SATSO Nisan ayı meclis toplantısında yoğun gündem

Paylaş:

SATSO Nisan ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Altuğ, 17 gün sürecek tam kapanma ilgili değerlendirmede bulundu. Altuğ, “Salgın tedbirleri kapsamında iş yeri kapanan işletmeler için devletin kayıpları telafi edecek nitelikte bir çalışma yapacağına inanıyorum. Her sektöre özel bir paket hazırlanmasını ve kapsamlı olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı toplantısı online online olarak gerçekleşti. Sakarya ve ülke gündemine dair konuların masaya yatırıldığı toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, 17 günlük kapanma sürecinde iş dünyasının beklentilerini paylaştı.

TAM KAPANMA DEĞERLENDİRMESİ

Başkan Altuğ, tam kapanmaya yönelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Sayın meclis başkanım, değerli meclis üyeleri, Kıymetli basın mensupları;

Nisan ayı olağan meclis toplantımıza hoşgeldiniz. Hepinizi şahsım ve yönetim kurulum adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Ülke ve şehir gündemimiz; pandemi nedeniyle alınan tedbirler ve kısmi kapanma sürecinin tam kapanma ile devam etmesi…

Bildiğiniz gibi yarından itibaren yaklaşık 17 gün sürecek bir tam kapanma sürecine geçiyoruz. Salgının kontrol altına alınması anlamında bu tür tedbirlerinin verimli olduğunu düşünüyorum. Ancak aşılanma sürecinin de aynı şekilde hızlandırılması gerekli. Tam kapanma, ticari anlamda da bir kapanmayı beraberinde getiriyor.

MADDİ KAYIP İHTİMALİ TAŞIYOR

Biliyoruz ki; türkiye’de hizmet sektörü ve tüccarlarımız pandemiden en fazla etkilenen kesimlerin başında geliyor. Bu zorlu süreçte, esnafımız kadar ticaret ve sanayi odası üyesi ve çoğunluğu kobi olan işletmeler de büyük zarar gördü. Yaşanan süreç hem bugün, hem de ilerleyen dönemler açısından etkileri itibariyle oldukça sıkıntılı ve hatta önüne geçilmez maddi kayıplara neden olabilme ihtimalini taşıyor.

Salgın tedbirleri kapsamında iş yeri kapanan işletmeler için devletin kayıpları telafi edecek nitelikte bir çalışma yapacağına inanıyorum. Yıllardır verilen emeklerin salgın sürecine kurban edilmemesi gerekiyor.

Bu ve benzeri işletmelerimizin salgından sonra da varlıklarını sürdürebilmeleri için desteklerin artırılmasını, her sektöre özel bir paket hazırlanmasını ve kapsamlı olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz.

Özellikle salgın tedbirlerinden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların kredi anapara ve faiz ödemelerinin ertelenmesi ve ilave finansman desteği, vergi borçlarının yapılandırılması, vergisel ödevlerin yerine getirilmesi mümkün olmayacağından, mücbir sebep ilan edilmesi, faaliyeti durdurulan firmaların işletme giderlerinin, çek, senet, kdv, sgk ve benzeri resmi ödemelerinin  ertelenmesi, güçlü bir koruma paketinin hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

MAĞDURİYET GİDERİLECEKETİR

Hükümetimiz bu tür konularda her zaman imkanları doğrultusunda iş dünyasının yanında oldu. Bu süreçte de mağduriyetin giderilmesi için gayret edeceklerinden şüphemiz yoktur.

Şunu da tekrar hatırlatmak isterim ki; pandeminin üstesinden gelebilmek için daha çok fedakarlığın yapıldığı bir dönemdeyiz. Bunun yanında salgınla mücadele toplumsal olduğu kadar bireyseldir de. Bu nedenle alınan önlemler kadar, vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın da kurallara uymaları, evden işe işten eve döngüsü içerisinde kalmaları ve olabildiğince sosyal mesafeye uymaları gereklidir.”

