SAÜ ‘Araştırma Üniversitesi’ olma yolunda hedef koydu

Paylaş:

Yerel ve ulusal medya temsilcileri ile bir araya gelen Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Hamza Al, İlk 20’ye giren üniversiteler, Türkiye’de araştırma üniversitesi olarak adlandırılıyor ve onların birtakım ayrıcalıkları da var. Göreve geldiğimizden beri ilk hedefimiz bu oldu” dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr Hamza Al, bu sabah rektörlük senato salonunda düzenlenen kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldiği gazetecilere projelerini açıklayarak ekibini tanıttı.

KURUMSAL YAPISI GÜÇLÜ ÜNİVERSİTE

1993 yılından bu yana SAÜ’de görev aldığını hatırlatan Rektör Al, SAÜ’de rektörlük görevini yürütmenin kendisi için onur verici olduğunu belirterek, “Üniversiteler, kurumsal yapılara sahip. SAÜ de kurumsal yapısı güçlü olan üniversitelerden bir tanesi. Yöneticinin değişmesi çok büyük değişikliklere yol açacak diye düşünmemek lazım. Önemli olan kurumsal yapıdır. Oluşturduğumuz ekiple Sakarya Üniversitesinin hedeflerine varmak istiyoruz” dedi.

Türkiye’de üniversitelerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca (YÖK) tasnif edildiğini belirten Al, “İlk 20’ye giren üniversiteler, Türkiye’de araştırma üniversitesi olarak adlandırılıyor ve onların birtakım ayrıcalıkları da var. Biz de ilk 20’ye girme hedefini birinci sıra olarak önemsiyoruz. Göreve geldiğimizden beri ilk hedefimiz o oldu. Atamaları da bu hedef doğrultusunda belirledik. Bu potansiyel var. Şu anda URAP sıralamasında SAÜ 26’ncı sıralarda. Kısa sürede çalışarak hocalarımızı motive ederek, ekibimizle birlikte ilk 20’ye girmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, araştırma üniversitesi hedefini gerçekleştirmek için ilk yaptıkları işlerden birinin “Araştırma Dekanlığı” kurmak olduğunu ifade etti.

Eğitim-öğretim konusunda öğrencileri daha yetkin hale getirmeyi hedeflediklerini aktaran Al, “Şu anda SAÜ’nün yüzde 10’u yabancı uyruklu öğrenci. 53 bin civarında öğrencimiz var, yaklaşık 5 bin 300 civarı öğrenci yabancı uyruklu.” dedi.

Üniversitede öğrenci ve bina güvenliği konusuna da değinen Al, “SAÜ kampüsü, dünyanın en güzel kampüslerinden bir tanesi. Bu kampüse Sakaryalıların rahatça girip görmelerini ve gezmelerini istiyoruz. Kapıları biraz esnetelim, insanlar gelsinler. Bunu da yapmak kolay değil ama yapmayı düşünüyoruz. Bunu yaparken birtakım taahhütlerimiz var. Çevreci kampüs anlayışı doğrultusunda kampüsü trafikten arındırmak durumundayız. Bununla ilgili de çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

”BİZE 1 YIL SÜRE VERİN!”

Henüz oluşan yeni ekibi ile Üniversite için yapacakları icraatleri de paylaşan Rektör Al, bu hedeflere ulaşmak için basın mensuplarından süre isterken ”Bize bir yıl verin” diyerek, bu süreç sonunda değerlendireme ve eleştiriye açık olacaklarını ifade etti. Al, ”Sakarya SAÜ’yü önemsiyor ve değer veriyor. Geçtiğimiz 3 aylık süreçte bunu çok iyi gördüm. Çok fazla tartışma içerisinde olmak istemiyoruz. Bize bir yıl süre verilsin istiyoruz. Yapılan eleştiriler bizim için önemli. Saydam olmaya çalışıyoruz” dedi.

Üniversitenin internet sitesi sau.edu.tr’de yer alan kategori açılımlarını tanıtan Al, daha sonra gazetecilerin yönelttikleri soruları yanıtladı.

