Okçular Göleti’nin su altı canlılığı görüntülendi

Paylaş:

Sakarya’nın su altı canlılığının kayıt altına alınmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Kaynarca ilçesindeki Okçular Göleti’ne de dalış gerçekleştirildi. Tüplü ve serbest dalış uzmanı Mahmut Pir’in eşlik ettiği dalışlarda Okçular Göleti’nin faunası ve su altı canlıları gazeteci Hasan Coşkun tarafından kayıt altına alındı.

Ekonomi Gazetesi Sakarya Bölge Temsilcisi ve Su Altı Fotoğrafçısı Hasan Coşkun’un objektifine yansıyan objelerle Okçular Göleti’nin su altı canlıları ve faunası ilk defa görüntülendi. Hafta sonu öğleden sonra başlayan dalışlar akşam saatlerine kadar devam etti. 5 metre derinliğe kadar yapılan dalışlarda Kerevit, Turna Balığı, Benekli Su Kaplumbağası, Yayın Balığı ve Midye gibi canlıların fotoğraf ve video çekimleri yapılarak kayıt altına alındı.

Canlı envanterinin oluşturulmasına katkı

Konu ile ilgili bilgiler veren Hasan Coşkun, dalışların Sakarya’nın su altı canlılarının ve faunasının kayıt altına alınması kapsamında gerçekleştirildiğini söyledi. Ekonomi Gazetesi ve Karmetal SAWlutions işbirliğinde gerçekleştirilen dalışlarda çekilen fotoğraf ve videolarla canlı türlerinin varlığı, dağılım gösterdikleri bölgeler, yaşadıkları derinlik ve su sıcaklığı gibi bilgilerle birlikte www.tusacan.org sitesine girilerek Türkiye’nin deniz ve iç sularındaki canlı envanterinin oluşturulmasına katkı sağlandığını söyledi. Coşkun, bu şekilde su altı canlılarının tanıtılmasının yanında ayrıca üniversiteler ve araştırmacılar için de önemli bir görsel envanter oluşturulmasının hedeflendiğini de ifade etti.

Başkan Yazgan’dan teşekkür

Kaynarca Belediye Başkanı Kadir Yazgan ise, içinde barındırdığı canlı türlerinin görüntülenmesinin Okçular Göleti’ne ve Kaynarca turizmine ayrı bir değer katacağını, bu nedenle başta Hasan Coşkun olmak üzere bu sürece katkı veren herkese teşekkür etti. Başkan Yazgan, Kaynarca’nın önemli bir mesire ve piknik alanı olan ve aynı zamanda daha fazla ve zengin turizm aktiviteleri için değerlendirilebilecek lokasyona sahip Okçular Göleti’nin tarımsal sulama için de önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.

TUSACAN Türkiye Su Altı Canlıları Platformu (TUSACAN), İstanbul merkezli Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği’nin bir projesi olarak hayata geçirildi. Türkiye genelinde TUSACAN tarafından akredite edilmiş yetkili fotoğrafçı üyelerin Türkiye’nin deniz ve iç sularında çektiği fotoğraf ve videolar, nerede çekildiği, zemin yapısı, derinlik ve su sıcaklığı gibi bilgilerle birlikte www.tusacan.org sitesine yüklenerek bilimsel amaçlı kullanıma açılıyor ve kamuoyunun bilgisine sunuluyor.

Bir yanıt bırak