GENEL EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

Salgın sürecinde genel ekonomiyi değerlendiren Başkan Altuğ, “Ekonomik Yaşanan salgın sürecinin gölgesinde ilerleyen ekonominin çarkları herşeye rağmen dönmeye devam ediyor” dedi.

İşsizlik ve kısa dönem çalışmalarını değerlendiren Altuğ, “Baktığımızda 12 nisanda açıklanan işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı 2021 yılı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 0,6 puan artarak %14,1 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ayda istihdam edilenlerin sayısı 27 milyon 150 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 42,9 oldu. Bu rakamlarda özellikle istihdamı korumaya yönelik teşvik edici düzenlemelerin etkileri görülmektedir.

Bu doğrultuda sürekli dile getirdiğimiz kısa çalışma ödeneğinin 30 haziran’a kadar  uzatılması iş dünyamıza bir nebze de olsa rahatlık sağlamış oldu.

İhracata baktığımızda hem ülke geneli hem de sakarya adına memnuniyet verici rakamlarla karşılaşıyoruz. Sakarya’dan yılın ilk çeyreğinde 139 ülkeye yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Mart ayında bir önceki aya göre ihracatını yüzde 8,2 artırarak yükselişini sürdüren ilimiz, yılın ilk çeyreğinde ülke ihracatına yüzde 5,4 katkı sağladı. İlk üç aylık süreçte en çok ihracatı fransa’ya gerçekleştirdik.

Ülke geneline de baktığımızda mart ayı itibariyle, 18 milyar doları aşarak, yeni bir cumhuriyet tarihi aylık ihracat rekoruna imza atan türk ihracatçısı, hiç şüphesiz mart ayı sanayi üretimine de ciddi bir artış getirmiş olacak diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUARI

Mart ayında oda olarak çalışmalara aralıksoz devam ettiklerini beliten Başkan Akgün Altuğ, “Özetle çalışmalarımız hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Bildiğiniz gibi 2018 yılında yönetim kurulu olarak seçildiğimizde, önceki yönetim tarafından projelendirilen ek hizmet binaları ve sakarya tarımsal ürünler üretim mükemmeliyet merkezi çalışmalarının tamamlanmasına ağırlık verdik.

Bu iki önemli projenin inşaat işlerini sürdürmek adına yönetim kurulumuz içinden, başkan yardımcılarımız; cem gün, yüksel avşar, yönetim kurulu sayman üyesi doğan çatalbaş ve yönetim kurulu üyelerimiz; yılmaz dünya ve ramazan sezer’den oluşan inşat komisyonumuzu kurduk.

Daha sonra bu komisyona meclis üyesi berat kara’yı da dahil ederek söz konusu projelerle ilgili çalışmalarımıza devam ettik.

Proje çalışmaları süresince inşaat komisyon tarafından alınan kararlar, yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlandı.

Mevcut binamızın revizyon çalışmalarını tamamladık. Ek hizmet binalarımızla ilgili OSB tarafında yer alan b bloğun ofis katlarındaki imalatları tamamladık. C blokla ilgili ofis katları iç ince işçilik çalışmaları devam ediyor.

Ayrıca tamamlanan sakarya tarımsal ürünler üretim mükemmeliyet merkezi, yani doku kültürü laboratuvarı ile ilgili yapılan çalışmalar ve maliyeti konusunda da sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Kalkınma ajansı desteği ile yapılan doku kültürü laboratuvarı proje bütçesinin yüzde 44’ü SATSO bütçesinden, yüzde 56’sı marka tarafından karşılandı.

Doku kültürü laboratuvarımızın işletilmesi için ihale sürecine hazırlanıyoruz. İhale sonucunda, laboratuvarın işletme hakkı uzman bir firmaya ihale edilecek.  Odamız ve kalkınma ajansı işbirliği ile bir ihale şartnamesi hazırlandı. Bu ihale kalkınma ajansına bağlı 5 ildeki oda ve borsa üyesi firmalara da açık olacak. Birazdan ihale şartnamesini sizlerle de paylaşacağım” ifadelerini kullandı.

