Sakarya Üniversite’nde devam eden “Dünya’da ve Türkiye’de Medya’da Yabancı Düşmanlığından Nasıl Kaçınılır?” konulu atölye çalışmasının ilk bölümünün ikinci gününde İnsan Hakları Gazeteciliği, Savaş ve Barış Gazeteciliği, Kültürlerarası iletişim konuları işlendi.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden Sakarya’ya gelen gazeteciler, “Dünya’da ve Türkiye’de Medya’da Yabancı Düşmanlığından Nasıl Kaçınılır?” konulu atölye çalışmasına devam ediyor. Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen proje kapsamında 100 kişiden oluşan gazeteciler 2’şer günlük düzenlenen atölye çalışmasına katılıyor.
17 Mayıs’ta başlayan ve 26 Mayıs’a kadar devam edecek atölye çalışmasında “Yabancı Düşmanlığı ve Etkileri, Dünya’daki Yabancı Düşmanlığına Karşılaştırmalı Bakış Açıları, Türk Medyasında Yabancı Düşmanlığının Durumu, Medyada Yabancı Düşmanlığı Nasıl Önlenir?, Göçmenler ve Mülteciler Hakkında Raporlama ile İnsan Hakları Gazeteciliğine ve Barış Gazeteciliğine Giriş” konuları ele alınıyor.
İlk gurubun katıldığı çalışmanın ikinci gününde, projede görev alan Batı Afrika ülkesi Sierra Leone Cumhuriyeti’nden Gazeteci İbrahim Seaga Shaw, Hindistan’ın Keşmir eyaletinden Gazeteci Tabeenah Anjum ve Nepal’den Rajib Timalsina, gazetecilere sunum eşliğinde konuşma yaptı.
Göçmenler ve mültecilere karşı yabancı düşmanlığını ele alan konuşmacılar, “İnsan Hakları Gazeteciliği”, “Barış Gazeteciliği” ve Savaş Gazeteciliği” ile “Kültürlerarası iletişim” başlıklarını taşıyan konuları çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu.
Sunum eşliğinde yapılan konuşmalar, bu alanda yapılan gazetecilikten örnekler vererek, bunların birbirlerini destekleyen gazetecilik türleri olduğunu söyledi.
PROJEDE BAŞARILI ORGANİZASYON
Program koordinatörü SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nesrin Kenar’ın yönettiği atölye çalışmasında, SUBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Yıldız, SUBÜ Öğretim Üyesi Dr. Vacide Karaman ve SUBÜ Gazetecilik ve Habercilik Bölüm Başkanı Zülfikar Özçelik ile birlikte, yoğun katılım sağlanan güzel bir projeye imza atıldı.
ÖĞRENCİLER PROJEYE İLGİ GÖSTERDİ
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Büro yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü öğrencileri; Hümeyra Dursun, Semanur Ağırbaş, Kevser Önler, Yağmur Sarıcı, Nazife Bayburtlu ve Dilara Tanoğlu ile SUBÜ Gazetecilik ve Habercilik Bölümü öğrencileri; Dilara Keleş, Enis İnesillioğlu, Zeynep Gündüz, Eda Nakaş, Melisa Duman, İlyas Akın, Berhan Aktepe ve Yusuf Talha Çay, atölye çalışmasına katılarak destek verirken mesleki bilgiler edindiler.
Kültürlerarası iletişimin ise kültürlerin varlığını sürdürebilmesi için ortaya çıkan bir iletişim türü olduğunu kaydeden konuşmacılar, göç eden ile göç edilen arasındaki ilişkiyi insan hakları bağlamında değerlendi. Program sonunda ele konular hakkında gazetecilerin görüş ve fikirlerini dinleyen konuşmacılar, gazetecilerin bütün göçmenlere eşit mesafede olmasının Sorumlu gazetecilik anlayışının gereği olduğunu vurguladı.
SHA / Sakarya
…
Atölye çalışmasının ilk günkü oturum haberi: