Sapanca Gölü su seviyesindeki düşüş ve devam eden kuraklık nedeniyle tüm şehir tedirginlik yaşarken, Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) Sapanca Gölü Komisyonu, Sapanca gölünden su kullanımının ne durumda olduğunun, denetimlerin devam edip etmediğinin Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri tarafından açıklanmasını talep etti.
SASTOP Sapanca Gölü Komisyonu tarafından, 2007’den bu yana gölün korunup kollanması ve bu yönde yeni tedbirler alınması amacıyla yaptıkları detaylı raporlama ve bilgilendirme çalışmaları ile konuya ilişkin toplantılarının da hatırlatıldığı yazılı basın açıklaması yaptı. 2007’den bu yana göl su seviyesinde meydana gelen riskli düşüşlere karşı verilen mücadelelere geniş yer verilen SASTOP’un açıklamasında, “Yönetenler tarafından geçmişten neden ders alınmadı. Neden tedbir alınmadı, takdiri konusunda halkımıza sunuyoruz.
TÜPRAŞ, Sapanca Belediyesi, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve 6 bakanlığa Sapanca gölü ile ilgili ön rapor sunuldu. Bakanlık SASKİ ve İSU’dan bilgi talep etti. Verilen bilgiler 3 satırdan ibaretti. (Biz 35 sayfa rapor sunduk.)
Dönemin valisi Mustafa Büyük, SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, Sapanca Belediye yetkilileri ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza raporlar sunuldu. Türkiye İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Sakaryalılar Vakfı başkanı ve Orman Bakanlığı Müsteşar Danışmanı İrfan Çelik ile görüşüldü. Cumhurbaşkanlığına 35 sayfalık rapor sunuldu, randevu istendi.
Cumhurbaşkanlığı Köşküne gidilerek dönemin Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile 1 saatlik görüşme yapıldı. Mustafa İsen bakanlık ile gerekli görüşmelere yapmış ve biz gittiğimizde ve çalışmalar başlamıştı. Son durum raporu sunularak yapılacak çalışmalara destek sağlandı” ifadeleri yer aldı.
SAPANCA GÖLÜ İÇİN ALINAN TEDBİRLER
Verilen mücadelenin sonucunda alınan tedbirlerin de hatırlatıldığı açıklamada;
“Su fabrikaları incelenerek kaçak kaynaklar kapatıldı. Akçay barajı yapılmasına karar verildi, ihalesi yapıldı. Kocaeli Kandıra arasında daha önce yapılmakta olan Baraj bitirildi 2 adet Baraj / Gölet Yapımına başlandı. TÜPRAŞ İSU’nun atık suyunu kullanmak ve Gölden su alımını azaltmak için 50 milyon TL’lik kaynak ayırdı. Bakanlık ve Devlet Su işleri Sakarya Su havzaları ile ilgili çalışmalarını tamamladı, Sapanca kıyı bandı ile ilgili su seviyesinin yükseltilmesi ve su toplanma miktarının arttırılması için çalışmalarını tamamladı.
“HALKIN SESİYİZ”
Suyumuz bu hale gelinceye kadar neden önlem alınmadı da tehlike son raddeye gelince önlemler alınmaya çalışılıyor. Anlaşılıyor ki 2014’ten bu yana değişen hiçbir şey yok. Hiçbir gelişme yok. Büyükşehir Belediyesi Başkanımızdan Sakarya’nın sorunları için görüşme istedik ama henüz cevap alamadık. Biz halkımızın önerilerini sunmak istiyoruz. Halkın sesiyiz. Sevgili halkımız iş başa düştü.
2013’teki tavsiyelerimiz hala geçerli. Suyumuzu kısıtlı kullanacağız. Yağmur suyunu elimizden geldiğince çok toplayacağız ve gerekli yerlerde kullanacağız. Hepimiz çeşitli tasarruf şekilleri yaratacağız. Her türlü israftan kaçınacağız. Anlaşılan o ki denetimler gevşetilmiş ve tahsisler yine çok fazla aşılmıştır.”
SIKI DENETİM YAPILMALI
“En önemlisi SASKİ ve İSU’nun su kullanırken tahsislerini aşmamasıdır. Çevre denetimlerini çok sıkı yapmasıdır. Kuraklık nedeni ile herkes tahsisini aşmıştır. Sapanca Gölü hidroloji raporuna göre Maksimum ve Minimum İşletme kodlarında işletilmesiyle yılda 136 milyon m3 verimi bulunan gölümüzden, 28i8 milyon m3’ü SEKA İzmit tesislerine (Bugün bu tahsis Kocaeli Büyükşehir Belediyesince Kullanılmaktadır). 14.4 milyon m3’ü Petkim A.Ş. tesislerine,14.76 milyon m3’ü İPRAŞ tesislerine, 10.72 milyon m3’ü çeşitli kuruluşların ihtiyacı için Çark deresine, 67.32 milyon m3’ü de Adapazarı ve havalisinin içme suyu ihtiyacı için tahsisi yapılmıştır.”
BALLIKAYA VE AKÇAY BARAJLARI
“Görüldüğü gibi işletilebilir kapasitenin tamamı tahsislidir. Sakarya ve Kocaeli illerinde yaşanan nüfus artışı ve buna paralel olarak artan sanayi gelişen su ihtiyaçlarının yanında, Büyükşehir Yasasında yapılan düzenleme ile Sakarya İl sınırlarının Büyükşehir Belediye sınırları olarak belirlenmesinin sonucu olarak su kullanımında ciddi artışlar meydana geleceği tabiidir. SASTOP olarak şu anda görülen ilk önlem göl denetiminin gezici ekiplerle yapılmasının ve Ballıkaya barajının bitmesi ve Akçay Barajının bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiği görüşündeyiz.
İKİ BÜYÜKŞEHİRDEN CEVAP BEKLENİYOR
Açıklamanın son bölümünde; “Halen kontroller devamlı yapılmakta mıdır? SASKİ ve İSU mecburiyetten aylık ne kadar su kullanmaktadır? Halen mevcut durum nedir? Su fabrikalarının kullanma miktarı ve fabrikadan çıkış miktarlarının denetlenmesi ne durumda? Yeni ilaveler verildi mi?
Gölün denetiminde motorlu kayık, tekne türü şeylerin kullanılmaması, çevre kolektörünün bakımı, İzmit tarafından akan derelerin denetlenmesi, gölün tek bir yetki verilen kurumca idare edilmesi önerilerimizden bazılarıdır.
Sakarya Büyükşehir Belediyemizden ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden vatandaşlar olarak açıklama bekliyoruz.” denildi.
Sapanca Gölü su seviyesinde geçen ay görülen düşüş ve devam eden kuraklık tüm şehri tedirgin ederken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi kuraklığı devam etmesi nedeniyle vatandaşlara suyun tasarruflu kullanılmasının önemine ilişkin uyarı niteliğinde çağrılarda bulunuyor.