ADAPAZARI KABAK TATLISI TESCİLLENİYOR

Geçtiğimiz günlerde antalya kabak tatlısı’nın coğrafi işaret tescili alması ile şehir gündemine giren “kabak tatlısı” tescili konusunda SATSO’nın çalışmalarını devam ettirdiğini belirten Altuğ, ” Sizlere daha önceki meclis toplantılarımızda bilgi vermiştim. Ve başvurmuzu yaptığımızı belirtmiştim.  İlk başvurumuzu 2009 yılında yapmıştık ancak o dönemde adapazarı kabağının henüz tescillenmemiş olması nedeniyle başvurumuz kabul edilmemişti. O dönemde ıslama köfte ve dartılı keşkek’imizi tescillettik.

Temmuz 2020’de Sakarya Ticaret Borsası’nın Adapazarı Kabağı’nı tescilletmesinin hemen ardından başvurumuzu yineledik. Ve son aşamaya geldik. Önümüzdeki günlerde Adapazarı kabak tatlımız Sakarya’ya ait coğrafi işaret tescilli bir ürün olacak.

İlimiz, binlerce yıllık tarihi ve yemek kültürüyle de çok önemli bir değere sahip. Bunu dünyaya tanıtmanın, katma değerini artırmanın yolu, coğrafi işaretli ürünlere yatırım yaparak bu değerlere sahip çıkmaktan geçiyor.  Şunu da belirtmek isterim ki; kabak ve kabak tatlısı denilince akla gelen ilk şehir Sakarya’dır. Biz bunu tescilleyeceğiz.

Ayrıca başvuru aşamasında olan diğer ürünlerimizi de sizlere tekrar sıralamak istiyorum: Pamukova ceviz ezmesi, Pamukova kavunu, Sakarya abhaz (abaza) peyniri, taraklı çam (kozalak) reçeli, taraklı şimşir kaşık, Taraklı şimşir tarak, Taraklı uğut tatlısı da tescil başvurusunda bulunduğumuz ürünler.

METYAP PROJESİ

Mesleki eğitimi tanıtma ve yaygınlaştırma projesi (METYAP) tanıtım toplantısını değerlendiren Başkan Altuğ, “Geçtiğimiz hafta milli eğitim bakanlığı öncülüğünde ve odamız ev sahipliğinde mesleki eğitimdeki yeni gelişmeleri, bu gelişmelerin iş dünyasına faydalarının aktarılmasına yönelik ‘mesleki eğitim tanıtma ve yaygınlaştırma projesi tanıtım toplantısını’ gerçekleştirdik.

Meclis başkanımız, milli eğitim bakanlığı temsilcileri, sesob başkanımız, milli eğitim müdürleri ve meclis üyelerimizin katılımı ile toplantıda metyap projesinin istihdama ve iş dünyasına katkıları konusunda istişare ettik.

 meslek liselerinin yanında mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile de tüm yıl boyunca, herhangi bir yaş sınırı olmadan herkes mesleki anlamda belgelendirilebilecekler. Yıllarca bir meslekte uzmanlaşıp belge sahibi olamayanlar da bu proje sayesinde çalıştıkları yılları ispat edip belge sahibi olabilecekler.

MESLEKİ EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ- PROTOKOL YÜRÜTME KURULU

Sakarya’da süren mesleki eğitimle ilgili bir gelişmeyi paylaşan Altuğ, “Mesleki eğitime yönelik çalışmalarımız ile ilgili güzel bir haberle devam etmek istiyorum:

2019 yılında milli eğitim bakanlığı ile tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesi arasında imzalanan “mesleki eğitim iş birliği protokolü” 81 ilde 81 okul projesi ilimizde, odamız öncülüğünde yürütülüyor. Bu kapsamda bir proje okulumuz vardı. Proje okullarının sayısı 2’ye çıktı.

