Sinekler halkın kâbusu!

Paylaş:

Yaz mevsimi biterken son sıcaklarla kavrulan Adapazarı’nda sivrisinek ve karasinekler vatandaşın kâbusu haline geldi. İlaçlamaların yetersiz olduğunu söyleyen vatandaşlar sinek ve ve çeşitli haşeratın saldırılarına uğramaktan şikayetçi

SİNEKLER ŞEHRİ İSTİLA ETTİ
Yaz mevsimine veda ederken son sıcaklarda sivrisinekler sağlık açısından tehdit oluşturuyor. Diğer ilçelerde ilaçlama yapılırken Adapazarı ilçesinde yeterli ilaçlama yapılmayışı yüzünden sivrisinek istilasına uğradıklarını söyleyen vatandaşlar geceden sabaha kadar ısırıklar içinde kaldıklarından dert yanıyor.
ÜREMELERİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Sivrisinek ve karasineklerde larva döneminde gerekli ve yeterli ilaçlama çalışmaları yapılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “Yaz aylarında sivrisinek, sinek ve haşere oluşumunun önüne geçilmesi açısından erken dönemde yapılan larva mücadelesi son derece önemli. Bu dönem kaçırılırsa üremelerin önüne geçilemez” dedi.
GECELERİ KABUS HALİNE GELDİ
Sıcak havaların devam etmesiyle sineklerin istilasına uğradıklarını belirten vatandaşlar, “Gece gündüz sineklerin hücumana uğruyor rahatsız oluyoruz. Gecelerimiz bir kabus haline geldi, rahat uyku uyuyamıyor, sabah kalktığımızda kollarımız ve bacaklarımızı ısırılmaktan şişmiş vaziyette buluyoruz. Küçük çocuklar da bu durumdan son derece rahatsız. Yetkililerin bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyor, bir an önce önlem almalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kan emicilerin artışı sağlığı tehdit ediyor!

İklim değişikliği, sivrisinek, kene ve sülük gibi kan emici türlerin hem ortaya çıkma mevsimini hem de ortaya çıktığı coğrafyayı genişletiyor. ‘Sivrisinekten ne olur?’ diye düşünmeyin, sivrisinek ısırığıyla yayılan sıtma hastalığı Afrika’da her sene 1 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Araştırmalara göre göre, gittikçe artan hava sıcaklıkları, artık sıtma gibi hastalıkların dağlık bölgelerde de görünmeye başlamasına neden olmuş durumda. Öte yandan kan emicilerle bulaşan ‘dang humması’nın da yeni alanlarda görülmeye başladığı belirtiliyor. Araştırmalarda son yüz yılda hastalığın görülme oranının 30 katına çıktığını ortaya koyuyor. Keneyle taşınan virüsler ve veba hastalığı da iklime hassasiyet gösteren virüsler arasında yer alıyor.

Sivrisinek ısırığı ile gelen tehlike:

Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları sıtmanın hayatı tehdit eden bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Sıtmanın sivrisineklerin ısırması ile insandan insana bulaşan bir hastalık olduğunu ve dünya nüfusunun yaklaşık yarısının sıtma riski taşıdığını belirten uzmanlar şu bilgiyi paylaşarak uyarılarda bulunuyor:
BULAŞICI HASTALIK
Sıtma bir parazit hastalığıdır. Sivrisineklerin sokmasıyla insanlara bulaşır. Sivrisinek ısırığından sonra hastalığa bağlı ilk belirti genellikle 7-30 gün içinde ortaya çıkar. Baş ağrısı, yorgunluk hissi, halsizlik, iştahsızlık, kas ve eklem ağrıları ile başlayan hastalık belirtileri kusma, 40 dereceye kadar varan yüksek ateş, ishal, titreme nöbetleriyle devam eder. Sıtma tanı ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Önemli olan hızlı tanı konup, etkin tedavinin uygulanmasıdır. Sıtmadan şüphelenen kişi en kısa sürede bir sağlık merkezine başvurmalıdır. Uygun tedavi verildiğinde genellikle iyileşme ile sonuçlanan sıtma, tedavi edilmediğinde ise ciddi komplikasyonlar ve ölümle sonuçlanabilir.”

Bir sivrisinek ısırığı hayatınızı karartabilir!

Antalya’da bir ev hanımı 30 yıl önce yakalandığı fil hastalığıyla mücadele ediyor.
Bacağından 3 operasyon geçirip düzelemeyen 2 çocuk annesi kadın, 21 yaşındayken sivrisinek ısırığından dolayı sol ayağında oluşan şişlik sebebiyle hastaneye gitti. Bacağındaki lenf damarlarının çalışmadığı tespit edilen kadın, şişliği ilk başlarda önemsedi ancak ilerleyen zamanla bacağının daha çok şişmeye başladığını ve sağ bacağına da bu şişkinliğin yansıdığını fark etti. 3 kez operasyona giren kadın ilk operasyon sonrası ayağının bir bölümü kesildi. Yıllardır fil hastalığıyla boğuşan kadın çare arayışı içinde.

FİL HASTALIĞI NEDİR?
En çok bacakların şişip fil bacağı biçimini almasıyla kendini gösteren bir hastalık. Bu hastalıktan dolayı başka organlar da şişer, büyür. Daha çok, sıcak ülkelerde rastlanan bir hastalık. Afrika, Asya, Amerika, İtalya, İspanya’da, seyrek olarak Türkiye’de de görülüyor. Fil hastalığı daha çok, dişileri 10 sm., erkekleri 5 cm. kadar uzunlukta filarion denilen ince asalak bir kurttan ileri gelir. Sivrisineklerin, daha başka böceklerin kana aşıladıkları bu kurtlar vücudumuzdaki akkan (lenf) damarlarında birbirleri üzerine yığılarak kümelenir, damarları tıkarlar. Bunun sonucunda, vücut şişer.