Tasarruf mağdurları hak arayışında

Paylaş:

Hazine ve Maliye Bakanılığı’nın tasarrufu ile Adliyelerdeki taşeron işçilerin görevlerine son verilmesi kararının ardından işçiler bu tutuma tepki gösterdi. Kararın haksız ve adaletsiz olduğunu savunan Sakarya Adliyesi taşeron işçileri, Adapazarı Kent Meydanı’nda yaptıkları bir basın açıklaması ile işlerine devam etmek istediklerini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, tasarruf tedbirleri kapsamında aldığı Adliyelerde işçi çıkarılması kararına işçiler büyük  tepki göstererek isyan etti. 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle 69 ilde çalışan personelin işine son verileceği ve yerine hükümlülerin istihdam edileceği kararını öğrenen personel adeta şok geçirdi.

Bu karar sonrası zor günler geçirdiklerini belirten adliye personeli haklarını savunmak için harekete geçti. İşten çıkartılacakları haberi ile sarsıldıklarını ve kararın haksız olduğunu savunan Sakarya Adliye temizlik personeli bir araya gelerek konu ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Adapazarı Kent Meydanı Atatürk Anıtı önünde toplanan personel ellerinde taşıdıkları; ”Bizleri işsizliğe mahküm etmeyin”, ”Ekmeğimizi bize çok görmeyin”, ”Tasarruf mağdurlarıyız”, ”Asgari ücrertli ile tasarruf olmaz”, ”İşimize devam etmek istiyoruz” ve ”Adalet Bakanlığından Adalet istiyoruz” yazılı pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştı.

Meydanda toplanan gurup daha sonra bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması için toplanan guruba CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent ve geçmiş dönem CHP Adapazarı Belediye Başkan Adayı İsmail Kılıç da katılarak destek verdi.

Sakarya Adliyesi temizlik personeli adına İsmail Karaoğlu’nın okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yar aldı:

”Sakarya Adalet Sarayında ortalama 4 yıldır taşeron firmasında çalışmaktayız. Ağustos 15.08.2023 tarihinde gerekçe olarak tarafımıza bildirilen; ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında alınan “tasarruf tedbirleri” kapsamında işten çıkartılma mağdurlarıyız.

Ceza infaz kurumlarında Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında açık cezaevinde kalan hükümlüler ile denetimli serbestlikten faydalanan hükümlüler izinli sayılarak,adli ve yargı birimlerinin temizlik işlerinde çalıştırılmak üzere bizler işe alındık. Hükümlülerde alınan önlemler kapsamında onlar korunurken biz onların korunmak istendiği yerlerde risk altında çalıştık! Risk ortadan kalktığında da iş akitlerimiz fesih ediliyor!

1 Eylül tarihinden itibaren 69 ilde çalışan personeller işsiz kalacak. Evlerine ekmek parası götüremeyecek, 1000-2000 arası işçi olarak bakılıyor fakat çoğumuzun bakmakla yükümlü olduğu evlerimizde yaşlı anne babalarımız, okumakta olan çocuklarımız var! Çalışan ve işten çıkartılan tüm personeller adına bu konuşmayı yapmaktayım.Taşeron olarak çalışan iş arkadaşlarım ve ben uzun bir süre kadroya geçme ve işsiz kalma ihtimalleri ile belirsizlikten kaynaklanan maddi,manevi ve psikolojik savaşlar verdik. Sonuç olarak bize sunulan şey bizi işsiz bırakmak oldu. İstediğimiz yıllar boyunca çalışmakta olduğumuz yerlerde kadroya alınarak işimize devam etmek istiyoruz.

Benimle birlikte çalışmakta olan kişilerin yaş ortalaması 30’u geçik olduğundan tekrar iş bulma olanağımız çok zor. Maliyetlerden kaynaklı tasarruf yapılmak istenirken bizim bırakın tasarruf yapmayı, ailemizi geçindirecek bir maaşımız bile olmayacak. Tüm bunlar dikkate alınarak vicdani değerlerle yaklaşımınızı ve benimle birlikte mağdur olan meslektaşlarımla alınan kararın gözden geçirip, iptal etmenizi ve kadrolu şekilde çalışmaya devam etmeyi talep ediyoruz.”

TÜRK-İŞ karara tepki gösterdi

Son genel seçim sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek’in, tasarruf tedbirleri kapsamında işçi çıkarılması kararı kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Bakan Şimşek’in aldığı tasarruf kararı ile Sakarya Adliyesi taşeron işçilerinin görevlerine son verilmesine TÜRK-İŞ Sakarya Temsilcisi Cemal Yaman sert tepki gösterdi.

TÜRK-İŞ Sakarya Temsilcisi Cemal Yaman, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 15 Ağustos 2023 tarihli yazısıyla, tasarruf tedbirleri kapsamında Sakarya Adliyesi’ndeki taşeron işçilere 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren işten çıkarılma kararı verildiğini belirtti. Tasarruf tedbirlerinin işçilerin ekmeğinin elinden alınarak yapılmasını kabul edilemez  olduğunu açıklayan Yaman, çalışanların geçim sıkıntısı çektiği bir dönemde asgari ücret ile geçinmeye çalışan taşeron işçilerin işine son verilmesi gibi tasarruf tedbirlerinde birçok yanlış uygulamaların olduğunu belirtti.

YAMAN: İŞÇİNİN YANINDAYIZ

Alınan kararın Türk-İş üst kuruluna taşınarak, konunun detaylı biçimde ele alınacağını söyleyen Yaman, bu zor süreçte işçilerin yanında olduklarını ve haklarını savunmaya devam edeceklerini ifade etti.