Vali Ahmet Hamdi Nayir, alkol ve uyuşturucu bağımlıları ile yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon desteği veren Yeşilay Danışmanlık Merkezini (YEDAM) ziyaret etti.
YEDAM Direktörü Aslıhan Ebru Ulukapı, Yeşilay Sakarya Şube Başkanı Fatih Kıcır ve yetkililer tarafından karşılanan Vali Ahmet Hamdi Nayir, 15 Temmuz Camili Mahallesinde bir İş Merkezinde hizmet veren YEDAM’ı gezerek bilgiler de aldı.
“Ücretsiz Hizmet Verilen Merkezde Bilgiler Gizli Kalıyor”
İlimizde sigara, alkol ve madde bağımlıları ile yakınlarının psikolojik destek alabilecekleri Yeşilay Danışma Merkezinin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren YEDAM Koordinatörü Ulukapı, “Merkezimizde Psikiyatristler, Psikologlar ile bu alanda özel eğitimler alan Sosyal Hizmet Uzmanları, Halkla İlişkiler uzmanlarımız, bağımlılar ve ailelerine tüm bağımlılıklarla ilgili ücretsiz hizmet vermektedir. Buraya gelen kişiler ile yapılan görüşmelerde bağımlı ve ailelerine bilimsel temeller doğrultusunda Uzmanlarımız ile Sosyal Hizmet Sorumlularımız vaka toplantısı yaparak uygulanacak yönteme karar veriyorlar. İsim ve bilgileri bizde saklı, tamamen gizlilik esası ile hizmet veren Merkezde bağımlılar ile ailelerinin, sabahtan akşama kadar buradaki faaliyetlere katılıp zamanlarını faydalı bir şekilde geçirmelerine olanak verilirken, bağımlılıklarından da uzak kalmaları sağlanıyor. Bir yandan kişilerin bağımlılıklarıyla ilgili problemlerini burada çözmek için uğraş veriyoruz, bir yandan da durumlarına göre kurum ve kuruluşlar ile iletişime geçip sorunlarının çözümü için çaba gösteriyoruz. Örneğin buradan hizmet alıp işe ihtiyacı olan bir kişiyi İŞKUR İl Müdürlüğüne yönlendirip hayatını olumlu yönde değiştirmesine yarım ediyoruz” dedi.
“Ziyaretleri ve Destekleri İçin Vali Nayir’e Teşekkür Etti”
Vali Ahmet Hamdi Nayir’in ziyaretlerinden onur duyduklarını ifade edip destekleri için teşekkür eden Koordinatör Ulukapı ilk olarak İstanbul’da açılan YADEM’in Türkiye’deki şube sayısının şuan 36’ya ulaştığını, Sakarya’da hizmete başladıkları 19 Haziran tarihinden bu yana 25 danışan ile görüşüldüğünü, İl Sağlık Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, AMATEM, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ve İŞKUR ile işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.
“YADEM Gibi Merkezlerin Çalışmaları Önemli”
YADEM gibi merkezlerin, bağımlılığı olanların gelebileceği yerler olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bu çocukların hayatını doldurup, ümitlerini kesmeyeceği, ben de bir yerlere gelebilirim diyeceği ortamlar oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda yapılan her çalışmanın da sizin çalışmalarınız kadar kıymetlidir. Eğer çocuk bir okuma salonuna alıştırılmışsa, bir spor salonuna alıştırılmışsa, birine yardım etme duygusu geliştirmişse ve gelecekte ben daha güzellerini başaracağım düşüncesi içerisindeyse, zaten hayatında zararlı olan hiçbir şeye yer vermemeye çalışır.
“Bu İşi Profesyonellere Bırakmak Gerekiyor”
Bağımlılıkla mücadelede dikkatli bir dil kullanmak gerekmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının ya da Okul Aile Birliklerinin, bir öğretmenin ya da bir polisin kendi başlarına bağımlılık yapan maddelerin adlarını da kullanarak zararlardan bahsedecek çalışmalar yapması bazen yıkıcı olabiliyor ve özellikle merak uyandırabiliyor. Madde bağımlılığına karşı faaliyet gösteren STK’ların özellikle kendi adlarında bağımlılık yapan maddelerin açıkça zikredilmesinin uygun olmadığı düşüncesindeyim. Konuya hâkim ve işin uzmanı kişileri barındırmayan bir derneğin yönetici veya üyelerinin okullarda madde bağımlılığının zararlarını anlatması doğru bir davranış değildir, çocuğa bunları anlatırken kullanacağımız cümleler, belki de onun aklında yer edecek, merak duygusu uyandıracak ve faydalı olmayacaktır, bu işi profesyonel kişi ve kurumların yapması daha doğru bir harekettir. Derneklerimizin bu konulardan direkt bahsetmek yerine, kitap okuma, spor faaliyetleri veya atölye çalışmaları gibi faaliyetler yaparak çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçlendirmeleri daha yapıcı olur düşüncesindeyim.
“Herkese Aynı Şekilde Anlatamayız”
Asıl önemli olan tehlikeyi önceden fark edebilmektir. Bu konuyu muhatabına uygun olarak anlatmalıyız. Müptela olmuş birine anlatacağımızı hiç alakası olmayan öğrencilere anlatırsak yanlış olur.
Ailelerin bunu nasıl anlayabileceği konularındaki eğitimleri önemli bir konudur. Aileden birileri veya anne-baba, çocuğun duruşundan, bugüne kadarki hareketlerinin değişikliğinden durumunu anlayabilme yetisine sahip olmalıdır. Belki ailelere bu konuda destekte bulunulabilir, bütün ailelere bağımlılığın nasıl anlaşılabileceği üzerine eğitim de verilebilir.
“Herkese Düşen Görevler Farklıdır”
Bu mücadelenin herkese düşen farklı yönleri vardır. Emniyet ve Jandarma arz boyutuyla ilgilenip, o maddeleri satanlar ile çocukların bir araya gelmesini engeller ise, okullarımız, Spor Teşkilatımız, İl Müftülüğümüz ve sivil toplum kuruluşlarımız çocuğun hayatını olumlu faaliyetlerle doldurmaya gayret edip, hayattan ümidini kıracak her konudan uzak tutmaya çalışabilirse, işte o zaman bu işi başlamadan çözebiliriz. Ancak bunlara rağmen birileri bu sahanın içerisine girip bir kişiye dahi ulaşmayı başarırsa, o anda da Sağlık Teşkilatımız ve sizler gibi profesyoneller bu kişilere destek olup o alışkanlığı hayatından çıkartması için gayret gösterirsiniz” dedi.
Merkezi inceledikten sonra emeği geçenleri tebrik ettiğini ifade eden Vali Nayir, Merkez çalışanlarına da görevlerinde başarılar diledi.