İlk proje okulumuz olan arifiye satso motorlu araçlar mesleki ve teknik anadolu lisesi’nin ardından adapazarı satso mesleki ve teknik anadolu lisemiz de ikinci proje okulu olarak seçildi.

Uygulama kapsamında her proje okulunun ayrı protokol yürütme kurulları oluyor ve bu kurullar okulun eğitim ihtiyaçlarının giderilmesi, sektörün ihtiyaç duyduğu bölümlerin açılması, kadrolarınnı seçimi gibi birçok görevi yürütüyorlar.

İkinci proje okulumuzun da protokol yürütme kurulu’nun oluşturulmasıyla birlikte çalışmalarımıza başladık.

Mesleki eğitim güçlü bir üretim merkezinin olmazsa olmazıdır. Nitelikli beşeri sermayeye sahip bölgeler, yatırım ve üretim yarışında her zaman öndedir. Bu tür çalışmaların orta vadede kazanımlarını şehir olarak göreceğimize inanıyorum” dedi.

TOYOTA-İŞKUR İSTİHDAM PROTOKOLÜ

Yılsonuna kadar 2500 kişiye istihdam sağlayacak protokolden söz eden Altuğ, “Geçtiğimiz ay bir istihdam protokolüne de imza attık. Toyota Türkiye İŞKUR’dan 2500 kişilik bir işgücü talebinde bulundu. Bu doğrultuda, Sakarya valiliği, odamız, İŞKUR, SUBÜ ve Toyota Türkiye A.Ş. işbirliği ile “Toyota istihdam iş birliği protokolü” imzaladık.

Protokol kapsamında Toyota Türkiye A.Ş. Mesleki Eğitim Projesi (MEGİP) desteği ile yılsonuna kadar 2500 kişiye istihdam sağlayacak. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.

Aralık ayı meclis toplantımızda SATSO olarak Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) ekibinin altın sponsoru olduğumuz bilgisini vermiştim. Ekip, farklı kategorilerde dünya 3.lüğü ve Avrupa 2.liği başarılarına imza attı. SAİTEM ekibini oluşturan öğrenci kardeşlerimizle online toplantıda bir araya geldik. Desteklerimiz devam edecek. Başarıları bizleri gururlandırıyor. Kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

PSB ANATOLİA 2021 FUARI İÇİN İŞBİRLİĞİ

Süs Bitkiciliği ve Peysaj Fuarı’nın uluslararası nitelik kazanması konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Altuğ, “3 yıldır başarıyla düzenlenen “Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkileri Festivali”ni bu sene, aynı bölgede ulusal bir fuar olarak gerçekleştireceğiz. Bu anlamda odamız ve karma fuarcılık arasında işbirliği protokolü imzaladık.

Protokolle; üyelerimiz, fuarda stant açarken karma fuarcılık tarafından uygulanan yeniden katılım indirimlerinden yararlanmakla birlikte, %5 ek indirime de sahip olacaklar. Bundan sonraki süreçte, süs bitkiciliği ve peysaj fuarı’nın uluslararası nitelik kazanması konusunda çalışmalarımız devam edecek. Ayrıca, önümüzdeki yıl ilimizde kitap fuarı ve iş makineleri ve ooutdoor fuarı yapmayı planlıyoruz.

KOCAALİ FINDIK DEPOSU

Kocaali ilçemiz ve çevresinde fındık ticareti ile uğraşan üyelerimize yönelik organize fındık depoları yapılması konusunda çalışmalarımıza başladık. Kocaali belediye başkanımızla bu konuda görüştük. İlerleyen dönemde gelişmeler hakkında sizlere bilgi vereceğim” ifadelerine yer verdi.

