Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varan, “Sakarya OSB’lerde şu an 107 fabrikanın inşaatları sürüyor. Bu fabrikalar tamamlandığında hem sanayiye hem de istihdama yeni bir soluk gelecek. Eylül ayı ihracatı da geçen senenin yüzde 22 üzerinde. Bu artış takdire şayandır” dedi.
EN FAZLA YATIRIM BAŞVURUSU SAKARYA’YA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı. Bakan Varank, Sakarya’nın performansına değinerek; “Sakarya’daki OSB’lerde elektrik tüketimi aydan aya artıyor. Eylül ve ekimde, salgın döneminin kayıplarını bertaraf etmiş durumdasınız. Yatırım talebi Sakarya’da geçen senenin ilk 8 ayına göre 2,5 kat artmış. Bakanlığımız ilk 8 ayda, 5 milyar liranın üzerinde 64 farklı projeye yatırım teşvik belgesi düzenlemiş. Böylece Sakarya, Türkiye’de en fazla yeni yatırım başvurusu yapan 6’ncı il oldu.
İHRACATTA TAKDİRE ŞAYAN ARTIŞ
Bu sene Sakarya’da 130 yeni sanayi tesisi üretime geçti, yani 2019’a göre yüzde 78’lik bir artış söz konusu. Sakarya’daki OSB’lerde şu an 107 fabrikanın inşaatları sürüyor. Bu fabrikalar tamamlandığında hem sanayiye hem de istihdama yeni bir soluk gelecek. Eylül ayı ihracatı da geçen senenin yüzde 22 üzerinde. Bu artış takdire şayandır” dedi.
KATILIM PAYINDA MUAFİYET İSTEDİ
SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya’nın kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, hızla gelişen, yatırımların her geçen gün arttığı bir olduğunu söyledi.
Başkan Altuğ; “SATSO olarak ilimizin potansiyeli çerçevesinde Teknoloji OSB kurma konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir. Sayın bakanım; Tam da bu konuda sizden bir talebimiz olacak. Bilindiği gibi OSB uygulama yönetmeliğinin 2. bölüm (başvuru kuruluş) madde 5, ikinci fıkrada; müteşebbis heyette yer alacak her bir temsilci için 146 bin 310 TL talep edilmektedir. Odalarımız OSB kurmak için yoğun çaba sarf ederken kuruluş esnasında talep edilen bu katılım payı, odalarımızın bütçelerini sarsmaktadır. Bu konuda odalarımıza muafiyet uygulanmasını talep ediyoruz.
‘ÖZEL YATIRIM TEŞVİKLERİ VERİLMELİ’
Üyelerimizin, marka tescil çalışmalarının karmaşıklığı, uzun zaman alması ve markalaşma maliyetinin yüksek olması ile ilgili sıkıntıları var ve bu konuda bir teşvik talep etmektedirler.
Ayrıca yüksek katma değerli ileri teknoloji ürünler için yatırım yapacak firmalara, özel yatırım teşvikleri verilmelidir. Devlet desteği daha çok katma değeri yüksek ürün üreten ve büyüme potansiyeli olan yatırımlar için kullanılmalıdır.” diye konuştu.