Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda meclis üyeleri sektörel sorunları, şehrin ve ülkenin gündemine yönelik görüşlerini dile getirdi.
SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile geçtiğimiz gün gerçekleştirilen meclis toplantısında, Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde meclis üyeleri sektörel sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Söz konusu maddede konuşan 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Biz göreve geldiğimizden beri cep telefoncuların en önemli sorunu olan hat açılımlarındaki usulsüzlüklerde verilen cezaların hapis gibi cezalar olmasıydı. TOBB’daki değerli meslektaşlarımız ve Odamız öncülüğünde itirazlarımız sonucunda fiziki yerine maddi cezalara çevrildi. Başka bir sorun; iş yerlerinde çalışanların hataları veya işlemlerine yönelik alınan para cezası sicilinize işleniyordu ve sakıncalı vatandaş statüsüne geliniyordu. TOBB ve MOBİSAD iş birliğinde yapılan çalışma ile infaz ertelemenin sicilden kaldırılması konusunda gelişme oldu. Birçok sektör temsilcimiz çok memnun oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “LYS gerçekleşti. Ülkemizde meslek ve teknik liselerine, çıraklık eğitimlerine büyük bir başvuru var. Gelişme ve kalkınma konusunda çok sevindirici bir haber. Temmuz ayı başında asgari ücret arttı. Çalışanlarımız sevinçli ve mutlu demek isterdim ancak kimse mutlu değil. Bizim gibi işverenler ise bu giderleri nasıl karşılayacaklarını düşünüyoruz. Özel okulların ücret artış kuralı belli. Ocak ile Mayıs arasında artış yapma hakkımız var ve bu sene yüzde 60’lara çıkması gerekirken yüzde 36’da sınırlandırıldı. Akaryakıt, elektrik, yakıt, asgari ücret gibi birçok kaleme 1 yılda ciddi zamlar geldi. Maalesef bizim gelirimiz aynı ve zam oranımızda sınırlandırılıyor. En büyük üretici okullardır ve birey yetiştiriyorlar.” diye konuştu.
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Tüm sektörlerde kapasiteli ve nitelikli çalışan problemi yaşıyor. SATSO başta olmak üzere başkanı olduğum SAMİB olarak da sahaya indik, aileler ile görüştük. Okuyup işsiz kalmak hem birey için, hem de aileleri için büyük bir yıkım. Nitelikli personellere yönelik firmalar arasında da ciddi bir rekabet var. Firmalar sürekli birbirlerinden transfer yapıyorlar.” dedi
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin, “Bir kişi ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, uzmanlık gibi okumak ve sağlık çalışanı olmak için yıllarını harcıyor. Sonra bir öfkenin kurbanı oluyor. Yakın zamanda 50 kişilik bir grup hastanenin acilini basabiliyor. Bir bakanlığı, resmi bir kurumu, belediyeyi 50 kişilik bir grup günümüz şartlarında basabilir mi? Komite olarak bunu kınadığımız bir basın duyurusu yayınladık. Bu konu maalesef ciddi bir konu. Yakın zamanda petshop işletmelerinin kasaplar odasına bağlandığı ile ilgili bir haber yayıldı ancak yalan bir haber olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda artan sokak köpekleri saldırıları için de veterinerler odası ile büyükşehir iş birliğinde 5 bin köpeği kısırlaştırma çalışması başlıyor.” dedi.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık; “Pandemi döneminde oldukça revaçta olan uzaktan çalışma birçok meslekte devam ediyor. Özellikle yazılım sektöründe çok yaygın. Teknokent bünyesinde çalışan firma çalışanlarının yüzde 75’inin uzaktan çalışmasına destek kararı alındı. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bizim sektörde çalışana destek daha çok geliyor ancak ürüne yönelik destek bizim sektöre daha uygun olacağı söyleniyor. Bilişim ve yazılım sektörü de taşeron olarak çalışıyor. Fakat bu üretimi yapan firmalar destek alamıyor. Tepedeki en büyük yazılım firmaları desteği alıyor ancak küçük firmalar alamıyor. Bir yazılım markası ve firmasının bir değer sayılması için yazılımların üretilen bir ürün ve teminat olarak kabul edilmesi lazım. Yazılım ihracatı çok revaçta ve Sakarya’nın bu anlamda merkez olması için çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.
