Sakarya Valiliği’nce şehirde hissedilen kötü kokuyla ilgili yapılan incelemede, kokunun doğalgaz veya kimyasal kaynaklı değil tehlikeli atıklardan geldiği tespit edildi. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, tarafında ilgili firmalara 3 milyon 319 bin 101 TL ceza kesildi.
Sakarya Valiliği tarafından, “Şehirde Kötü Koku Paniği, Esrarengiz Koku” haberleri üzerine bir açıklama yapıldı ve inceleme sonuçları paylaşıldı. Açıklamada, “Valiliğimiz Kriz Merkezi’ne 6 Haziran 2020 tarihi saat 22.30 sularında, ilimizin özellikle Yazlık, Orta Mahalle, Şeker Mahallesi, Şeker Mahallesi Kanal Boyu, Sırma Cevizler Camii bölgeleri ve Şeker Fabrikası civarından yapılan şikayetler sonucunda aynı gün, SASKİ, AGDAŞ, AFAD İl Müdürlüğü KBRN ekipleri ve güvenlik güçleri ile birlikte şehrin muhtelif yerlerinde yapılan inceleme ve ölçümlerde, doğalgaz ve kimyasal kaynaklı olumsuz bir sonuca rastlanılmamıştır. Ayrıntı olarak yapılan incelemelerde; 06.06.2020 tarihinde SASKİ ekiplerince saat 19.00, 20.00, 21.00, 22.00’a kadar Şeker Mahallesi, Tekeler Mahallesi, Karakamış Mahallesi, Erenler Dilmen Mahallelerinde alınan koku ihbarları üzerine, kanalizasyon taşıyıcı hatlarına kaçak döküm olduğundan şüphelenilerek bu bölgelerde bulunan hatlarda yaklaşık 70 adet muayene baca kapağı açılarak kontrol edilmiştir. Daha sonra, saat 10.30 sularında Kriz Merkezi’ne yapılan ihbarlar sonucu saat 23.00 civarında SASKİ, AGDAŞ, AFAD İl Müdürlüğü KBRN teknik personeli ile Emniyet ekiplerinin ortak çalışmasıyla ortamda ve kanalizasyon muayene bacalarında gaz ölçümleri yapılmış; ölçülen kimyasal kaynaklı gaz değerlerinin muayene bacalarından kaynaklanmadığı anlaşılmıştır” denildi.
3 MİLYON 300 BİN TL CEZA VERİLDİ
Açıklamaya şöyle devam edildi: “Saat 00.20 civarında kokunun Şeker Fabrikası’ndan geldiği şüphesi üzerine yapılan ölçümlerde de herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Yine ekiplerin Çark Deresi ve Karaman Atıksu Arıtma Tesisleri’nde yaptıkları kontrollerde, herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır. Yukarıda belirtilen tarihte bahsi geçen koku olayından bağımsız olarak, 21.02.2020 tarihinde Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılan bir şikayet sonucu, ilimizde faaliyet gösteren bir vidanjör firması ile bir geri dönüşüm firmasına ait vidanjörlerden alınan numuneler, tehlikelilik analizlerinin yapılması için TÜBİTAK-MAM’a gönderilmiş; yapılan analiz sonucunda atıkların tehlikeli atık olduğu tespit edilmiştir. Tehlikeli atıkların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı MOTAT Sistemi kullanılarak, atık taşıma lisans belgesi olan araçlarla taşınması ve bilgilerin sistemden doldurulması gerekmektedir. Ancak, söz konusu vidanjörlerin MOTAT sisteminde kayıtlarının olmadığı ve atık taşıma lisans belgesi olmadan usulsüz atık taşıdıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle; 2872 Sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesi (v) Bendini ihlal eden iki firmaya 1 milyon 106 bin 367,00 TL. ve 2 milyon 212 bin 734,00 TL. olmak üzere toplam 3 milyon 319 bin 101,00 TL. idari para cezası uygulanmıştır.”