DÜNYANIN EN GÜZEL KAMPÜSLERİNDEN BİRİ

SAÜ kampüsünün dünyanın en güzel kampüslerinden biri olduğunu ifade eden Rektör Al, giriş kapılarını esneteceklerini ancak bina güvenliğini de sağlamak istediklerini söyledi. Rektör Al, ”SAÜ kampüsü dünyanın en güzel kampüslerinden bir tanesi. Kapıları esneterek binaların güvenliğini sağlamak istiyoruz. Kampüsü Sakaryalılara açacağız ve gelip görmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

”İLK 20’YE GİRMEK İSTİYORUZ”

Rektör Al, ”SAÜ şu anda 26. sırada. Hedefimiz SAÜ’yü ilk 20 içine sokarak araştırma üniversitesi olmak. Başka ülkelerden daha fazla akademisyenin üniversitemizde olmasını istiyoruz. Bu konuda yetkili birimi kurduk. Gerekli çalışmalar gerçekleştiriliyor. İlk 20 hedefimize 1 yıl içerisindeki gireceğimize inanıyorum. Ekibimize güveniyoruz. SAÜ’nün potansiyeli aslında ilk 15’dir. Ekibimiz gayet genç ve bunun üzerinden gelecek bir ekip” diye konuştu.

Biz Sakarya üniversitesiyiz ve Sakaryayı göz ardı edemeyiz. Başta sağlık olmak üzere sanayiye, ticarete ve yerel değerlere katkı yapmak istiyoruz. Sakarya’nın derdi bizim derdimizdir’

SAÜ’de yenilikler yolda

Kampüsü çevreci bir kampüs yapmak ve trafikten arındırmak istediklerini belirten Rektör Al, ”Trafik düzeninden parklanma düzenine kadar birtakım çalışmalarımız var. Üzerinde çalışıyoruz. Kampüse girişleri daha çok esnetsek de içerideki güvenlik konusunda daha farklı önlemler üzerindeyiz” diye konuştu.

DÜNYADA YETKİLİ OLMAK İÇİN

Üniveristenin öğrenci profilini de anlatan Rektör Al, ”SAÜ’nün yüzde 10’u yabancı öğrenci. SAÜ öğrencilerini dünyanın her yerinde yetkili kılmak için akreditasyon sayımızı artırmak istiyoruz.

Üniversitenin içerisinde bir gençlik ofisi kuracağız. Kampüsümüz öğrencilerimize 24 saat açık. Kontrol edemediğimiz ormanlık alan için de birtakım çalışmalarımız olacak” dedi.

ŞEHİRLE İÇ İÇE BİR ÜNİVESİTE

Sakarya Üniversitesi’ni şehirle bütünleştirmeyi sağlayacaklarını belirten Rektör Al, ”Dışarıdan kampüsü ziyarete gelen vatandaşlarımıza kampüs kapısı daha özgürlükçü olacak. Bizler şehirle iç içe bir üniversite istiyoruz. Güvenlik konusunda bununla birlikte içeride öğrencileri tedirgin etmeden daha farklı önlemler alacağız” diye konuştu.

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

Rektör Al, son günlerde sürekli gündem olan Diş Hekimliği Fakültesi ile ilgili de konuştu. Al, ‘‘Diş Hekimliği Fakültesi kadromuz zayıftı. 12 kişilerdi. Orada şu an bütün öğretim üyelerimiz duruyor. Oraya 7 kişi almak için ilana çıktık. Eğitim ne olursa olsun aksamaz. Şu anda bir sorunumuz yok. Mekan sorununu da peyderpey yapmak zorundayız. Akademik kadroyu ve hocalarımızı güçlendirmek istiyoruz. Bu şehre hizmetin öncelikle sağlıktan geçtiğini düşünüyorum. Diş hekimliği de bunlardan bir tanesi. Pandemiden dolayı uzaktan öğretim olduğu için bazı sorunlar görülmedi. Önümüzdeki dönemde soruların çözüleceğine inanıyoruz” dedi.