HAMMADDE SIKINTISI

Çeşitli sektörlerde yaşanan hammadde sıkıntısını gündeme getiren Başkan Altuğ, “İç pazardaki hammadde temininde yaşanan sıkıntılar, katma değerli ürünlerin üretilmesi sürecine olumsuz yönde etki ediyor. Sektörde faaliyet gösteren üyelerimizden gelen geri dönüşlerde özellikle mobilya sektöründe sunta ve mdf başta olmak üzere, plastik sektöründe kauçuk tozu, elektrik-elektromekanik, demir-çelik, otomotiv ve tarım gibi sektörlerde yaşanan hammadde sorunu beraberinde birçok sektörü de olumsuz etkilemektedir.

Meclis toplantılarımız, müşterek meslek komiteleri toplantılarımız, komite-komisyon ve kurul başkanları toplantılarımızda sizlerin sıklıkla dile getirdiği hammadde sorununu basın aracılığı ile gündeme getirerek, ilgili kurum ve kuruluşlara aktararak çözümü noktasında da çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

FİLİPİNLER İSTANBUL BAŞKONSOLOSU ZİYARETİ

SATSO olarak yapılan faaliyetler, sivil toplum kuruluşları ile yapılan toplantılar ve özel konukların ağırlanmasından söz eden Altuğ, “Geçtiğimiz günlerde yine Filipinler Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Arvin de Leon’u yurtışı iş geliştirme komisyonu başkan yardımcımız Hayrettin Kovacıoğlu ile birlikte odamızda ağırladık.

SAKARYAGİAD TOPLANTISI

Belirli aralıklarla ekonomi tabanlı sivil toplum kuruluşlarımızla bir araya geliyor istişarelerde bulunuyoruz. Bu ay da Sakarya GİAD Başkanı Zafer Bekdemir’in konuğu olduk. Kendilerine teşekkür ediyorum.

EFQM EĞİTİMİ

Odamız, kalite yönetim sistemi kapsamında ıso 9001:2015 kalite yönetim sistemi gözden geçirme denetimini başarı ile tamamladık. Ayrıca efqm modeli kurulmasına yönelik oda personelimizin katılımı ile ilk bilgilendirme eğitimini yaptık.

EĞİTİMLER

Nisan ayı içerisinde odamız ve üst kuruluşumuz tobb bünyesinde üye odaklı eğitim ve seminerler gerçekleştirilmeye devam etti.

Bunlar;

•      “Müşteri odaklılıkta kişisel gelişim eğitimi”

•      KOSGEB KBİGEL/KOBİ Gelişim Destek Programı 2021 Çağrısı Semineri 

•      Kolay ihracat platformu bilgilendirme semineri

•      Kamu kalite sempozyumu

•      TOBB Türkiye 100 programı bilgilendirme semineri

•      Yenilenebilir enerji kaynak garanti sistemi bilgilendirme semineri

•      Hava ve deniz limanları otogarlar ve tren garları için sıfır atık uygulaması bilgilendirme semineri

•      İş yerleri için afet farkındalık eğitimi gerçekleştirilmiştir.

MAYIS AYI EĞİTİMLERİ

•      Yeni başlayanlar için inovasyon

•      Zor insanlarla başa çıkma ve öfke kontrolü eğitimleri gerçekleştirilecek.

Son olarak tarafıma zaman zaman gelen ve önemli olduğunu düşündüğüm birkaç konuya değinmek istiyorum.

KIRSAL MAHALLEYE DÖNÜŞÜM

Büyükşehir yasası nedeni ile mahalle statüsüne dönüştürülen köylerimizde hayvancılık tesisi kurmak isteyen yatırımcılar ilimizi tercih etmiyor. Özellikle karşılaştıkları fazlaca prosedür nedeni ile il özel idarelerinin olduğu bolu veya bilecik gibi illerimizde yatırım yapmaya eğilim gösteriyor. Sakarya tarımında, bitkisel üretim, hayvancılık üretiminden ayrı düşünülemez. Bu nedenle işletmelerimizin ekonomik bir işletme olabilmesi için hayvancılık ve bitkisel üretim birlikte olmalıdır. Bu konularda gerekli kolaylaştırıcı yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Ayrıca arazi toplululaştırması konusunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu konuya ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.”