16 Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Zafer Yıldırım, “Ülkemizde 40’a yakın sigorta şirketi var. Pandemi döneminde çok popülist davranarak indirimli fiyatlarla insanlara sigorta poliçeleri sattılar. Bu şirketler şimdi de değişik ödeme yöntemleri ile acentelerin poliçe kesmemesini sağlamaya çalışıyor. Bir sigortaya ulaşmanın en kolay ve etkin yönteminin acente olduğu bilinse de bunu acenteler yapamaz duruma getiriliyor. SDDK bununla ilgili bir toplantı yaptı. Bu konuda ilk önce ihtar, ikincisinde de lisans iptali gibi uyarılarda bulundu. Bizler de komite olarak bu konuda çalışacağız. Sakarya halkından ricamız şehir dışından bir şirket yerine Sakaryalı firmaları tercih etmesi Şifremiz54’e katkı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Aslında kuyu derin değil, ip kısa geliyor. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş politikayla ilerleme beklememiz mümkün değil. 7 aydır faizler sabit tutuluyor ancak bu programın ne kadar süreceği belli değil. Risk priminde 900’leri geçtik. Bankalara uygulanan faiz tüm dünyada 3.2 bizde de yaklaşık 12.2’lerde. 5 yıllık aldığımız doları yüzde 12 ile alabiliyoruz. Biz emtia ithal eden bir ülkeyiz ve bunun için de kredi kullanmamız gerekiyor. Bankalarımız böyle bir faiz ile karşı karşıya kalıyorlar. Politika faizi 14 ancak biz krediyi 30’ların üzerinde alabiliyoruz. Yöntem ve yönetim stratejisi belirleyerek doğru bir yere gelmesi gerekiyor. Sadece kendimize değil, birlik olup birbirimizin derdine üzülmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
SATSO Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısının Dilek ve temenniler bölümünde söz alan; 17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “SATSO’nun kürsüsünde her zaman doğru şeyler konuşulmalı ve ispata muhtaç olması gerekir. Bölgemizde elektrik dağıtım işini yapan şirket de Odamız üyesidir. Onu da eleştirmek kadar üyemizi savunmak da bizlerin görevidir. Enerji kesintilerimiz ve kesinti sürelerini kayıt altına alalım. Hiç kimse bizim haklılığımız karşısında duramaz böylelikle. Ülkemizde güzel şeyler de oluyor: Dağıtım şirketleri bütün tüketicilere yazı göndermiş. Kalite yönetimi standartları gereği tazminat almaya hak kazandınız yazısı geldi. Dağıtım şirketlerindeki aksayan sorunlardan dolayı tazminat hakkınız var.” diye konuştu.
26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Biz üniversite ile sanayicilerin beraber iş birliği içinde çalışmasını istiyoruz. Bunu yıllar önce de denemişler ancak başarılı olamamış. Bizler bunu başarabiliriz. Yeni Rektörümüz de geldi. Bu konunun üzerine düşelim. Meslek Liselerine başvurunun fazla olması bizleri sevindirdi ancak meslek liselerini de desteklemek gerekiyor. Gazetelerde birçok işletmenin açılış haberlerine rastlıyoruz ancak kapanan da çok var .Çünkü ihtiyaç fazlası bir durum var. Belediyelerimiz ve STK’lar kapasite ve ihtiyacı belirleyip buna uygun işletme açılışına müsaade etmelidir. Bu konuda Odamız Ticaret AR-GE Komisyonu görev edinebilir.
Akyazı Altındere Osmanağa Muhtarı köylüyü toplayıp uyuşturucunun zararı konusunda farkındalık çalışması yapmış. Kendisini tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Diliyorum ki bu şekilde farkındalık çalışmaları daha fazla yapılmalı. Yoksa her geçen gün uyuşturucu kullanma yaşı düşüyor, kullanım miktarı artıyor.” diye konuştu.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Ticaret AR-GE Komisyonu olarak bu dönem elimizden gelen projeleri hayata geçirdik. Lütfi Sunman ağabeyimizin de bu önerisini dikkate alacağız, yapmak için harekete geçeceğiz. Maalesef memleketimizde psikolojik olarak fiyat ve üretim dengesi şaştı. Bir kişi kendi isteğiyle zam yapıyor ancak denetleme mekanizmasının boşluğunu görüyoruz. Ticaretin en sevmediği olay dengesizlik ve kaos. Kira artışlarında devletimiz %25’lik bir sınır getirdi ancak ticarethanelerin durumu aynı kaldı. Maalesef ticarethane sahipleri ve kiracı üyelerimiz birbirleriyle sorun yaşıyorlar. Mülk sahipleri zararları olduğunu belirtiyor, kiracılar ise ellerindeki taahhütnameyi gösteriyor. Uygulamalarda güncelleme yapılması gerekiyor. Kanunları kendi istediğimiz gibi eğip bükmekte özgür değiliz. Ticarethanelere yönelik bir düzenleme gerekiyor.” dedi.