Sakarya Üniversitesi (SAÜ), başarılara imza attığı dört yılı geride bırakırken Web of Science (WOS) tarafından belirlenen akademik çalışma ve etki sıralamalarında tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı.
Uluslararası arenadaki bilimsel araştırmalarıyla gün geçtikçe adından daha fazla söz ettiren Sakarya Üniversitesi (SAÜ), geleceğe yön vermeye devam ediyor. SAÜ’lü araştırmacıların makalelerinin Q3 ve Q4 sınıfındaki dergilerde yer bulma oranı azalırken Q1 ve Q2 sınıfındaki dergilerde daha fazla yer alması kurumun akademik başarısının en önemli göstergelerinden oldu.
DERGİLERDE YÜKSELİŞ KAYDETTİ
Sakarya Üniversitesi, Q1 sınıfındaki dergilerde 2017 yılında 90 makale ile Türkiye’deki üniversiteler arasında 53’üncü sıradayken 2021 yılında 199 yayınla 30’uncu sıraya yükseldi. Benzer şekilde Q2 sınıfındaki dergilerde yayımladığı 100 makale ile 2017 yılında 25’inci sırada olan SAÜ, 2021 yılında 235 yayınla 23’üncü sıraya çıktı. Q3 sınıfındaki dergilerde 30’uncu sırada olan SAÜ, Q4 sınıfındaki dergilerde ise 27’inci sırada yer aldı.
Tüm akademik araştırmaların toplandığı veri tabanlarında listelenen makaleler, yayımlandığı derginin etki değeri düzeyine göre ‘çeyreklik sınıflaması’ diye adlandırılan 4 farklı sınıfa ayrılır. Yayınların diğer araştırmacılar tarafından faydalanılma sayısına göre Q1, Q2, Q3 ve Q4 olarak sınıflanan dergilerin ilk yüzde 25’lik sınıfına girenler Q1 olarak adlandırılır. Bu bakımdan kurumun, yaptığı yayınlarda Q1 ve Q2 yayınların sayı ve oranlarının artması daha üst düzey bilimsel makaleler ürettiği anlamına gelir.
ULUSLARARASI ARENADA ETKİN OLMA HEDEFİ
Sakarya Üniversitesi evrensel bilim ve teknolojiye daha fazla katkı vermeyi, üniversite ve ülkemizin uluslararası arenada etkinlik ve görünürlüğünü arttırmayı hedefliyor. Bu sebeple Yükseltilme ve Atanma Ölçütlerinde çeyreklik sınıfı Q1 ve Q2 olan dergilerdeki eserleri önceleyerek kalitenin artması yönünde politikalar izliyor. Bu politikalar da üniversiteye ve ülkemize daha üst düzey katma değer sağlıyor.