nitelikli kadınları, ev hanımı olan kadınlarımızı ve meslek liselerini bitirmiş olan öğrencilerimizi sanayiye çekebilmek. Önce sanayicinin kime ihtiyacı var bunun talebinin toplanması gerekiliyor. Burada bir şekilde kadınlara ulaşmamız lazım. Maaşın yanında statü, sigorta, çocukların önünde rol model olacak olmak da devamlılıkta önem arz ediyor. Sanayi devam ettiği sürece insan ihtiyacı sürekli olacak. Zaman zaman bir araya gelinerek rol olan modellere bakılarak ilerleme kaydedilebilecektir. Önü açık ve ülkemiz kadınları, sanayisi için çok büyük bir projedir.” diyerek ekledi.